Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juanas Gabrielis Vasquezas: „Knygos protingesnės už savo autorius“

Kolumbiečių rašytojas Juanas Gabrielis Vasquezas (1973) visada aistringai žavėjosi knygomis ir sėkmingai žaidė futbolą, jaunystėje buvo gynėjas, tačiau futbolininko karjerą nutraukė rimta trauma. Vasquezas savo gyvenimą susiejo su literatūra, vėl kaip ir futbole užimdamas panašią poziciją. Po knygos „Informatoriai“ (Los informantes. 2004), kurioje nagrinėjo Antrojo pasaulinio karo atgarsius Kolumbijoje, Vasquezas tapo šiuolaikinės Lotynų Amerikos literatūros gynėju.
Juanas Gabrielis Vasquezas
Juanas Gabrielis Vasquezas / Kultūros barai nuotr.

Jo romanus ir eseistiką labiausiai išgarsino visas lingvistines ir kultūrines ribas peržengianti laisvė bei sodrūs personažų paveikslai. Jis sukūrė puikų pasakojimą „Slapta Kostaguanos istorija“ (Historia secreta de Costaguana. 2007) apie lemtingą pirmąjį Panamos kanalo statybos etapą, tarsi išreikšdamas pagarbą ar atiduodamas duoklę rašytojui Josephui Conradui.

Knygoje „Taip skamba krintantys“ (El ruido de las cosas al caer. 2011), pelniusioje ne vieną apdovanojimą, išsamiai nagrinėjamos narkotikų tinklo užuomazgos, jautriai narpliojamos jo sukeltos moralinės pasekmės. O „Reputacijoje“ (Las reputaciones. 2013) analizuojamos mintys, drumsčiančios fikcinio politikos karikatūristo Chaviero Malarino ramybę.

Dabartinės kultūros kontekste Vasquezas yra tikra retenybė – geras literatūros gynėjas kaip ir futbole. Vakarų literatūrai neretai stinga gelmės, o ypač politinio ir socialinio aktyvumo. Šiame interviu rašytojas neužsimena apie futbolą, pasakoja apie save ir kitus rašytojus, apie kiekvieną penktadienį Kolumbijos laikraštyje El Espectador spausdinamą savo skiltį, apie savo kartą ir intelektualų vaidmenį.

Su Juanu Gabrieliu Vasquezu kalbasi Jasperas Varveakeias

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas