Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jonavos bibliotekai suteiktas rašytojo G.Kanovičiaus vardas

Jonavos rajono savivaldybės viešajai bibliotekai suteiktas rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus vardas.
Grigorijus Kanovičius
Grigorijus Kanovičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Sprendimui ketvirtadienį posėdžiavę tarybos nariai pritarė vienbalsiai.

Kaip pranešė savivaldybė, Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija siūlyti tarybai G. Kanovičiaus vardą suteikti bibliotekai nusprendė po Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės prašymo kaip nors mieste įamžinti jo atminimą.

Posėdyje dalyvavę rašytojo sūnus Sergejus Kanovičius, Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein (Hadas Vitenberg Silverstein) ir Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky dėkojo tarybai už drąsą ir ryžtą priimant sprendimą.

„Prieš keletą dienų būtų tėvo 94-asis gimtadienis, o rytoj sukaktų 82 metai, kai jis su šeima buvo priverstas palikti Jonavą, kaip jis galvojo, visam gyvenimui. Esu nepaprastai dėkingas, kad po šitiek metų jūs grąžinote jį ir jo atmintį į Jonavą, į vaikystę prie Vilijos krantų”, – sakė S. Kanovičius.

G. Kanovičius gimė 1929 metais Jonavoje ir mieste praleido dvylika vaikystės metų. Antrojo pasaulinio karo metu su tėvais pasitraukė į Kazachstaną, 1945 metais grįžo į Vilnių. Vilniaus universitete studijavo rusų kalbą ir literatūrą.

Jis yra parašęs prozos kūrinių (romanų, apysakų, apsakymų), poezijos rinkinių, kino scenarijų, taip pat sukūrė pjesių, į rusų kalbą išvertė lietuvių rašytojų kūrinių. Daugiausia rusų kalba rašiusio G.Kanovičiaus knygų išleista lietuvių, anglų, prancūzų, lenkų, vengrų, vokiečių, hebrajų ir kitomis kalbomis, pjesės statytos Armėnijos, Estijos, Latvijos, Rusijos ir kitų šalių teatruose.

G.Kanovičius už savo kūrybą yra pelnęs Nacionalinės kultūros ir meno bei Vyriausybės kultūros ir meno premijas, buvo apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi ir Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi.

Rašytojas, eidamas 94 metus, mirė šių metų pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas