Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Knygos apie karą Ukrainoje: norintiems geriau suprasti, kas ten vyksta

Artėjant Vilniaus knygų mugei, leidykla „Briedis“ pristato naujausias serijos „Karas Ukrainoje“ knygas. Tai ukrainiečių istoriko Serhijaus Plokhyjaus bei britų žurnalisto Johno Sweeney’io knygos, padėsiančios suprasti tikrąsias Kremliaus veikimo priežastis ir prisiminti agresyvios Putino politikos istoriją; ir knygos, parašytos iš asmeninės perspektyvos – apie autentiškas patirtis karo akivaizdoje civilių bei fronte kovojančio savanorio akimis. Įvairiai auditorijai prieinama forma. Pateikiamos trumpos jų apžvalgos, rašoma pranešime spaudai.
Knygos apie Ukrainą
Knygos apie Ukrainą

Rusijos ir Ukrainos karas. Istorija kartojasi. Autorius: Serhii Plokhy

Šioje knygoje ukrainiečių kilmės amerikiečių istorikas Serhijus Plokhyjus mėgina atsakyti į klausimą, kaip nutiko, kad Vladimiro Putino valdoma Rusija ryžosi atvirai karinei agresijai prieš Ukrainą ir ukrainiečius, kuriuos Maskvos propaganda vis vadina „broliška tauta“. „Nei emociškai, nei profesiniu požiūriu nebuvau pasirengęs suvokti įvykių, sau ir kitiems paaiškinti, kas nulėmė neišprovokuotą Rusijos agresiją. Atrodė, kad vieninteliai racionalūs paaiškinimai – beprotybė ir nusikaltėliška prigimtis, – rašo autorius. – Supratau, kad kai kalbama apie didžiausią karinį konfliktą Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, būdamas istorikas galiu pamėginti paaiškinti tai, ko negali paaiškinti kiti. [...] Šiuos klausimus sau uždaviau pamažu, kiek atsigavęs po pirmosiomis agresijos dienomis patirto šoko, iš naujo pradėjęs analitiškai mąstyti. Pamėginau atrasti artėjusio Rusijos karo prieš Ukrainą požymius, kurių tada nepastebėjome, nes matėme, ką norėjome matyti.“

„S. Plokhyjus – svarbiausias ankstyvosios ir dabartinės istorijos metraštininkas. Ši knyga – griežta ir objektyvi, kartu puikiai skaitoma ir įtaigi.“ (Lukeʼas Hardingas, „The Guardian“).

Kitos autoriaus knygos: „Europos vartai. Ukrainos istorija“, „Žmogus, šaudantis nuodais. Šaltojo karo šnipo istorija“, „Paskutinė imperija. Finalinės Sovietų Sąjungos dienos“, „Branduolinė kvailystė. Naujoji Kubos raketų krizės istorija“, „Černobylis. Branduolinės katastrofos istorija“.

Žudikas Kremliuje. Kaip Vladimiras Putinas kūrė savo teroro karalystę ir užpuolė Ukrainą. Autorius: John Sweeney (iš anglų kalbos vertė Kęstutis Choromanskis)

Intriguojantis, kvapą gniaužiantis pasakojimas apie Vladimiro Putino tironiją, nušviečiantis jo iškilimą nuo paprasto KGB šnipo iki vienvaldžio caro, jo grėsmingas ambicijas ir galiausiai įvykius, lėmusius Rusijos invaziją į Ukrainą.

Remdamasis įvairių liudininkų ir Putino persekiojamų žmonių pasakojimais, Johnas Sweeney’is parodo Ukrainos žmonių drąsą ir Kremliaus šeimininko žiaurumą, su kuriuo jis atsako į bet kokį pasipriešinimą, žudydamas ar ilgiems metams įkalindamas savo kritikus, bet kokiomis priemonėmis siekdamas savo imperialistinių tikslų.

Kad geriau suprastume ilgai trunkančio Putino karo mastą, autorius dalijasi savo trisdešimties metų reporterio darbo patirtimi, atskleidžia daugybę pasaulį sukrėtusių įvykių: nuo Maskvos surežisuotų daugiabučių sprogdinimų iki Rusijos kariuomenės žiaurumų Čečėnijoje, nuo Krymo aneksijos iki kruvinų mūšių prie Kyjivo.

Putino kalinys. Kai buvau karo belaisvis Ukrainoje. Autoriai: Aiden Aslin, John Sweeney (iš anglų kalbos vertė Kristina Tamulevičiūtė)

2018 m. britas Aidenas Aslinas tapo Ukrainos jūrų pėstininku ir naująją tėvynę įsipareigojo ginti nuo augančios Rusijos invazijos grėsmės. 2022 m. vasarį, Rusijai pradėjus plataus masto puolimą, Aideno dalinys atsidūrė fronto smaigalyje Mariupolyje.

Mariupolio plieno gamykloje apsuptame dalinyje po mėnesį trukusios apgulties pasibaigė atsargos ir amunicija. Aidenas kartu su daugiau nei tūkstančiu ukrainiečių karių buvo priversti pasiduoti. Tada prasidėjo didžiausias jo gyvenimo išbandymas.

Išskirtas dėl Didžiosios Britanijos paso, Aidenas buvo tardomas, kankinamas, badomas peiliu, paverstas propagandos įrankiu, teisiamas sufabrikuotame teismo procese ir nuteistas mirties bausme. Dėl daugybės tarptautinės teisės pažeidimų Aidenas prarado bet kokią viltį išgyventi. Jis jau neabejojo sulauksiąs mirties bausmės, kai staiga kartu su 215 ukrainiečių karo belaisvių buvo iškeistas į valstybės išdavimu kaltinamą artimą Putinui Kremliaus marionetę Viktorą Medvedčuką ir galėjo grįžti namo.

Ukrainos karo audrose. Savanorio iš Lietuvos dienoraštis. Autorius: Arūnas Kumpis

Nuo pat Antrojo pasaulinio pabaigos Europa dar nebuvo susidūrusi su tokio intensyvumo karu. Ukrainiečius užgriuvo brutali Rusijos karo mašina su savo naikintuvais, strateginiais bombonešiais, artilerija, balistinėmis raketomis. Visą šį puolimą turėjo atlaikyti paprasti, dažnai menkai pasirengę, nepakankamai ginkluoti Ukrainos gynėjai. Netrukus jiems į pagalbą patraukė šimtai savanorių iš viso pasaulio.

„Ukrainos karo audrose“ – tai autentiškas savanorio iš Lietuvos dienoraštis, rašytas keturių misijų laikotarpiu karščiausiuose taškuose. Tik prasidėjus karui, autorius išvyko į Ukrainą ir iškart pateko į patį kovos veiksmų sūkurį. Žvalgybos ir diversijų padalinio sudėtyje jis tiesiogiai dalyvavo vykdant užduotis pavojingiausiuose Charkivo, Chersono, Donbaso fronto ruožuose.

Knygoje išsamiai, diena po dienos ir be jokių pagražinimų aprašomos užduotys, kuriose autoriui teko asmeniškai dalyvauti, taip pat kareiviška buitis, laimėjimai bei netektys. Daug dėmesio skiriama naudojamos ginkluotės ir taktikos aprašymui. Įspūdį sustiprina chronologiška tvarka pateikiamos originalios nuotraukos, žemėlapiai, priešo perimtų pokalbių išklotinės, taip pat nuorodos į vaizdo medžiagą.

Leidykla „Briedis“ visą šios knygos pelną skiria organizacijai „Blue / Yellow“.

Ukrainos karo audrose. Savanorio iš Lietuvos dienoraštis, II dalis. Autorius: Arūnas Kumpis

Antrojoje fronte rašyto dienoraščio dalyje Arūnas Kumpis išsamiai pristato dar penkias misijas, kuriose jis dalyvavo nuo 2023 m. sausio iki rugsėjo pabaigos. Jau antrus metus už Ukrainos laisvę kovojantis savanoris iš Lietuvos atskleidžia šio brutalaus karo kasdienybę, kur vis didesnę reikšmę įgyja šiuolaikinės technologijos. Tokiame kare niekada negali prarasti budrumo, kad pats netaptum priešo taikiniu...

Putinas rusams žadėjo lengvą pergalę per tris dienas, tačiau, susidūręs su įnirtingu Ukrainos gynėjų pasipriešinimu, turėjo atitraukti savo ordas iš pradžių nuo Kyjivo, vėliau nuo Charkivo, o galiausiai ir nuo Chersono. Ukrainiečiai, po beveik dešimt mėnesių trukusių įnirtingų gynybinių mūšių užleidę okupantams Bachmutą, pradėjo kaupti jėgas būsimam kontrpuolimui. Laukė žiauri ir ilga egzistencinė kova.

Knygoje pasakojama apie įvykius Donbaso fronte – Bachmute ir Donecko apylinkėse, kur autoriui daugiausia ir teko kovoti. Daug dėmesio skiriama prieštankinių raketų kompleksų, FPV dronų savižudžių, taip pat žvalgybos ir diversijų misijų aprašymams. Neįtikėtina tai, kad dauguma aprašomų kovos scenų iliustruotos autentiškais vaizdo įrašais. Jų nuorodos pateikiamos konkrečios dienos įrašo pabaigoje.

Leidykla „Briedis“ visą šios knygos pelną skiria organizacijai „Blue / Yellow“.

Vasario 23 d. 17 val. Vilniaus knygų mugėje, 5.1 salėje, vyks A. Kumpio knygos „Ukrainos karo audrose. Savanorio iš Lietuvos dienoraštis, II dalis“ pristatymas. Dalyvaus knygos autorius, moderuos žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Išgelbėtas. Ukrainoje sužeisto karo reporterio kelionė namo. Autorius: Benjamin Hall (iš anglų kalbos vertė Kęstutis Choromanskis)

Kai patyręs karo reporteris Benjaminas Hallas 2022 m. kovo 14-osios rytą pabudo Kyjive, net nenutuokė, kad po kelių valandų vos nežus nuo rusų bombos. B. Hallas ne kartą dirbo pavojingose karo veiksmų zonose, tokiose kaip Sirija ir Afganistanas, tačiau, įsidarbinęs žiniasklaidos bendrovėje „Fox News“ ir sulaukęs trijų dukrelių, ketino pradėti ramiai gyventi.

2022 m. vasarį Rusijai klastingai užpuolus Ukrainą, B. Hallas pasisiūlė ten vykti. Po kelių savaičių jo komanda rengdama reportažą pateko į rusų artilerijos ugnį. B. Hallas buvo sunkiai sužeistas ir įstrigo Kyjive. Buvo neaišku, ar pavyks ištrūkti gyvam.

Pirmą kartą B. Hallas dalijasi savo patirtimi: nuo matytų karo siaubų iki dramatiško išsigelbėjimo ir sunkaus sveikimo. Autorius prisimena darbą priešakinėse linijose įvairiose konfliktų apimtose šalyse, gilinasi į visam laikui jį pakeitusius įvykius ir tyrinėja, kaip pastangos atsisveikinti su karo reporterio profesija grąžino jį į kovos veiksmų zoną paskutinį, tačiau lemtingą kartą. Skaitant daugybės žmonių, gyvenančių skirtingose pasaulio šalyse, bet susivienijusių tam, kad jis būtų išgabentas į saugią vietą, liudijimus, atsiskleidžia stulbinantis sudėtingo komandinio darbo ir atkaklumo paveikslas. Knyga papildyta 16 spalvotų nuotraukų.

Karas ir bausmė. Rusijos įsiveržimo į Ukrainą istorija Autorius: Michail Zygar

Rusijos agresija prieš Ukrainą nėra spontaniška, akimirksniu pašlijus santykiams. Šio konflikto priežasčių reikėtų ieškoti istorijos glūdumoje, kai carų valdomoje Moskovijoje ėmė populiarėti išskirtinumo, arogantiško mesianizmo tendencijos „mažesniųjų brolių“, tarp jų ir ukrainiečių, atžvilgiu. Skyrius po skyriaus autorius Michailas Zygaris pasakoja, kaip Rusijos valdovai siekė išlaikyti Ukrainą, neigė ukrainiečių tautos egzistavimą, niekino jų kalbą bei kultūrą, kraujyje skandino bet kokį pasipriešinimą. Senųjų imperialistinių mitų apsėstas buvęs KGB karininkas Putinas nuosekliai tęsė ir tebetęsia šią politiką. Deja, nemažai Rusijos piliečių vis dar remia savo lyderio kursą.

Vis dėlto autorius viliasi, kad ateities rusų kartos su siaubu ir gėda prisimins karą, kurį sukėlė Putinas. Tačiau tam reikia, kad dabartinė karta turi pripažinti kaltę ir prisiimti bausmę.

Kaip tu? Anos dienoraštis apie karą Ukrainoje. Autorius: Ana Gin (iš rusų kalbos vertė Irena Ramoškaitė)

Tai sukrečiantis, labai jausmingas, nuoširdus ir asmeninis pasakojimas, prasidedantis 2022 m. vasario 24 d. įrašu, kai Rusija užpuolė Ukrainą, ir pasibaigiantis 2023 m. vasario 24-ąją, praėjus lygiai metams.

Apie save Ana rašo, kad yra „paprasčiausias žmogus. Toks, kokių milijonai. Ne garsenybė ir nepasižymiu jokiais išskirtiniais gabumais. Nepastebėtumėte manęs minioje. Nebent rusvi plaukai galėtų patraukti dėmesį. Aš – mama ir dukra, draugė ir kaimynė, žurnalistė iš pašaukimo ir vaikų psichologė pagal išsilavinimą. Gimiau ir užaugau Charkive. Paprastoje šeimoje.“

Ir štai šią paprastą moterį, kaip ir milijonus kitų pačių paprasčiausių ukrainiečių, vasario 24-osios naktį pažadino baisi žinia. Dabar jau visiškai nesimaskuodamas Putinas ryžosi pradėti atvirą invaziją į Ukrainą. Tą naktį ant daugelio Ukrainos miestų griuvo raketos, rusų pajėgos keliomis kryptimis veržėsi link Kyjivo – šalies sostinės. Penktą ryto autorės gimtasis Charkivas nubudo nuo pabūklų salvių. „Šito negali būt, tiesiog negali būt“, – tokiais žodžiais savo pirmąsias mintis aprašo Ana Gin.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas