Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jau antrus metus iš eilės bus įteikiama literatūros premija „Už negrožinės knygos grožį“

Elektroninių ir audio knygų platforma Antanukas.lt antrus metus iš eilės įteiks 6000 eurų literatūros premiją - „Už negrožinės knygos grožį“. Premija skiriama autoriui arba bendraautoriams už lietuvių kalba parašytą ir pirmą kartą nuo 2023 m. rugsėjo 1 d. iki 2024 m. rugpjūčio 31 d. išleistą negrožinės literatūros knygą. Premija bus įteikta literatūros festivalyje „Open books“ spalio 26 dieną, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Knygos (asociatyvi nuotr.)
Knygos (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Antanukas.lt atstovų teigimu, šia premija siekiama atrasti ir įvertinti lietuvių parašytų negrožinių kūrinių žodžio galią.

„Ši premija tai puiki proga atkreipti dėmesį į tai, kad lietuvių negrožinė literatūra yra ne tik įdomi ir pamokanti, bet ir graži. Norime pastebėti tuos tautinius publicistus, biografus, keliautojus, mokslininkus ir kitus negrožinius kūrėjus, kurie rašo jaudinančiai, gražiai ir įkvepiančiai“, – teigia premijos sumanytojai.

Auginanti žmogų literatūra

Antanukas.lt atstovai teigė, kad graži literatūra gali būti ne vien tik grožinė ir ne vien ji nusipelno apdovanojimų bei įvertinimų. Mokslo populiarinimo knygos neturi likti įvertinimų nuošalyje, nes tai literatūra auginanti žmogų, skatinanti pažinti pasaulį, aplinką ir reiškinius, provokuojanti diskusijas ir skatinanti kritiškai mąstyti, veikti. Tai literatūra daranti poveikį. Negrožinėje literatūroje susipynę širdis ir protas, o jos grožis – sugebėjimas faktus pateikti įkvėpiančiai ir įtraukiančiai.

Pernai metais Premija buvo skirta Rimanto Kmitos monografijai, kuri skirta vienam ryškiausių XX a. lietuvių poetų - „Ugnies giesmės. Tūkstantis Sigito Gedos veidų“.

Diskusijas atveriančios knygos „Open books“ festivalyje

Literatūros festivalis „Open books“ šios premijos įteikimui pasirinktas dėl to, kad šiame renginyje, kalbant apie knygas, taip pat organizuojamos ir diskusijos, kuriose kalbama apie su knygomis susijusiais svarbiais klausimais, siekiama į literatūrą pažvelgti iš platesnės perspektyvos ir neatitrūkti nuo šių dienų aktualijų. Šiais metais, jau šeštame literatūros festivalyje viešės žinomi Lietuvos ir užsienio rašytojai, bus kalbama temomis, kurios šiuo metu visuomenėje labai svarbios, nes literatūra padeda skvarbiu žvilgsniu, kūrybiškai pažvelgti į jas

Pristatydamas 2024 metų literatūrinį apdovanojimą kūrybingiausiems lietuvių negrožinės literatūros autoriams, Antanukas.lt kviečia leidyklas, menininkus, visuomenines organizacijas, bibliotekas ir skaitytojus įsitraukti ir siūlyti premijos nominantus. Tikimasi, kad aktyviai įsitrauks ir patys knygų autoriai. Nominantus siūlyti galima iki spalio 10 dienos, motyvuotų pasiūlymų laukiama elektroniniu paštu premija@antanukas.lt.

Premijos laimėtojas bus paskelbtas literatūros festivalio „Open Books“ metu Vilniuje, apdovanojimai šiemet vyks spalio 26 dieną Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas