Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokie šie metai buvo elektroninėje knygų prekyboje?

Liko dar dvi dienos, kuomet skaitytojai gali atiduoti savo balsus 15min metų knygų rinkimuose. Vėliau iš jų sudarytų penketukų geriausias knygas rinks komisija. Šiais metais atskira kategorija išskirtos ir rinkimų rėmėjų – internetinės knygų parduotuvės patogupirkti.lt perkamiausios metų knygos. Apie metų knygų leidybos tendencijas – pokalbis su patogupirkti.lt pardavimų ir rinkodaros vadovu Giedrium Milašiūnu.
Vyras skaito knygą
Vyras skaito knygą / Shutterstock nuotr.

BALSUOTI RINKIMUOSE GALITE ČIA

– Kaip galėtumėte apibūdinti šiuos metus elektroninėje knygų prekyboje? Per pandemiją buvo pastebima, kad skaitytojai ėmė vis daugiau pirkti knygas internetu. Ar šios tendencijos išliko?

– Pastarieji metai knygų prekyboje internete yra ganėtinai vangūs. Pasibaigus pandemijai, elektroninės knygų prekybos apimtys sumažėjo, bet negrįžo į priešpandeminių metų lygį. Manau, dauguma interneto knygų prekybininkų šiemet turės panašius rezultatus kaip ir pernai.

– Kokie žanrai, kokios temos, autoriai, sprendžiant pagal jūsų prekybos rezultatus, buvo populiariausi 2023 metais?

– Kaip ir kiekvienais metais vienos populiariausių yra asmeninio tobulėjimo knygos. Labiausiai perkamos šios tematikos knygos šiais metais yra Jameso Clearo „Atominiai įpročiai“, Roberto Kiyosakio „Turtingas tėtis, vargšas tėtis“ ir Dale'o Carnegie „Kaip įsigyti draugų ir daryti įtaką žmonėms“. Šios knygos jau ne vienerius metus yra vienos perkamiausių tarp visų mūsų knygyno knygų.

Populiariausi 2023 metų autoriai: George'as Orwell, Dale'as Carnegie, Lucinda Kate Riley, Tomas Dirgėla.

– Jūs, be abejo, sekate pardavimus ir kituose tinkluose, prekybos vietose? Ar, jūsų nuomone, skiriasi tai, ką žmonės perka, tarkime, knygynuose, parduotuvėse ir elektroninėje erdvėje?

– Taip, domimės ir sekame. Didesnis skirtumas stebimas prekybos centrų pardavimuose lyginant su pardavimais knygynuose, nesvarbu ar tai būtų fiziniai, ar interneto knygynai. Prekybos centruose žmonės daugiau perka grožinę literatūrą, laisvalaikio skaitinius ir knygas vaikams. Be to, knygų pasirinkimas prekybos centruose dėl vietos stokos yra žymiai mažesnis nei knygynuose. Interneto knygynuose yra didžiausias pasirinkimas, daugiau dalykinės ir rimtesnės literatūros pasirinkimo, kas ir atsispindi šių knygynų pardavimuose.

– 15min metų knygų rinkimams pateikėte perkamiausiųjų knygų sąrašus, jame yra R.Gavelio „Vilniaus pokeris“. Ar manote, kad ši knyga, taip niekad ir neprarandanti aktualumo, čia atsidūrė ir dėl MO parodos, kitų su šia knyga susijusių projektų?

– Taip, nes būtent nuo MO parodos pradžios šios knygos pardavimai išaugo kartais.

15min nuotr./Ričardas Gavelis, „Vilniaus pokeris“
15min nuotr./Ričardas Gavelis, „Vilniaus pokeris“

– Ar šiais metais buvo kažkokia aiški knyga-lyderė, kuri išsyk šovė į bestselerių viršūnes ir nesitraukė iš ten ilgą laiką?

– Buvo keletas knygų, kurios šoktelėjo į topus ir išbuvo ten mėnesį ar šiek tiek ilgiau, tačiau ilgiau tarp perkamiausių išsilaikyti nepavyko. Tai Dovydo Pancerovo, Birutės Davidonytės tiriamosios žurnalistikos žanro knyga „Pranešėjas ir Prezidentas“, Matthew Perry atsiminimų knyga „Draugai, meilė ir tas didelis baisus dalykas“, Lucindos Riley, Harry Whittaker romanas iš septynių seserų serijos „Atlantas. Tėvo Istorija“.

Panašu, kad aiški knyga-lyderė galėtų tapti naujausia Eugenijaus Laurinaičio knyga „Žuvis vandenyje. Knyga apie sklandų bendravimą“, išleista vasaros ir rudens sandūroje. Šios knygos du tiražai jau parduoti tik per tris praėjusius mėnesius.

– Turbūt sekate ir pasaulio tendencijas. Tarkime, pasaulyje dabar populiarios „new adults“, jauniems suaugėliams, skirtos knygos. Kiek mažėja knygų vaikams populiarumas. Ar tokios tendencijos atliepia ir situaciją Lietuvoje?

– Kaip ir daug kur Europoje, Lietuvoje viena ryškiausių jaunimo rašytojų, yra Colleen Hoover su jaunų merginų mėgstamais romanais „Mes dedame tašką“, „Mes pradedame iš naujo“, „Veritė“, „Bjauri meilė“. Užsienio fiziniuose knygynuose mačiau net atskirą knygų skyrių pavadinimu „BookTok“, kurio lentynose karaliauja šios autorės ir kitų TikTok’e „išpopuliarėjusių“ knygų.

Nematau, kad knygų vaikams populiarumas mažėtų, ypač šiuo dovanų pirkimo laikotarpiu. Tai viena iš nedaugelio knygų kategorijų, kurioms nebaisus ekonomikos sąstingis. O kur dar Tomo Dirgėlos populiarumo ir produktyvumo fenomenas bei Gintaro Jociaus ir Rasa Dmuchovskienės nuostabaus grožio Skruzdėliuko Nežiniuko istorijos – šiemet žiemą vaikus pasiekė jau penktoji knyga apie šį smalsų ir žingeidų skruzdėliuką, kuris spėjo sužavėti ne vieną Lietuvos vaiką. O ką jau kalbėti apie nenutrūkstamą srautą pamokančių Kakės Makės istorijų ?

– Per ilgus metus darbo šioje srityje stebite tendencijas. Gal galėtumėte įvardinti ir tai, kas jau ilgą laiką nesitraukia iš populiairiųjų srities? O kas staigiai nugeso? Tarkime, vienu metu pasaulyje labai populiarios buvo spalvinimo knygos, skirtos suaugusiems, ši mada labai greitai praėjo. Gal ir jūs pastebite ir tai, ko populiarumas greitai praėjo?

– Populiariausių knygų skyriaus nepalieka žymių asmeninio tobulėjimo ir finansų valdymo autorių Dale'o Carnegie, Roberto T. Kiyosaki knygos.

Prieš daugiau kaip 5 metus kartu su Yuvalio Noah Harari knygomis, pavyzdžiui, „Sapiens“, buvo smarkiai išaugęs mokslo populiarinimo knygų perkamumas. Leidėjai ieškojo ir leido žymiai daugiau šių knygų. Praėjus keliems metams šios tematikos knygų populiarumas išblėso. Bet tai nebuvo vienerių ar dviejų metų mada, kuri atsirado ir dingo. Mokslo populiarinimo knygos buvo ir yra toliau leidžiamos, tik vienu metu jų pasirinkimas ir populiarumas buvo smarkiai padidėjęs.

– Knygų populiarumas, be abejo, atspindi ir visuomenės nuotaikas. Kokios nuotaikos, jūsų nuomone, atsispindi būtent knygų pirkime?

– Dabar kalėdinės nuotaikos, tai knyga – geriausia dovana. Visiems linkiu, kad atrastų, patirtų ir išgyventų stebuklą kartu su knyga. Atsakydamas į klausimą, galiu tik pasakyti, kad išskirtinių nuotaikų nepastebėjau.

– Kas jums pačiam asmeniškai šiemet paliko didelį įspūdį iš knygų?

– Laukiau, kada bus pakartotinai išleista viena perkamiausių knygų pasaulyje Khaledo Hosseini „Bėgantis paskui aitvarą“ ir labai džiaugiuosi, kad ji pakartotinai išleista. Šios knygos dar nepabaigiau skaityti, bet jau aišku, kad tai viena knygų, kurios istorijai ir autoriaus pasakojimo talentui negali likti abejingas.

Įstrigo atmintyje Jesuso Hernandezo knyga „Pirmasis pasaulinis karas“ ir Toddo Strasserio romanas „Banga“ apie tikrais įvykiais paremtą autoritarinės visuomenės modelio eksperimentą mokykloje.

Na, ir kartu su sūnumi perskaityta James Krüss „Timas Taleris, arba Parduotas juokas“ – gili ir vertinga knyga vaikams ir ne tik.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito