Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl karo Knygų mugę aplenkia rašytojai iš tolimojo užsienio, bet ji bus sklidina Vilniaus ir Ukrainos

Šiandien Vilniaus literatų namuose buvo pristatyta kiek daugiau nei už savaitės prasidėsianti 23-ioji Vilniaus knygų mugė, kurios pagrindinis akcentas šiemet skirtas Vilniaus 700 metų jubiliejui bei Ukrainai.
Vilniaus knygų mugė 2023
Vilniaus knygų mugė 2023 / 123RF.com nuotr.

Kaip teigė organizatoriai, šiemet į mugę atvyksta vos keli svečiai iš tolimojo užsienio. Pasak Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentės Lolitos Varanavičienės, daugelis leidyklų bandė prisikviesti užsienio rašytojų, tačiau iš visų sulaukė neigiamų atsakymo. Pagrindinė neatvykimo priežastis – netolimoje kaimynystėje vykstantis karas Ukrainoje.

Tačiau leidėjai dėl to siūlo nesikrimsti ir Mugės lankytojams siūlo ne tik keturias kupinas dienas renginių, susitikimų su rašytojais bei leidėjais, bet ir gausybę naujų knygų bei pažintį su Ukrainos autoriais ir leidyklomis.

Dėmesys ir parama Ukrainai

Simboliška, kad Mugės logotipe šiemet atsispindi ne tik Vilniaus jubiliejus, tačiau jis nuspalvintas ir Ukrainos vėliavos spalvomis. Tai pagrindiniai šių metų akcentai, kurie kaip esminis motyvas skambės visas keturias Knygų mugės dienas.

Anot organizatorių, lygiai prieš metus, pirmąją praėjusių metų Knygų mugės dieną prasidėjęs karas Ukrainoje, šiandien leidėjus bei įvairias organizacijas sutelkia bendrai veiklai ir pasakojimui apie Ukrainos kultūrą.

Kultūros instituto programų ir projektų skyriaus vadovės Rūtos Nanartavičiūtės teigimu, šiemet Mugėje buvo svarbu suteikti žodį patiems ukrainiečiams, todėl Ukrainos programa buvo rengiama kartu su didžiausio intelektinio renginio Ukrainoje „Knygų arsenalas“ organizatoriais.

Šiais metais Vilniaus knygų mugė sulauks daugiau nei 60 svečių iš Ukrainos – rašytojų, poetų, iliustruotojų, žurnalistų, kino režisierių, diplomatų, politikų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Knygų mugės pristatymo spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Knygų mugės pristatymo spaudos konferencija

Anot jos, Mugėje vyks diskusijos tarp Lietuvos ir Ukrainos intelektualų, susitikimai su rašytojais bei poezijos skaitymai. Taip pat renginiai vaikams, jaunimui bei kino peržiūros. „Litexpo“ prieigose lankytojus pasitiks paroda, kurioje eksponuojami Ukrainos menininkų sukurti darbai, atspindintys jų karo patirtis.

Pasak R. Nanartavičiūtės, pagrindinė susitikimų su Ukraina vieta bus Ukrainos stendas, įsikursiantis tarp 3 ir 4 salių, o stende bus galima rasti knygų lietuvių bei ukrainiečių kalbomis, susitikti su Ukrainos rašytojais ir gauti jų autografus.

Vasario 24 dieną, 15 valandą, salėje 5.1 vyks karo metinėms paminėti skirtas menininko Eugene Arlovo kino perfomansas „Strička”. Jame bus galima netikėta forma išgirsti ir išvysti jaudinančius nuo karo bėgančių ukrainiečių liudijimus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Knygų mugės pristatymo spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Knygų mugės pristatymo spaudos konferencija

Mugės metu VšĮ „Ukrainos namų“ atstovas Aleksas Oleksa Matvejevas su savo organizacija Vilniaus knygų mugės „Facebook “platformoje rengs aukcioną, kurio metu bus galima įsigyti džemperį, kokį dėvi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, Lietuvos banko išleistą medalį, skirtą ukrainiečių kovai už laisvę taip pat Charkivo meno ir dizaino trienalės metu sukurtus menininkų plakatus, kurių tema skirta karui. Visos lėšos, surinktos šio aukciono metu, bus skirtos paremti 93-iai Ukrainos brigadai, kovojančiai fronte, taip pat Kyjivo teritorinei gynybai.

Ukrainiečių kalba išleistos knygos mugėje bus pažymėtos specialiais žymekliais. „Mums, ukrainiečiams, ši mugė bus viena gražiausių pasaulyje, siunčiu didžiulę ukrainiečių padėką už palaikymą, už paramą, mūsų atmintyje tai liks visiems laikams. Rusija griauna ne tik mūsų namus, bet ir mūsų kultūrą, labai svarbu, kad palaikydami mūsų kūrėjus, jūs padedate saugoti mūsų tautos identitetą“, – spaudos pusryčiuose kalbėjo Ukrainos ambasados trečioji sekretorė Lesia Rozhak.

Ukrainiečiai į Mugę bus įleidžiami nemokamai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Knygų mugės pristatymo spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Knygų mugės pristatymo spaudos konferencija

Lankytojų laukia 500 renginių

Šiemet Knygų mugėje bei Muzikos salėje dalyvaus 200 dalyvių, vyks net 500 renginių. Pasak organizatorių, tai rodo, kad Mugė savo apimtimis grįžta į priešpandeminį lygį, todėl tikimasi sulaukti ir anksčiau buvusio lankytojų skaičiaus – apie 50 tūkst.

„Praėjusiais metais Vilniaus knygų mugė sutapo su karo Ukrainoje pradžia, mes pasiekėme vos 50 proc. rezultato, kurio tikėjomės. 2021 metais knygų mugę sustabdė pandemija. Labai tikimės, kad šie metai bus kitokie – grįšime į senus gerus laikus, į 2020-uosius, kai Vilniaus knygų mugę aplankė daugiau nei 70 000 žmonių“, – 23-iąjai Vilniaus knygų mugei skirtuose žurnalistų pusryčiuose Literatų namuose kalbėjo Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė, ilgametė Vilniaus knygų mugės organizatorė Lolita Varanavičienė.

Mugėje itin ryškus 700 jubiliejų švenčiančio Vilniaus akcentas, Vilniui skirta daugiau nei 20 renginių. Mugėje skambės ištraukos iš Gedimino laiškų, miesto sukakčiai skirta poezija, knygų pristatymuose ir pokalbiuose bus narstomi Vilniaus vardai, veidai, skoniai architektūra ir interjerai.

Tradiciškai Mugėje bus paskelbti Kūrybiškiausių knygų dvyliktuko, Jurgos Ivanauskaitės premijos laureatai, apdovanoti Knygos meno konkurso nugalėtojai, įteikta Vilniaus klubo premija. Taip pat bus paskelbti ir prasidės balsavimas Geriausių knygų penketukuose.

Pasak Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomosios direktorės Rūtos Elijošaitytės-Kaikarės, Mugės renginių programa jau yra paskelbta ir su ja galima laisvai susipažinti prieš ruošiantis atvykti į šią kasmetinę knygų šventę.

„Rengdami programą matėme, kad ji šiemet bus ypač stipri ir gausi, todėl jau sulaukėme pastabų, kad vienu metu sudėta po keletą renginių, kuriuos lankytojai norėtų aplankyti. Tačiau tai tik rodo, kad turime daug gerų renginių ir nėra lengva sudėlioti renginius taip, kad į visus galima būtų patekti. Tačiau kiekvienas turės galimybę renginius pasirinkti pagal savo skonį“, – teigė R.Elijošaitytė-Kaikarė.

Į Knygų mugę, kuri vyks vasario 23–26 dienomis nemokamai veš autobusai nuo Katedros aikštės.

Organizatoriai iš anksto rekomenduoja pasirūpinti bilietais internetu, kurie šiemet kainuos nuo 6 eurų. Juos galima bus įsigyti ir kasose prie „Litexpo“ parodų rūmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas