Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Leidyklos „Briedis“ naujienos ilgiems rudens vakarams

Leidyklos „Briedis“ rugsėjo naujienos praplės vidinės kultūros akiratį ir pakvies leistis istorijos pažinimo taku. Nuo darnių šeimos santykių recepto iki paslaptingų detektyvo siužeto vingių ir apokaliptinių Europą siaubusio maro vaizdinių. Istorija, politika, asmenybės. Įvykiai, keitę pasaulį! Rašoma pranešime spaudai.
/ Leidyklos nuotr.

Šeimos lizdo šiluma – sparnai tėvams ir vaikams. Autoriai: Stefanie Stahl ir Julia Tomuschat

Nuo auklėjimo iki darnesnių santykių – laimingų šeimų paslaptis.

Vos vaikui gimus tėvai tikisi, kad jis užaugs savarankišku ir emociškai stabiliu žmogumi. Tai pavyksta, jei pasiseka išugdyti gerą savivertės jausmą bei pusiausvyrą tarp priklausymo ir autonomijos. Kartais auklėjant vaikus sunku laikytis nustatytų ribų ar suteikti vaikui reikalingą laisvę, nes kiekvienas iš vaikystės atsinešame savo „auklėjimo įdagą“. Tai gali gerokai susilpninti ryšį su vaiku ir kenkti santykiams. Psichologės Stefanie Stahl ir Julia Tomuschat žingsnis po žingsnio parodo, kaip atpažinti įsisenėjusias nuostatas ir ankstyvuosius patyrimus bei kaip juos sėkmingai keisti. Kiekvienas galime išmokti skirti reikiamos lizdo šilumos savo vaikui, o atėjus metui – paleisti jį skristi.

Iš vokiečių kalbos vertė Asta Dvilaitienė

Senoji ponia prie jūros. Autorė: Anna Johannsen

Vyriausioji komisarė Lena Lorencen su kolega Johanu Grazmanu atvyksta į Ziultą dėl senos ponios mirties. Velionė Gėza Jensen, kilusi iš labai įtakingos šeimos, jau ne vieną dešimtmetį nesugyveno su broliu ir kitais klano nariais. Netrukus įtarimą ima kelti ne tik šeimynykščiai, bet ir abejotinos reputacijos palikimo administratorius bei gydytojas.

Lena, bandanti pabėgti nuo savo didžiosios meilės Erko, seka pėdsakais, vedančiais į šeštojo dešimtmečio Hamburgo menininkų pasaulį. Kruopščiai tirdama, praeityje ieško nuorodų, kurios galėtų būti susijusios su senosios ponios mirtimi. Ją remia teta Bekė, nuo jaunystės draugavusi ir ištisus dešimtmečius palaikiusi ryšį su Gėza. Į akiratį ūmai patenka ir Lenos tėvas, tad byla įgauna asmenišką pobūdį ir Lenai tenka daryti viską, kad kuo greičiau rastų žudiką.

,,Senoji ponia prie jūros” – tai trečioji salų komisarės byla. Pirmosios: ,,Lavonas paplūdimio krėsle” ir ,,Mergaitė pajūryje”.

Iš vokiečių kalbos vertė Dalia Kižlienė

Niekšų sąmokslas. Buvusio KGB papulkininkio užrašai. Autorius: Vladimir Popov

Ar KGB – tai jau praeitis? Knygos autorius Vladimiras Popovas, devyniolika metų pradirbęs KGB bendradarbiu, agentūriniu operatyvininku, pateikia unikalių liudijimų: faktų, sąsajų, biografijų, prisiminimų, siaubingų ir komiškų nutikimų. Neįtikėtinai susiraizgę likimai, agentūrinė informacija, žvalgyba, kontržvalgyba, verbavimas, žudymas, neįsivaizduojami pinigų, deimantų, aukso srautai – visa tai iš pirmų lūpų, be nutylėjimų, veidų ar pavardžių slėpimo. KGB buvo apraizgęs viską ir visus: mokslininkus, sportininkus, menininkus, dvasininkus, studentus ir, be abejo, kadrinius darbuotojus.

Toks buvo ir knygos autorius KGB papulkininkis V. Popovas, todėl nuo pirmųjų eilučių tampa aišku – melo čia nėra.

Ši V. Popovo knyga – tai mėginimas apibendrinti jo, kaip buvusio saugumiečio, patirtį ir žinias, paanalizuoti, kas vyko Sovietų Sąjungoje jos saulėlydžio laikotarpiu, kas lėmė SSRS griūtį ir buvusio kadrinio KGB karininko Putino Rusijos – naujo tipo šalies, valdomos to paties valstybės saugumo, – susikūrimą.

1991 m. spalį pagaliau iš KGB atleistas V. Popovas nutraukė ryšius su šia organizacija ir dabar gyvena Kanadoje. Prie šios knygos struktūros ir turinio kūrimo stipriai prisidėjo iš Rusijos emigravęs žinomas amerikiečių istorikas Jurijus Felštinskis.

Iš rusų kalbos vertė Kazys Uscila

Juodoji mirtis. Didžiojo maro išsami istorija. Autorius: John Kelly

XIV a. Europą siaubęs maras – viena didžiausių viduramžių pasaulio tragedijų. Iš Azijos atkeliavusi „juodąja mirtimi“ praminta liga, kai kuriuose kraštuose nuvariusi į kapus iki dviejų trečdalių gyventojų, neatpažįstamai pakeitė Senąjį žemyną. Didysis maras vertintas kaip dangiškoji bausmė už nuodėmes, nuo kurios nėra išsigelbėjimo. Aristokratus ir prasčiokus, turtingus ir vargšus be atrankos šienaujanti epidemija pagimdė neviltį ir begalinį siaubą, miestuose ir kaimuose nespėta laidoti mirusiųjų. Siaučiant marui, Europoje sustiprėjo prieš žydus nukreipti pogromai, gausėjo rimbais besiplakančių atgailautojų – flagelantų, gretos, to meto kultūroje užgimė „mirties šokio“ vaizdinys.

Johno Kelly bestseleryje „Juodoji mirtis. Didžiojo maro išsami istorija“ ne tik aprašomi apokaliptiniai katastrofos vaizdiniai, bet ir nušviečiamos epidemijos priežastys, pagrindinės plitimo kryptys, pateikiama daugybė mažai žinomų faktų.

Iš anglų kalbos vertė Jurga Žąsinaitė

Laiko spalvos. Pasaulio istorija naujoje šviesoje: 1850–1960 metai. Autorius: Dan Jones ir Marina Amaral

Naujam gyvenimui prikelta istorija, kokios nesate regėję

Knygos „Laiko spalvos“ aprėptis – daugiau nei šimtmetis pasaulio istorijos nuo karalienės Viktorijos valdymo laikotarpio, JAV pilietinio karo iki Kubos raketų krizės ir didžiųjų kosmoso pasiekimų amžiaus pradžios. Joje apžvelgiamas imperijų iškilimas ir griūtis, mokslo, pramonės ir meno pasiekimai, karo tragedijos, taikos politikos kryptys, žmonių, kūrusių istoriją, gyvenimas.

Ši knyga – talentingos Brazilijos menininkės ir garsaus Didžiosios Britanijos istoriko bendradarbiavimo vaisius. Panaudodama nespalvotas fotografijas kaip medžiagą skaitmeniniam jų spalvynui sukurti, Marina Amaral pateikė 200 įspūdingų savo darbų. Danas Jonesas kiekvienam atvaizdui suteikia kontekstą savo rašytiniu naratyvu, pinančiu pasakojimą apie ryškiaspalvį pasaulį, kokiame gyvename šiandien. Dėl nuostabių fotografijų ir tiksliai parinkto teksto dermės knyga „Laiko spalvos“ suteikia galimybę į praeitį pažvelgti iš unikalios, o neretai ir gražios perspektyvos.

Iš anglų kalbos vertė Lina Kulišauskaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas