Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. „Manyje gyvena milijonai“ – kai mikrobai tampa draugais, o ne priešais

Ko nematome plika akimi, dažnai net neįsivaizduojame egzistuojant. Tačiau tas pasaulis, kuris yra mikroskopinio dydžio, yra nesibaigiančių kovų, dramų ir svarbių pokyčių, lemiančių ir žmonių likimus, virtinė. Kas, jei iš tiesų mes – ne unikalios individualybės, bet milijonų gyvų mikroorganizmų sankaupos? Šį klausimą kelia Edo Yongo knyga „Manyje gyvena milijonai“, kurią išleido leidykla „Kitos knygos“, o į lietuvių kalbą vertė Rasa Stašytė.
Knyga „Manyje gyvena milijonai“
Knyga „Manyje gyvena milijonai“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Knyga „Manyje gyvena milijonai“ pirmą kartą išleista 2016 metais
  • Anot „The Economist“, „The Guardian“ ir „The Times“ – geriausia arba viena geriausi metų knygų, „New York Times“ bestseleris
  • Knygos autorius – britų mokslo žurnalistas Edas Yongas
  • Knyga Lietuvoje išleista 2018 metais
  • Leidėjas Lietuvoje – leidykla „Kitos knygos“, į lietuvių kalbą knygą vertė Rasa Stašytė

Pažvelkite į savo delną. Jei nesate jo išsitepę purvu ar kokia kita mase, greičiausiai nieko unikalaus nepamatysite – oda, ir tiek. O jei pasitelktumėt specialią įrangą, nebenorėtumėt ir skaičiuoti, kiek šimtų, tūkstančių ar milijonų organizmų yra susikaupę ant jūsų delno. Lengvai pamestumėt skaičių. O jei su ta pačia įranga pažvelgtumėt į kitą delną, ant jo atrastumėt visai kitokį mikroorganizmų pasaulį.

Reiktų pabrėžti – mikroorganizamų pasaulį, kuris gali lemti jūsų elgesį, pojūčius. Juk esate patekę į situacijas, kai, pavyzdžiui, iškylaujant gamtoje greta esantį jūsų draugą uodai atakuoja be atokvėpio, o tuo tarp jūs sėdite vienas be kraujasiurbių „draugijos“. Arba atvirkščiai. Žinojote, kad ar jūs esate pakankamai „skanus“ grobis, nulemia ne kas kitas, o jūsų kūne gyvenantys ir plika akimi nematomi mikroorganizmai?

Neįtikima, tiesa?

Plika akimi nematomas pasaulis, su kuriuo mes neišvengiamai susiję, yra ne tik unikalus – jis mums gyvybiškai svarbus. Britų mokslo žurnalistas Edas Yongas į pažintį su šiame pasaulyje gyvenančiomis bakterijomis ir mikrobais kviečia su knyga „Manyje gyvena milijonai“, kuri vos pasirodžiusi tapo ne tik tarptautiniu bestseleriu, bet ir įvairių leidinių pripažinta viena geriausių mokslo tematikos knygų.

„Manyje gyvena milijonai“ autorius, remdamasis naujausias tyrimais, praveria duris į pasaulį, kuris dar tik pradedamas atrasti. Kaip pažymima knygos anotacijoje, reikšmingiausia mokslo revoliucija po Charleso Darwino – tai žvilgsnis iš mikrobų perspektyvos.

E.Yongas atveria akis, primindamas visuomenėje plačiai paplitusį mitą – mikrobai yra kenksmingi. Išties, kaip rašoma knygoje, tokių kenksmingų mikrobų rūšių yra per šimtą. O kiek yra gerų? Mokslas tai dar tik pažįsta. Tai tokia neištirta erdvė, kuri dar tik atveriama. Tačiau esminis faktas yra paprastas – žmonės dažnai klysta sakydami, kad bakterijos mums tik kenkia, nes yra nepaprastai daug tokių, kurios mus kiekvieną dieną gelbsti nuo pražūties.

Visų pirma ši knyga žavi savo struktūra – skaitytojas nėra tiesiog įmetamas į šį milijoninį mikrobų pasaulį. Jis išsamiai, bet tuo pačiu lengvai suprantamai ir aiškiai supažindinamas su temomis, kurios viena kitą papildo, skaitytoją paversdamos savotišku mokslininku. Čia kalbama nuo to, kaip prasidėjo mikroorganizmų tyrinėjimai ir kaip jie vystėsi, iki svarbiausių atradimų, mikrobų veikimo principų ir visiems svarbiausio klausimo – ko laukti ateityje.

Kiekvienas skyrius papildomas pavyzdžiais, kurie negali nesužavėti tiek skaitytojo, besidominčio tik mokslo populiarinimu, tiek ir skaitytojo, kurie ieško žinių apie sveikatą ir geros savijautos pagrindus. Lengviausia šią knygą apibūdinti pasakius, kad tai yra tikrų tikriausias ir realiausias dokumentinis filmas. Tik aprašytas. Kas, pripažinkime nėra lengva ir paprasta. Pavyzdžiui, aiškiai ir paprastai papasakoti apie vieną plačiausiai planetoje paplitusį mikroorganizmą Wolbachia, kurio veikimo metodai yra tiesiog parazitiški, bet gamta kovai su šia bakterija taip pat turi priešnuodį.

Plačiau kalbėti apie vieną ar kitą bakteriją, mikroorganizmą ar knygoje minimą tyrimą nesinori. Tai sudedamoji knygos dalis, kuri skaitytoją taip subtiliai įveda į mokslo pasaulį, kad lengvai galima justi, kad jūs patys esate ta mokslininkai, kuris atlikdamas bandymus, pavyzdžiui, su pelėmis bando suprasti, kiek antibiotikai ir ir kiti vaistai ne tik padeda mūsų organizmui, bet tuo pačius ir kenkia – silpnina imuninę sistemą ir atveria kelią galimoms ligoms. Galų gale – kaip imuninė sistema formuojama bėgant metams ir kas lemia, kad galbūt jūs šiandien esate vangūs.

Nereikia klaidingai suprasti, kad ši knyga – tai mokslo temų rinkinys, kurį sunku gvildenti. E.Yongas mintis dėsto labai aiškiai, sugebėdamas net ir sudėtingiausius dalykus paaiškinti suprantamai. Man ši knyga pro akis praskriejo kaip geras, įtemptas dokumentinis filmas, kuris atveria mažai žinomą sferą ir tuo pačius yra kažkiek mistiškas – būtent skaitydamas šią knygą lengva suvokti, koks žmogus, kaip organizmas, yra trapus. Tarsi stiklinis, o jam sudaužyti reikia vos vieno pokyčio jo kūne besivystančiame mikroorganizmų pasaulyje.

Knyga žavi savo struktūra – skaitytojas nėra tiesiog įmetamas į šį milijoninį mikrobų pasaulį. Jis išsamiai, bet tuo pačiu lengvai suprantamai ir aiškiai supažindinamas su temomis, kurios viena kitą papildo, skaitytoją paversdamos savotišku mokslininku.

Pirmą kartą 2016 metais išleista knyga iš karto sulaukė didelių teigiamų atsiliepimų – tapo „New York Times“ bestseleriu, leidiniai „The Economist“, „The Guardian“ ir „The Times“ paskelbė geriausia arba viena geriausi metų knygų, dar aibę kartų „Manyje gyvena milijonai“ buvo minima tarp geriausių metų knygų apie mokslą. Ir „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas, kuris yra aistringas skaitytojas ir ypač mėgsta knygas apie mokslą, šį kūrinį įtraukė tarp savo mėgstamiausių. Žinoma, ši pavardė čia, Lietuvoje, galbūt yra menka nuoroda ar autoritetas skaitytojams, tačiau Vakaruose B.Gatesas turi daug gerbėjų, kurie laukia jo knygų rekomendacijų, tarp kurių pasitaiko tikrai dėmesio vertų mokslo populiarinimo knygų.

„Manyje gyvena milijonai“ patiks tiems, kas domisi mokslo naujienomis, mokslo populiarinimo tematika, nori susipažinti su mus supančiu pasauliu, mėgsta dokumentiką. Tai knyga, kuri, visų pirma, kviečia pažinti ir susipažinti, tad skaitytojas, kuriam pažinimas yra vienas svarbiausių dalykų, neturėtų nusivilti į rankas paėmęs šį almanachą apie bakterijas ir plika akimi nematomą mikroorganizmų pasaulį.

Pastaruoju metu panašaus pobūdžio knygų buvo išleista ne viena. Vien leidykla „Kitos knygos“ tokių išleido bent kelias. Pavyzdžiui, vokiečių girininko Peterio Wohllebeno knyga „Paslaptingas medžių gyvenimas“, kurioje įdomiu žvilgsniu žvelgiama į, vėlgi, plika akimi nepastebimą medžių gyvenimą – nuo gebėjimo prisitaikyti ir išgyventi gamtoje iki nepastebimo kovų su grybais ar draugysčių su kitais medžiais. Taip pat leidykla jau spėjo pristatyti ir naują šio girininko iš Vokietijos knygą „Kaip gyvūnai jaučia ir suprantą pasaulį“.

Belieka tik pasidžiaugti, kad daugėja mokslo populiarinimo knygų. Ir jos visos yra kaip E.Yongo knygoje aprašomos bakterijos. Mat mikroorganizmai yra unikalūs savo pasirenkama „gyvenamąja vieta“ – jei viena jų grupė gyvena ant kairės rankos delno, ant dešinio delno tokių nerasite. Tokių nerasite ir ant dilbio. Taip ir šios mokslo knygos – visos kalba apie mus supantį pasaulį kaip visumą, atskleisdamos dar negirdėtus ir įdomius požiūrių kampus, ir tuo pačiu yra visos skirtingos – unikaliai kalbančios apie tai, ko mes dar nežinome. O nežinome dar labai daug ko.

Smagaus skaitymo.

VIDEO: Nesenstančios knygos: perleistų kūrinių TOP 10

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas