Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Jameso Clavello „Taipanas“: istorija linkusi kartotis, o kiekviena pabaiga yra nauja pradžia

Istoriniai romanai yra vertinga literatūra, kuri sujungia skaitymo malonumą su žiniomis, padeda giliau suprasti praeitį, ugdo empatiją ir suteikia nepakartojamą skaitymo patirtį. Tokios knygos leidžia giliau suprasti praeities įvykius ir kontekstą, suvokti, kaip istoriniai įvykiai ir asmenybės formavo dabartinį pasaulį, rašoma „Aukso pieva“ pranešime spaudai.
Jameso Clavello „Taipanas“
Jameso Clavello „Taipanas“ / Leidyklos nuotr.

Knygose pateikti faktai kartu su įdomiu siužetu dažnai įsimenami geriau nei sausi vadovėlių tekstai. Leidykla „Aukso pieva“ kviečia skaityti James Clavello dviejų dalių romaną „Taipanas“ iš Azijos sagos, nukeliantį į tuos laikus, kai Britų imperija plėtėsi į Rytus ir negyvenamoje saloje ėmėsi statyti Honkongo miestą. Čia dvelkia jūros vėjai, sprendžiasi valstybių likimai, keičiasi ne tik istorija, bet ir žmonės.

Pasakojimas perteikia XIX a. pradžios Kinijos ir Britų imperijos santykius, taip pat įvykius Honkonge, aprašoma galinga Struanų šeima, valdžiusi prekybą kolonijose. Britų imperija – didžiausia visų laikų pasaulio imperija, klestėjusi nuo XVIII a. iki XIX a. vidurio. 1921 m. joje gyveno ~458 mln. gyventojų, plotas siekė 33 mln. km². Britų imperija driekėsi visuose žemynuose, todėl buvo sakoma, kad joje „niekad nenusileidžia saulė“.

Leidyklos nuotr./Azijos saga
Leidyklos nuotr./Azijos saga

Dirkas Struanas, didžiai gerbiamas škotas, visų vadinamas taipanu, Honkonge įkuria Didikų namus, dar vadinamus „Struanas ir kompanija“. Pirkliai rūpinasi opiumo kontrabanda iš Indijos į Kiniją, gabena prieskonius ir cukrų iš Filipinų, importuoja kinišką arbatą ir šilką į Angliją. Bendrovė turi devyniolika tarpžemyninių laivų ir šimtus mažų lorčų, kursuojančių pakrantėje. Tačiau čia nestinga ir priešų! Romane susipina ambicijos, politiniai žaidimai, meilė ir aistra. Ištaigingoje ir subtiliai parašytoje istorijoje susiduria Rytai ir Vakarai. Tikras istorinės literatūros triumfas, turtingas detalių ir maloniai skaitomas.

Rašytojas Jamesas Clavellas Azijos sagą rašė apie 30 metų. Seriją sudaro šeši romanai, du iš jų jau išleisti lietuvių kalba. Kūriniai pasižymi daugiasluoksniškumu, dinamika, gyliu, kruopščiai perteiktu istoriniu fonu. Yra žinoma, kad vien trejus metus autorius praleido rinkdamas medžiagą ir tyrinėdamas „Šiogūno“ istoriją.

Asmeninio archyvo nuotr./James Clavell
Asmeninio archyvo nuotr./James Clavell

Kiekviena kita serijos knyga taip pat reikalavo ne mažiau tyrimų ir kruopštaus darbo, tam rašytojas atsiduodavo su karštu užsidegimu. Romanui „Taipanas“ autorius rinko medžiagą apie dvejus metus. Jo knygose atskleidžiamas gilus istorinis kontekstas, kultūrų skirtumai, politinės jėgos, dramatiški įvykiai, meilė ir žmogiški pasirinkimai. Serijoje įvykiai dažniausiai nukelia į Japoniją ar Kiniją.

Daugelis rašytojo knygų ekranizuotos ir sulaukė didžiulio susidomėjimo bei kritikų liaupsių. Autoriaus kūryba ne tik praturtina skaitytoją žiniomis apie istoriją, bet ir suteikia progą pamąstyti apie universalias vertybes ir iššūkius, su kuriais susiduria žmonija. Kviečiame skaityti knygas ir pajusti rytietišką dvasią!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius