Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liutauras Degėsys: „Gyventi būtina drąsiai“

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleido naują poeto, romanisto, eseisto Liutauro Degėsio esė rinkinį „Apatiniai gyvenimo drabužiai“. Pranešime žiniasklaidai teigiama, kad šioje knygoje autorius toliau gvildena savo pamėgtą gyvenimo metafizikos problematiką.
Liutauras Degėsys
Liutauras Degėsys / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Dvasinis priekabiavimas ir moralinė elgetystė, kasdienybės klampumas ir švenčių neviltys, vienatvės džiaugsmas ir juokavimo drąsa, kelionių vynas ir nesąmonių degtinė – tai parabolės, kuriose atsispindi ir išsiskleidžia kiekvieno iš mūsų vakarykštės atmintys, šiandienos įsitikinimai ir rytojaus viltys.

Vyriški žaidimai smėlio dėžėse, vaikiškos valdžių bėdos ir senatviški „Eurovizijų“ vežimai, realybės ir metarealybės, netikrų krabų gyvenimai ir mirtys – tai vis temos, kurios nuolat atsiduria autoriaus akiratyje ir įgyja vis kitas, grakščiai hiperbolizuotas dimensijas. Ironija ir distancija, paradoksas ir humoras – mėgstami L.Degėsio literatūrinės ir filosofinės analizės instrumentai.

Skaitant „Apatinius gyvenimo drabužius“ tikrai neatsibos, bus linksma, nors kartais – ir linksma pro ašaras. Kasdienybės metafizika visados yra tokia: juokinga, kol nepriartėja, graudi, kai paliečia, ir pikta, kai užgriūva netikėtai arba iš pasalų. Kažin ar galima pasiruošti ateities netikėtumams, kažin ar iš anksto galima užsigrūdinti nuo dar neįvykusių pavojų arba imunizuotis nuo nepersirgtų socialinių ligų.

Leidyklos nuotr./Knygos „Apatiniai gyvenimo drabužiai“ viršelis
Leidyklos nuotr./Knygos „Apatiniai gyvenimo drabužiai“ viršelis

Kaip sako autorius vienoje iš savo esė: „Visos mintys yra kanibalės. Jos gadina, griauna, naikina vienos kitas... Senos mintys ryja savo vaikus.“ L.Degėsys ironizuodamas reziumuoja: „Tikėti būtina, bet reikia nieko nesitikėti. Vairuoti reikia atsargiai, bet gyventi būtina drąsiai.“

Komentuoti „Apatinius gyvenimo drabužius“ Vilniaus knygų mugėje autorius pasikvietė žurnalistus Martyną Žilionį bei Indrę Makaraitytę ir prodiuserį Laurą Lučiūną. Diskusija vyks mugės penktadienį, vasario 23 dieną 17 val.

Liutauras Degėsys – rašytojas, filosofijos mokslų daktaras. 6 eilėraščių knygų, poros poezijos rinktinių, trijų filosofinių esė rinktinių ir dviejų romanų autorius. Taip pat monografijų, mokslinių straipsnių ir vadovėlių autorius: yra parašęs 7 vadovėlius suaugusiųjų mokymui, vidurinėms ir aukštosioms mokykloms.

Šiuo metu rašytojas – Lietuvos edukologijos universiteto Filosofijos katedros vedėjas. Autorius yra du kartus įvertintas Kultūros ministerijos premija už publicistiką (2010 ir 2017) ir Vyriausybės Kultūros ir meno premija už poeziją ir filosofinių esė knygas (2013).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant