Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
02 22

Marius Burokas: Tinklo pynimas

Poetas ir jo katinas. Blindaže. Fronte. Ukrainos rytuose. Po savaitės jų nebebus. Rašytoja Kramatorsko kavinėje. Po akimirkos jos nebebus. Ant simbolinio rašytojos kapo Lvivo Lyčakovo kapinėse jos draugė padeda jos mėgstamą šratinuką su vienaragiu. Jam buvo 33-eji, jai – 37-eri. Maksymas Kryvcovas. Viktorija Amelina. Pora vardų iš beveik šimto žuvusių, nužudytų, pradingusių be žinios Ukrainos poetų, rašytojų vertėjų, aktorių, istorikų, filosofų. Kai šis tekstas bus išspausdintas, sąrašas bus jau ilgesnis.
Dirbtinis intelektas
Šiam numeriui paprašėme dirbtinio intelekto, kad esė autorius nukeltų į kitą laikotarpį. Marius Burokas pasirinko nukeliauti į aštuntojo dešimtmečio Niujorko barą.

Taip, aš vėl apie tą patį... Apie neįtikėtinai karo metu suklestėjusią ir tuo pat metu, mums bežiūrint, realiu laiku naikinamą ištisos šalies kultūrą. Apie tą paradoksalią ir amžiną mūsų platumose situaciją, kai į rusų atneštą siaubą, neviltį, mirtis, niokojimą atsakoma ne tik ginklu, bet ir žodžiu. Kai žodis, eilėraštis, apsakymas, romanas vėl įgauna gyvybės vertę ir svorį. Kai mirtis paneigiama, o kartu ir liudijama kūryba. Kai ištisa tauta ginasi ne tik fronte, bet ir kultūroje.

Tai stebuklas, padedantis geriau suprasti ir mūsų pasipriešinimo tekstų, partizanų poezijos stebuklą, priartinantis jį, ištraukiantis iš sauso suvokimo ir paverčiantis gyvu kūnu. Tu matai, kad tai veikia. Matai, kaip tai veikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus