Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knyga „Realybės burbulas“: paslėptos tiesos ir pavojingos iliuzijos

Ziya Tong savo debiutinėje knygoje „Realybės burbulas“, kurią lietuviškai išleido leidykla „Liūtai ne avys“, skaitytojus kviečia kartu su ja patyrinėti 10 žmonijos „aklųjų dėmių“ – reiškinių, įvykių ar procesų, kurie vyksta nuolat, bet mes jų tiesiog nepastebime, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Knygos „Realybės burbulas“ viršelis
Knygos „Realybės burbulas“ viršelis
Temos: 1 Literatūra

Pirmame skyriuje Z. Tong apžvelgia žmogaus prigimtinį ribotumą – kur baigiasi žmogaus galimybių ribos ir kur jas gali praplėsti ir praplečia išrastos technologijos. Antrame skyriuje autorė primena, jog yra ir tokių dalykų, kuriuos matyti mes galime, bet vis tiek nematome. Ji kalba apie tai, iš kur ir kaip parduotuvėse atsiranda maisto produktai, kas užtikrina, kad rozetėje visada rasime elektros ir kas vyksta po to, kai mūsų šiukšlės yra išvežamos į sąvartyną. Beje, skaičiuojama, kad 2050-aisiais išmesto plastiko kiekis svers daugiau nei visų pasaulio vandenų žuvys. Tokios prognozės gąsdina? Dažnai apie tai net nesusimąstome ir, pavyzdžiui, šiukšlių išvežimą priimame kaip duotybę – lyg šis ir kiti procesai būtų natūrali gamtos dalis, o ne žmogaus sukurta procesų grandinė.

Kalbėdama apie klimato kaitą ir ekologiją, autorė pamini, kad vidutinis Amerikos paauglys galėtų atpažinti ir tiksliai įvardyti apie 1000 prekinių ženklų, tačiau neišvardytų daugiau nei 10 gyvūnų ar augalų, kurie gyvena ar auga jo gyvenamojoje vietoje. Nors technologijos labai palengvino žmonių gyvenimą ir atnešė neišmatuojamos naudos, tačiau ši statistika net ir didžiausią skeptiką turėtų priversti susimąstyti apie laiką, nuolat praleidžiamą prie kompiuterio ar telefono ekrano.

Knygoje glaustai, bet argumentuotai, piešiamas dabartinės žmonijos paveikslas, technologijų teikiamas pranašumas ir dėl jų kylančios problemos, ateityje laukiantys iššūkiai su kuriais susidurs pasaulis.

Knygos autorė Ziya Tong – gerai žinoma mokslo populiarinimo pasaulyje. Ji vedė „Discovery“ kanalo pagrindinę laidą „Daily Planet“, taip pat „Emmy“ apdovanojimui nominuotą „CBC“ kanalo laidą „ZeD“ ir su Neilu deGrassu'u Tysonu, bene garsiausiu šių dienų astrofiziku, kartu dirbo „PBS“ kanalo laidos „NOVA scienceNOW“ korespondente, taip pat Z. Tong yra „Pasaulio gamtos fondo“ valdybos narė.

Z. Tong yra aplankiusi daugiau nei 60 pasaulio valstybių, laisvai šneka angliškai ir kataloniškai, tobulina prancūzų, kinų ir arabų kalbų žinias. Nors tai pirma autorės knyga, bet jau ne pirma rašytinė patirtis – ji yra rašiusi straipsnius mėnesiniam „Wired“ žurnalui, kuris gvildena technologijų poveikį mūsų kultūrai, ekonomikai, politikai ir yra leidžiamas JAV nuo 1993 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas