Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jono Meko šimtmečiui – pirmasis jo „Raštų“ tomas

Šiais metais Lietuvoje bei pasaulyje minint poeto, rašytojo, filmininko, Amerikos avangardinio kino krikštatėvio, kuratoriaus Jono Meko (1922–2019) šimtmetį, Vilniaus knygų mugėje pristatytas pirmasis jo „Raštų“ tomas, į kurį sudėta tiek lietuvių, tiek anglų kalba rašyta šios išskirtinės asmenybės poezija.
Jonas Mekas
Jonas Mekas / Vida Press nuotr.

Renginys prasidėjo poezijos bei muzikos performansu, kurio metu J.Meko eilėraščius skaitė poetas ir vertėjas Tomas Venclova, prof.Vytautas Landsbergis, režisierius Julius Ziz, poetas ir vertėjas Kornelijus Platelis. Ekrane žiūrovai išvydo ir paties J.Meką, kuris skaitė savo eilėraštį Niujorko telefono budelėje.

„Raštų“ idėja kilo J.Meko sūnui Sebastianui bei artimam bičiuliui, režisieriui J.Ziz, kuris ir sudarė šį pirmąjį tomą. Dalis anglų kalba rašytų ir dabar K.Platelio išverstų eilėraščių publikuojami pirmąjį kartą.

Knygos sudarytojo J.Ziz teigimu, J.Meko archyve yra dar šimtai eilėraščių anglų kalba, todėl gali būti, kad tai nebus vienintelis jo „Raštų“ rinkinys skirtas poezijai.

Jonas Mekas. Poezija
Jonas Mekas. Poezija

Poetas T.Venclova teigė, kad J.Meko „Semeniškių idilės“ yra viena pačių geriausių lietuvių poezijos knygų.

Pasak jo, Mekas atmetė pasaldintą, išgražintą lietuviško kaimo vaizdavimą ir šia prasme yra panašus į Donelaitį. „Savo rūpios faktūros eilutėmis, labai šviežiai ir netikėtai jis kreipėsi į visus penkis skaitytojo pojūčius“, - teigė T.Venclova.

Jis taip pat prisiminė, kad J.Mekas filmavo jo vestuves Niujorke ir savo kamera užfiksavo ne tik stačiatikių šventovės grožį, tačiau ir vestuvėse dalyvavusį poetą Josifą Brodskį.

J.Mekas anksti atsitraukė nuo lietuvių išeivių bendruomenės ir tapo Amerikos kultūros dalimi, savotišku Niujorko juokdariu, apie kurį rašė laikraščiai.

Pasak T.Venclovos, Mekas anksti atsitraukė nuo lietuvių išeivių bendruomenės ir tapo Amerikos kultūros dalimi, savotišku Niujorko juokdariu, apie kurį rašė laikraščiai.

„Vieną kartą Niujorko laikraštyje perskaičiau straipsnį, kuriame buvo pateikta statistiką, kiek pinigų per praėjusius metus uždirbo žinomi niujorkiečiai. Tarp jų buvo Rokfeleris, uždirbęs keliolika milijardų dolerių, rašytoja Susan Sontang su šimto tūkstančių dolerių uždarbiu, o šalia ir Mekas, prie kurio pavardės buvo parašytas „nulis““, - juokais prisiminė T.Venclova.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Mekas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Mekas

Šiais metais turėtų pasirodyti antrasis bei trečiasis J.Meko „Raštų“ tomai: antrajame ketinama publikuoti jo trumpus ir neskelbtus apsakymus, o trečiajame – scenarijų bei keletą pjesių.

Pirmasis J.Meko poezijos rinkinys „Semeniškių idilės“ 400 egzempliorių tiražu pasirodė 1948 metais Kasselio pabėgėlių stovykloje Vokietijoje. Vėliau JAV išleisti ir kiti itin saviti šio kūrėjo rinkiniai „Gėlių kalbėjimas“ (1961), „Pavieniai žodžiai“ (1967), „Reminiscencijos“ (1972), „Dienoraščiai, eilėraščiai 1970–1982 m. (1985).

Lietuvoje jo eilėraščių knyga „Poezija“ išleista 1972 metais J.Mekui, po daugiau nei ketvirčio amžiaus, pirmą kartą trumpam sugrįžus į Lietuvą. Nauji jo poezijos rinkiniai bei kitos knygos pasirodė tik Lietuvai atkūrus nepriklausomybę.

1995 m. J.Mekas apdovanotas Lietuvos kultūros ir meno premija. 2007 m. prezidento Valdo Adamkaus sprendimu išimties tvarka jam suteikta Lietuvos Respublikos pilietybė.

Poetas mirė 2019 m. Niujorke, palaidotas gimtųjų Semeniškių kapinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas