Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jotvingių premijų laureatai – G.Grajauskas ir R.Liutkevičius

Kasmetinis literatūros festivalis „Poetinis Druskininkų ruduo“ paskelbė šių metų Jotvingio bei Jaunojo jotvingio premijų lauretus. Jais tapo už nujus eilėraščių rinkinius apdovanoti poetais Gintaras Grajauskas ir Ramūnas Liutkevičius.
Gintaras Grajauskas ir Ramūnas Liutkevičius
Gintaras Grajauskas ir Ramūnas Liutkevičius / G.Grajausko asmeninio archyvo ir G.Kajėno nuotraukos

2022-ųjų Jotvingių premijos laureatu išrinktas poetas, dramaturgas ir prozininkas Gintaras Grajauskas už „netikėtus minties viražus ir juntamą metaforos poveikį megastruktūroms“.

Šį literatūros festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“ apdovanojimą jis pelnė už 2022 metais išleistą eilėraščių rinkinį „Nykstamai menkų dydžių poveikis megastruktūroms“.

Asmeninio archyvo nuotr./Gintaras Grajauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Gintaras Grajauskas

Naujausią eilėraščių knygą G.Grajauskas išleido po trylikos metų pertraukos. Tiesa, per tuos metus pasirodė jo romanas, esė bei pjesių knyga, dvi poezijos rinktinės, arti dešimties pjesių pastatymų teatre, taip pat trys eilėraščių knygos užsienyje bei grupės „Kontrabanda“ vinilas. Tad per tuos metus jokių kūrybinių atostogų G.Grajauskas nebuvo išėjęs, o eilėraščių „pamatymą“, kaip pats sako, derino su kitais, ne ką mažiau įdomesniais užsiėmimais.

15min pokalbyje tik pasirodžius šiai eilėraščių knygai G.Grajauskas teigė, kad „eilėraštį prisišaukti galima, tačiau ne prie darbo stalo, o gatvėje, autobuse, kavinėje ar turguje – ten, kur jie paprastai ir gyvena. Tarp žmonių. Įprastas literatūrinis darbas tam mažiausiai tinka. Kitos medžiagos eilėraščiui gimti nėra, kaip tik pati tikrovė“.

Gedimino Kajėno nuotr./Poetas Ramūnas Liutkevičius
Gedimino Kajėno nuotr./Poetas Ramūnas Liutkevičius

Jaunojo jotvingio premijos laureatu už debiutinę eilėraščių knygą „Šokis įsuka šviesą“ paskelbtas poetas Ramūnas Liutkevičius. Ši nominacija jam skirta „už atvirumo blyksnius ir poetinį salto mortale“.

„Gaivališka ir savo atvirumu šokiruojanti poezija“, „drąsus ir originalus debiutas, leidžiantis žvilgtelėti į „kito“, „kitokio vidų“, „aštrūs, intensyvūs ir labai paveikūs eilėraščiai“, „vientisumas ir organiškas konceptualumas“, „pakraščių romantizmas apie atskirtį, vienatvę, skausmą, suicidines mintis, tačiau tebetikint kūryba“, – šitokiais epitetais kritikai bei skaitytojai pasitiko debiutinę R.Liutkevičiaus knygą.

Su ekstravagantiškais savo eilėraščių skaitymais bei performansais įvairiuose renginiuose pasirodantis poetas 15min yra teigęs, kad šiame gyvenime jis vaikausi prasmės, o ne laimės pojūčio, o tai jam dovanoja ne kas kita, bet kūrybinės utopijos.

„Rašymui pasitelkiu asmeninę patirtį, todėl neišvengiamai kuriu ir savo paties mitą. Nagrinėdamas gyvenimiškas situacijas, dėlioju savo tekstą ir savo paties paveikslą“, - kalbėjo R.Liutkevičius

Abu laureatai bus apdovanoti Druskininkuose, baigiamajame 33-iojo festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“ vakare spalio 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas