Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijonines pajamas gaunantis knygynas „Homo sapiens“ vis dar dirba su Rusija: čia galima rasti ir propagandinių leidinių

Nepaisant jau keturiolikos Europos Sąjungos sankcijų Rusijai paketų, Lietuvoje netrūksta įmonių, kurios iki šiol vykdo aktyvią prekybą su šia šalimi. Viena tokių – „Homo sapiens“, valdanti to paties pavadinimo knygyną Vilniuje, S.Žukausko g. 49. Knygyno tinklalapyje skelbiama, kad dėl „glaudžių ryšių su Rusijos leidyklomis“ skaitytojui reikalinga knyga gali būti pristatyta per savaitę.
Knygų viršeliai
Knygų viršeliai / 15min nuotr.

Antradienį visuomenininkas Olegas Šurajevas socialiniame tinkle „Facebook“ paviešino įmones, šiais metais vis dar perkančias įvairias prekes Rusijoje ir gabenančias jas į Lietuvą.

Pateikdamas šį sąrašą, visuomenininkas teigė, kad tai įmonės, „kurios palieka pinigus rusijoj, pildo karinį rusijos biudžetą ir, aišku, palaiko visą rusiškų verslų infrastruktūrą bei rūpinasi rusiškų įmonių finansine sėkme. Kuo daugiau perka – tuo geriau sekasi rusiškiems verslams, jie turi galimybes kurti darbo vietas ir t.t. – ekonomikos pagrindų nepasakosiu“.

Dieną prieš tai O.Šurajevas paviešino ir įmonių sąrašą, kurios, jo turimais duomenimis, 2024 m. sausio 26–31 d. vis dar eksportavo prekes į Rusiją.

Anot jo, šią informaciją jis gavo netyčia įsigijęs brangią prenumeratos paslaugą iš informacinio prekybos duomenų portalo importgenius.com ir nusprendė pasidalinti turimais duomenimis su Lietuvos visuomene.

O.Šurajevo paskelbtame Rusijoje prekes perkančių įmonių sąraše – daugiau nei pusšimtis Lietuvoje veikiančių įmonių.

Viena jų – keturiolika metų Vilniuje veikiantis knygynas „Homo sapiens“.

Knygyno internetiniame puslapyje skelbiama, kad įmonė bendradarbiauja su 300 leidyklų ir tiekėjų iš Rusijos, o pačiame knygyne galima rasti per 20 tūkst. skirtingų pavadinimų knygų rusų kalba ir 180 pavadinimų spaudos leidinių.

„Plataus masto verslo santykiai su Rusijos Federacijos knygų leidyklomis, gerai suderinta logistika, kassavaitiniai pristatymai leidžia tiekti mūsų klientams platų knygų ir periodinių leidinių rusų kalba asortimentą mažomis kainomis ir per trumpiausią įmanomą laiką“, – skelbiama „Homo sapiens“ tinklalapyje.

Knygyne taip pat prekiaujama ir rusiškais žaislais bei suvenyrais.

15min susisiekus su „Homo sapiens“ vadove Jelena Suchačiova, ji patvirtino, kad jos knygynas vykdo veiklą su Rusija.

„Bet dabar neturiu laiko atsakyti į jūsų klausimus, esu labai užsiėmusi“, – teigė ji.

Paklausus, ar ketina nutraukti bendradarbiavimą su šalimi, kuri Ukrainoje vykdo karo nusikaltimus, J.Suchačiova neatsakė dėl asmeninių priežasčių.

Kaip atskleidžia finansiniai įmonės duomenys, nuo 2019 metų pardavimų pajamos išaugo dvigubai – nuo 2 mln. iki 4 mln. Eur 2023 metais.

Tuo tarpu nuo aktyvių Rusijos karo veiksmų Ukrainoje pradžios 2022 m., šios įmonės pelnas taip pat stabiliai augo: 2021 m. jis buvo 20 tūkst. Eur, 2022 – jau 47 tūkst. Eur, o 2023 – daugiau nei 58 tūkst. Eur.

Yra propagandinės literatūros

15min apsilankė „Homo sapiens“ ir peržvelgė jų asortimentą. Stipriai į akis krentančios propagandinės literatūros ten nėra daug.

Daugiausia joje parduodama rusiška ir verstinė klasika, užsienio autorių istorinės, vaikiškos knygos, yra ezoterinės literatūros.

Visgi kelios pavardės užkliuvo. Štai knygyne galima rasti žurnalisto, propagandisto Vladimiro Poznerio, Donbaso aneksiją neigiančio Artiomo Drabkino bei propagandisto Igorio Prokopenkos knygų.

Knygos viršelis/Vladimiro Poznerio knygos
Knygos viršelis/Vladimiro Poznerio knygos

Knygos viršelis
Knygos viršelis
Knygos viršelis
Knygos viršelis

Akiratyje – jau ne pirmą kartą

Šio knygyno veikla jau ir 2015 metais buvo patraukusi visuomenės bei politikų dėmesį.

Tuomet buvo stebimasi, kad šiame Vilniaus knygyne galima rasti knygų rusų kalba, kuriose pasakojama, kad esą tai JAV sukėlė karą Ukrainoje, Krymas neva visuomet priklausė Rusijai, o amerikiečiai nebuvo išsilaipinę Mėnulyje.

Tarp knygų, kurias galima buvo tuomet įsigyti – ir gerai žinomų Kremliaus propagandistų bei Vladimiro Putino režimo įrankiais laikomų N.Starikovo, J.Muchino, V.Katasonovo leidiniai.

Knygyno vadovė Jelena Suchačiova 15min tuomet sakė, kad neturi nei noro, nei laiko įsigilinti ir įvertinti autorių darbus, nes knygynas užsiima verslu, ne politinių pažiūrų formavimu.

„Mūsų įmonės komercinė veikla susijusi su pelno siekimu, mūsų tikslas nėra politinis, kultūrinis ar religinis skaitytojų švietimas. Todėl mes neturime vidinio cenzūros mechanizmo, kuris atrenka ir atmeta arba praleidžia konkrečias knygas“, – prieš devynerius metus kalbėjo knygyno direktorė J.Suchačiova.

S.Kairys: yra mechanizmų

Lietuvoje rusiška televizija yra draudžiama, tačiau literatūrai tokių ribojimų nėra. Situaciją pakomentavo kultūros ministras Simonas Kairys, jis įvardijo mechanizmus, padedančius tvarkytis su šia situacija.

„Sistema, kaip turėtume elgtis tokiose situacijose, yra apibrėžta. Pirmasis filtras yra muitinė. Tikrai yra buvę ir bylų, ir situacijų, kada leidiniai yra užlaikomi muitinėje, o vėliau konsultuojamasi su ŽEIT (Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba). Jeigu jau propagandinės knygos patenka į knygynų lentynas, tada galima tiesiog kreiptis į ŽEIT, ši tarnyba, atlikusi tyrimą, nustatytų, ką leidinys propaguoja“, – 15min komentavo S.Kairys.

„Be kita ko, tokia literatūra nėra dalinama nemokamai. Jos paprasčiausiai galima nepirkti, ir tada nebus jokio suinteresuotumo jos vežti į Lietuvą ir pardavinėti. Bet kodėl tokios knygos yra lentynose, galima tik spėlioti, – sakė S.Kairys. – Atitinkamai, sakyčiau, mažytei daliai visuomenės, matyt, ji yra aktuali.“

Paklausus, kaip S.Kairys vertina tai, kad „Homo sapiens“ karo metu vis dar palaiko prekybinius ryšius su Rusija, ministras teigė: „Vertinu kaip visiškai neatsakingą laikyseną, kaip žvelgimą tik į pelną ir greitą uždarbį <...>. Mano galva, po kelerius metus trunkančio karo, tokių dalykų turėtų tiesiog nebūti. Aišku, kartais temos nėra lygiavertės ir to paties svorio. Kartais viename mažame knygyne rasdami knygą matome tai kaip nemenką problemą, kai tuo pačiu metu vyksta didesnis prekių eksportas į Rusiją. Kitos ministerijos ar institucijos apie tai nelabai kalba.“

S.Kairys mano, kad tokių knygų Kultūros ministerija uždrausti negali, mat „Vilnius nėra Minskas ar Maskva“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito