Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Leidyklos „Tyto alba“ naujienos Sostinės dienoms

Jau tapo tradicija, kad naują sezoną leidyklos pradeda Knygų aikštėje, kuri Sostinės dienų metu įsikuria Katedros aikštėje. Pasižvalgyti po naujienas ir susitikti su mylimais autoriais kviečiame rugpjūčio 30 – rugsėjo 1 dienomis, rašoma „Tyto alba“ pranešime spaudai.
„Tyto alba“ naujienos Sostinės dienoms
„Tyto alba“ naujienos Sostinės dienoms / G. Kavaliauskaitės nuotr.

Rugpjūčio 31 d., šeštadienį, 12 val. prie Nacionalinio dramos teatro smagiai palydėti vasarą visus skaitytojus kviečia vienas mylimiausių vaikų rašytojų Tomas Dirgėla. Tai išskirtinė proga jo paklausti, ką visada norėjote sužinoti, bet nedrįsote, ir gauti autografą ar bendrą nuotrauką.

Rugsėjį pasitiksime koncertu visai šeimai „Aš vejuos vasarą“. Sekmadienį, rugsėjo 1 d., 12 val. prie Nacionalinio dramos teatro pirmieji išvysite fragmentus iš Keistuolių teatro spektaklio vaikams nuo 5 metų pagal legendinę Violetos Palčinskaitės „Aš vejuos vasarą“.

O taip pat, kad nepasimestumėte tarp naujienų, „Tyto alba“ siūlo atkreipti dėmesį į ką tik pasirodžiusias dėmesio vertas knygas.

Kęstutis Kėvalas „Žmogaus širdis sutverta dangui“

Akordeono muzika, svajonė groti vestuvėse, mezgimas, darbas greitosios pagalbos sanitaru, Sąjūdžio banga ir didysis apsisprendimas. Visa tai telpa Kauno arkivyskupo Kęstučio Kėvalo gyvenime, kuriuo dvasininkas dalijasi knygoje „Žmogaus širdis sutverta dangui“. Knygos sudarytojas Vytautas Raškauskas kviečia leistis į gyvenimiškus ir įtraukiančius pokalbius su arkivyskupu K. Kėvalu. Dvasininkas atvirai dalijasi vaikystės ir jaunystės prisiminimais, pasakoja apie savo pašaukimo kelią, svarsto apie darbų prasmę, laiką ir gyvenimą nužyminčią krikščionišką viltį.

Ursula Parrott „Buvusi žmona“

Romanas, nenusileidžiantis vienam didžiausių XX amžiaus Amerikos literatūros šedevrų „Didžiajam Getsbiui“. Tokių pelnytų palyginimų šiandien sulaukia prieš beveik šimtmetį išleistas ir šiemet vėl atgimęs romanas „Buvusi žmona“. 1924 metai, Niujorkas. Piteris ir Patricija – moderni pora, tikinti nevaržančia, laisva meile. Abu mėgaujasi naktiniu gyvenimu ir atleidžia vienas kitam trumpus paklydimus. Bet vieną dieną viskas pasikeičia. Piteris pareiškia, kad nori skyrybų. Patricijai teks susitaikyti su buvusios žmonos statusu. Ką iš tiesų reiškia ši etiketė? Gyvas ir aštrus pasakojimas apie santykių peripetijas, kurios tebepančioja mus ir šiandien.

Serhijus Žadanas „Duonos paliaubos“

Skaitydami „Duonos paliaubos“ atpažinsite Balio Sruogos „Dievų miško“ humorą. S.Žadano pjesėje juokiamasi, kai nebelieka pasirinkimo. Kai žmonės juokiasi tokiose situacijose, jie nenugalimi. Mirtingi, bet nenugalimi. „Duonos paliaubos“ nukelia į 2014-iuosius, pirmąją Rusijos karo prieš Ukrainą vasarą. Fronte paskelbiama trumpa pertrauka derliui nuimti – duonos paliaubos.

Tačiau paliaubos tariamos – javų laukai liepsnoja. Susprogdinus tiltą, nuo miesto atskirtame name du broliai galvoja, kaip palaidoti mirusią mamą. Ir apskritai – kaip gyventi toliau. Į namus vis užklysta neaiškūs žmonės, o į pokalbius braunasi praeities nuoskaudos. Karas atveria niekada negyjančias žaizdas, jos ir toliau skaudės, keisdamos žmonių, kurie niekada neketino kariauti, gyvenimus.

Mikalojus Vilutis „Protingavimai“

Dailininkas Mikalojus Vilutis ne tik unikalus vaizdo, bet ir žodžio meistras. „Protingavimai“ – tai menininko samprotavimai apie gyvenimą ir mirtį, kasdienybę ir išmintį, ateinančią gyvenimui baigiantis, bet kur kas dažniau – apie situacijas, kai jokia išmintis taip ir neateina, ir žmogus lieka vienas bei pažeidžiamas. Tai liudijimas žmogaus, kritiškai žiūrinčio į kitus ir visų pirma – į patį save. Vilučiui būdingo humoro kupina knyga parodo pasaulį tokį, kokį gali pamatyti tik Vilutis, – asmenišką, groteskišką ir negailestingai autentišką.

Daan Heerma van Voss „Nerimastingas žmogus“

Knyga visiems, kurie susiduria su nerimo sutrikimu, domisi baimės anatomija ar jaučia, kad atėjo laikas ištrūkti iš nerimo rato. Rašytojas ir žurnalistas D. Heerma van Vosas savo istoriją derina su žurnalistiniu ir istoriniu nerimo tyrimu ir atsako į daug svarbių klausimų. Kodėl pasauliniu mastu 264 milijonai žmonių kenčia nuo nerimo sutrikimo ir šis skaičius kasmet auga? Kaip su tuo susiję šiuolaikinis gyvenimo būdas, socialinės medijos, narcisizmas? Kaip į baimę reaguoja mūsų kūnas? Kaip kurti santykį su kitu, kai nebežinai, kur baigiasi nerimas ir prasideda nuojauta?

Liuda Matonienė „Vilnius: meilės stotelės“

Skaitytojų pamilta knyga sugrįžta. Daugiau kaip dvidešimt romantiškų istorijų – dvidešimt meilės stotelių senajame Vilniaus žemėlapyje. Autorė veda skaitytoją nuo namo prie namo ir pasakoja gražiausias meilės istorijas, kurios prasidėjo ir plėtojosi Vilniuje, bet išgarsėjo toli už miesto ir netgi šalies ribų. Intriguojantys pasakojimai apie čia gyvenusių žmonių meilę leidžia ne tik pažvelgti į įvairias asmenybes, bet ir pažinti istorines miesto raidos detales.

Ingrida Gudauskienė „Galia ir teisingumas“

Biblijos tyrinėtojos I. Gudauskienės knyga „Biblijos vyrai ir moterys kryžkelėse“ sulaukė didelio skaitytojų dėmesio, tad dabar teologijos daktarė pristato antrą tyrinėjimų knygą „Galia ir teisingumas“. Kartu su Biblijos pranašais autorė mąsto apie tai, ką nuveikiame su galia, kai ją turime savo rankose, – nudobiame kitą ar leidžiame jam gyventi? Kur pasibaigia ir kur prasideda teisingumas? Tai knyga apie tarptautinius santykius, propagandą, keliaklupsčiavimą prieš valdžios struktūras, socialinį neteisingumą, perversišką religingumą, taip pat apie viltį ir prigimtinį žmogaus poreikį prasmės ir perspektyvos.

Jenn Granneman ir Andre Sólo „Jautrūs žmonės“

„Nebūk toks jautrus!“, „Tu per giliai viską imi į širdį...“, „Užsiaugink storesnę odą!“ Šiandien daugelis jautrumą klaidingai sieja su silpnumu, slepia savyje ir mėgina kitus nuo jo išgydyti. Kiekvienas turime jautriąją pusę, bet maždaug vienam iš trijų žmonių genetiškai nulemta aplinką justi gerokai stipriau. Kaip jautriam žmogui patogiau gyventi šiandieniniame pasaulyje ir ištverti aplinkos dirgiklius? Kokios yra penkios didžiausios jautrių žmonių stiprybės? Knygoje atrasite vertingų patarimų, kurie padės geriau suprasti savo jautrią prigimtį ir išmokti džiaugtis jos teikiamomis dovanomis.

Liudvikas Jakimavičius „Dar pabūsiu“

Tai poezijos rinktinė pasiilgusiems stipraus, paveikaus ir gryno poetinio žodžio. Būtent dėl to Liudviko Jakimavičiaus tekstai neretai lyginami su jo poetinį balsą formavusių klasikų – Marcelijaus Martinaičio, Jono Strielkūno ar Sigito Gedos – kūryba. „Nuoširdžiai manau, kad Liudvikas – vienas savičiausių mūsų kartos poetų, tad jo kūryba neturėtų būti pamiršta ar tapti keliomis skurdžiomis eilutėmis akademiniuose straipsniuose ar enciklopedijose“, – sako rašytojas Sergejus Kanovičius, drauge su literatūros istoriku Virginijumi Gasiliūnu sudarę bičiulio rinktinę „Dar pabūsiu“.

Charlie Donlea „Tobula žmogžudystė“

Rugsėjo 11-osios rytas. Atsisveikinimo skambutis iš Pasaulio prekybos centro šiaurinio bokšto. Žiauria tyčine žmogžudyste kaltinama Viktorija Ford prašo sesers, kad ši įrodytų jos nekaltumą. Po bokštų dvynių griūties šiai bylai lemta nugrimzti į užmarštį, bet praėjus dvidešimčiai metų Viktorijos vardas vėl sumirga naujienų antraštėse. Šiurpi turtingo rašytojo mirtis, kruopščiai saugotos šeimos paslaptys ir sadomazochistiniai žaidimai. Viso to centre – moteris, kuriai taip ir nebuvo leista papasakoti savo įvykių versijos. Kas iš tikrųjų įvyko daugiau nei prieš dvidešimt metų?

Tomas Dirgėla „Domas ir Tomas. Detektyvės Upės byla Paryžiuje“

Šįkart Domo ir Tomo draugė detektyvė Upė išsiruošia į išsvajotą Paryžių – bus tikrai smagu, pradedant tikrais prancūziškais batonais ir baigiant Eifelio bokštu, kurį mergaitė pagaliau pamatys gyvai! Bet kol vieni grožisi miestu, kiti užsiima nešvariais darbeliais. Upės laukia tikras prancūziškas nuotykis – netikėtai dingsta vieno garsaus dailininko nebaigtas tapyti paveikslas. Ar mergaitė susitvarkys viena – be Domo ir Tomo pagalbos? O gal jai padės kas nors kitas? O gal nepadės? O gal padės? O gal jau atsiversk šią knygą ir nusikelk tiesiai į Prancūziją?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas