Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka įsigijo Jono Bretkūno „Postilę“

Gavusi finansinę paramą iš Lietuvos kultūros tarybos, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka įsigijo lietuvių raštijos pradininko, religinių raštų rengėjo, evangelikų liuteronų kunigo Jono Bretkūno (1536–1602) lietuviškų pamokslų rinkinį „Postilė“, išleistą 1591 m. Karaliaučiuje Jurgio Osterbergerio (apie 1542–1602) spaustuvėje, rašoma Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos pranešime spaudai.
Nacionalinė biblioteka įsigijo Jono Bretkūno „Postilę“
Nacionalinė biblioteka įsigijo Jono Bretkūno „Postilę“ / Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos nuotr.

Tai pirmoji spausdinta lietuviška postilė, pirmasis lietuvių prozos leidinys. Iš dalies originaliai parašyta „Postilė“ buvo skirta evangelikų liuteronų parapijose dirbantiems kunigams, tačiau Bretkūnas siekė, kad ji būtų prieinama ne tik Prūsijos, bet ir Didžiosios Lietuvos gyventojams. Kartu išleistų dviejų dalių didelės apimties (beveik 1 000 puslapių) postilę sudaro Naujojo Testamento ištraukos (perikopės) ir pagal jas visiems bažnytiniams metams parašyti pamokslai: pirmoje dalyje – nuo advento iki Velykų, antroje – nuo Velykų iki advento. „Postilę“ puošiantys nežinomo Karaliaučiaus graverio medžio raižiniai vaizduoja įvairias Evangelijų scenas.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos nuotr./Nacionalinė biblioteka įsigijo Jono Bretkūno „Postilę“
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos nuotr./Nacionalinė biblioteka įsigijo Jono Bretkūno „Postilę“

Šis pamokslų rinkinys buvo išleistas itin dideliu tais laikais tiražu – apie 1 000 egzempliorių. Jis turėjo didelę reikšmę lietuviškų raštų stiliaus ir apskritai bendrinės kalbos formavimuisi.

Šiuo metu Lietuvos atminties institucijose saugoma 10 Bretkūno „Postilės“ egzempliorių, 1 egzempliorius – privačioje „Ellex Valiūnas“ meno kolekcijoje. Ši įsigyta knyga yra 12 egzempliorius, iki šiol nežinotas, bibliografijose neaprašytas ir nepaminėtas. Nors praėję šimtmečiai lėmė, kad knyga mus pasiekė su trūkumais (trūksta daugiau kaip 80 puslapių), ji ypač svarbi dėl joje išlikusių gausių nuosavybės ženklų. Knygą turėjo ne vienas savininkas – daugiausia išliko XIX a. skaitymo ženklų: teksto taisymų, braukymų, pastabų lietuvių ir vokiečių kalbomis. Buvę savininkai ir jų palikti ženklai reikalingi išsamių tyrimų.

Šiuo metu Bretkūno „Postilė“ yra seniausia Nacionalinėje bibliotekoje saugoma knyga lietuvių kalba ir reikšmingai papildo čia kaupiamą ir saugomą lituanistinių dokumentų archyvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas