Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leidėjai į Vilniaus knygų mugę bando privilioti garsius autorius, tarp jų – Paulo Coelho

Šiais metais Vilniaus knygų mugės renginiuose dalyvaus 35 svečiai iš 13 užsienio šalių. Bene didžiausiomis žvaigždėmis taps leidyklos „Tyto alba“ pakviesti autoriai – Rusijos rašytoja, knygų „Lazario moterys“ ir „Italų pamokos“ autorė Marina Stepanova ir knygų „Levandų sodas“, „Orchidėjų namai“ autorė Lucinda Riley. Per eilę metų leidėjams į mugę pavyko prikalbinti atvykti ne vieną garsų autorių. Ne vienas ir mandagiai atsisakė kvietimo.
Rašytojas Paulo Coelho
Rašytojas Paulo Coelho / „Scanpix“ nuotr.

Kasmet dar prieš paskelbiant būsimos mugės programą skaitytojai nerimsta dėl rašytojų, kurie ketina mugėje surengti savo knygų pristatymus ir susitikimus su gerbėjais.

15min domisi, kokius užsienio rašytojus į Lietuvą kalbino atvykti leidėjai ir kokius garsius autorius galbūt ateityje išvysime Lietuvoje vyksiančiose knygų mugėse.

Tarp „Vagos“ norų – Paulo Coelho

Leidyklos „Vaga“ vyriausioji redaktorė Agnė Puzauskaitė sako, kad autoriai dalyvauti knygų mugėse kviečiami gerokai iš anksto. Kartais kvietimai rašytojus pasiekia dar likus dviems metams iki renginio.

„Kasmet iškyla vis naujos literatūros pasaulio figūros, jei pasičiumpame leisti populiarų ar pasaulyje itin įvertintą kūrinį, visuomet svarstome galimybę kviesti ir autorių. Kol jo ar jos patvirtinimo, kad atvyks, neturime, garsiai skelbti negalime. Kita vertus, žinutės apie užsienio svečius mugėje tikslingos mugei artėjant – per anksti pranešta ji nugestų ar užsimirštų“, – tikina A.Puzauskaitė. 

Pasak „Vagos“ vyriausiosios redaktorės, yra ir autorių, kurie kurie kviečiami kiekvienais metais. Pavyzdžiui, vienas garsiausių šiuolaikinės psichoterapijos atstovų Irvinas Yalomas ir visame pasaulyje puikiai žinomas brazilų autorius Paulo Coelho. Nėra abejonių, kad į tokių rašytojų susitikimus suplūstų didelė minia gerbėjų.

„Scanpix“ / AP nuotr./Paulo Coelho
„Scanpix“ / AP nuotr./Paulo Coelho

„Visgi kasmet sulaukiame mandagių šių autorių atstovų atsakymų „ne“. Abu autoriai – garbingo amžiaus žmonės (I.Yalomas yra 84-erių metų amžiaus, P.Coleho – 68-erių, – aut. past.), jie labai atsargiai ir ribotai keliauja. Jei kalbos nemeluoja, tai I.Yalomas apskritai bijo skraidyti, o iš JAV kitaip neatvyksi. P.Coelho, nors ir turi namus Paryžiuje, gyvena Brazilijoje ir tolimų kelionių taipogi vengia“, – kalba A.Puzauskaitė.​

Pastaraisiais metais leidykla į Vilniaus knygų mugę buvo pasikvietusi dvi garsias asmenybes. Tai viena originaliausių rašytojų šiuolaikinėje rusų literatūroje Lena Eltang ir pernai didelę skaitytojų minią pritraukęs taip pat šiuolaikinės Rusijos literatūros atstovas Michailas Šiškinas.

Šiemet „Vaga“ į mugę atvykti prikalbino Ukrainos rašytoją, knygų „Maidano dienoraštis“ ir „Bikfordo pasaulis“ autorių Andrejų Kurkovą.

„Tyto alba“ planuose – „Debesų atlaso“ autorius

Leidykla „Tyto alba“ šiais metais savo skaitytojus kaip reikiant pradžiugins – į leidyklos renginius atvyksta ne tik garsi Rusijos rašytoja M.Stepanova, tačiau ir milijoniniais tiražais leidžiama britų autorė L.Riley.

Šiais metais Vilniaus knygų mugės renginiuose dalyvaus 35 svečiai iš 13 užsienio šalių

Pasak leidyklos ryšių su visuomene skyriaus vadovės Lolijos Spurgienės, didžiausia „Tyta alba“ į Lietuvą atvežta literatūrinė užsienio žvaigždė buvo australų rašytoja Colleen MacCullough. Dar 1977 metais išleisto kultinio romano „Erškėčių paukščiai“ autorė Vilniaus knygų mugėje lankėsi 2005 metais.

„Dar viena literatūrinė žvaigždė mugėje lankėsi 2004 metais. Tai italų rašytojas, subtiliojo „Šilko“ autorius Alessandro Barrico“, – pasakoja L.Spurgienė ir prideda, kad paminėjimo vertas ir tais pačiais metais knygų mugėje dalyvavęs Prancūzijos autorius Fredericas Beigbederis, tokių knygų kaip „14,99 €“​ ir „Meilė trunka trejus metus“ autorius.

Į Lietuvą susitikti su gerbėjais bent keletą kartų yra žadėjęs atvykti turkų rašytojas, Nobelio literatūros premijos laureatas Orhanas Pamukas. Kūrinių „Juodoji knyga“, Stambulas: atsiminimai ir miestas“, „Nekaltybės muziejus“ autoriui dalyvauti Vilniaus knygų mugėje sutrukdė politiniai šalies įvykiai, tačiau neatmetama galimybė, kad visgi ateityje jis atvyks susitikti su Lietuvos skaitytojais.

L.Spurgienė pasakoja, kad ateityje „Tyto alba“ į knygų mugę Lietuvoje ketina kviesti romano „Šantaramas“ autorių Davidą Robertsą. Beje, šiuo metu į lietuvių kalbą yra verčiamas šio romano tęsinys „Kalno šešėlis“.

Lietuvoje galbūt apsilankys turkų autorė Elif Shafak („Stambulo pavainikė“, „Keturiasdešimt meilės taisyklių“, „Ledinukų rūmai“), britė Kate Atkinson („Gyvenimas po gyvenimo“), pasaulyje daug dėmesio sulaukusio romano „Debesų atlasas“ autorius Davidas Mitchellas.

VIDEO: 10 vertų dėmesio naujų knygų

„Nieko rimto“ žvalgosi į populiarų australą

Vaikų literatūroje su žymiais autoriais kiek sunkiau, sako leidyklos „Nieko rimto“ rinkodaros vadovė Simona Kalvelytė. „Ne visiems autoriai tokie žinomi, kaip mums, besisukantiems knygų vaikams pasaulyje“, – pasakoja ji.

Leidykla džiaugiasi, kad knygų mugėje jų kvietimu yra dalyvavęs garsios knygos „Elė ir draugiai“ autorius Timo Parvela, serijos „Mamulė Mū“ autorė Jujja Wieslander.

„Scanpix“ nuotr./Patrickas Nessas
„Scanpix“ nuotr./Patrickas Nessas

„Pernai turėjo atvykti olandų autorė Tosca Menten. Viskas buvo suplanuota, tačiau ji dar oro uoste pasijuto labai prastai ir negalėjo atvykti“, – prisimena „Nieko rimto“ rinkodaros vadovė.

Vaikų literatūroje su žymiais autoriais kiek sunkiau

Pasak jos, šiemet kiek nuliūdino britų rašytojas Patrickas Nessas, kuris žadėjo atvykti į Vilniaus knygų mugę, tačiau dėl intensyvaus grafiko jam teko atšaukti kelionę į Lietuvą. Autorius šiuo metu daug dirba prie kino filmo „A Monster Call“, kuris yra kuriamas remiantis jo kūryba.

Visgi šiais metais mugėje dalyvaus keturi vaikų literatūros autoriai: tai knygos „Raganiukė Gūdžiojoje girioje“ autorė Jana Bauer ir iliustratorė iliustratorė Caroline Thaw bei  „Antano cirkas“ autorė Peter Svetina ir iliustratorius Damijan Stepančič.

Žvelgiant į ateitį S.Kalvelytė sako, kad kitais metais tikimasi Lietuvoje išvysti Henriką Tammą, kurio knygų serija apie nindzę Timį yra labai populiari. „Dar nuostabu būtų į Lietuvą atvilioti australą Johną Flanaganą. Dėl jo „Žvalgo mokinio“ jau ne vien vaikai iš proto eina“, – juokauja S.Kalvelytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas