Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Matricos ir metaforos Druskininkuose

Trečiadienį, spalio 2 d. prasideda tarptautinis literatūros festivalis „Poetinis Druskininkų ruduo“. 35-tojo festivalio tema: „Pasaulis – matrica ar metafora?“ Ji atsirado svarstant kokią vietą šiuolaikinėje poezijoje užima metafora, ar gali egzistuoti poezija be metaforų, kur baigiasi poezija ir kur ji prasideda.
„Poetinio Druskininkų rudens“ almanachas
„Poetinio Druskininkų rudens“ almanachas

Dar prieš oficialiąją festivalio programą Druskininkų „Saulės“ pagrindinėje mokykloje edukacijas pradinių klasių mokiniams ves aktorė, edukatorė Daiva Rudytė, o pirmasis oficialus festivalio renginys spalio 2 d. 18 val. įvyks Vilniuje, pamėgtoje literatūros mylėtojų vietoje – Vilniaus literatų namuose – kur bus pristatytas naujasis festivalio almanachas. Pristatymą moderuos almanacho sudarytojai Vytas Dekšnys ir Rimas Užgiris. Beje, šių metų almanacho ir viso festivalio vizualinį identitetą kūrė menininkas, profesionalus grafikos dizaineris Evaldas Bubinas (Hermandrowning). Jo sukurta vizualika trykšta spalvomis, traukia akį ryškiais akcentais, tarsi atspindėdama ir viso šiemečio festivalio poezijos spalvingumą.

Penktadienį, spalio 4 d. festivalio veiklos persikels į Druskininkus: iš ryto užsienio svečiai lankysis Druskininkų ir Viečiūnų mokyklose, o vėliau, tradiciškai pakėlus festivalio vėliavą (vėliavą kels pernykštis Jotvingis), poetai, literatūrologai sės prie diskusijų stalo. Diskusiją „Pasaulis – matrica ar metafora?“ moderuos filosofas Dalius Jonkus.

Festivalio metu „Dainavos“ centre bus atidaryta poeto bei fotografo Alio Balbieriaus paroda, kurioje eksponuojami fotodarbai iš „Rūdijančio pasaulio“ serijos. Apie šiuos savo kūrinius autorius sako: „(…) rūdijantis pasaulis nepaleidžia iki šiol, keliauja ir šalia mano rūdijančio gyvenimo, pagaliau įvairiom prasmėm rūdija aibė kitų dalykų, – lapai rudenį, pūvantys obuoliai, nužydėję saulėgrąžų galvos, pernykštė žolė pavasarį, senų knygų puslapiai... „Rūdijančio pasaulio“ fotografijų serija tęsiama iki šiol, beveik kasmet padarant nuo kelių iki keliolikos naujų fotografijų, ir tik maža dalis jų išlenda į viešumą – šį kartą – keliolika šviežesnių serijos nuotraukų (…)“.

Per metus išėjusių poezijos knygų pristatymas (16.30 val.) šiemet vyks su jaunais literatūrologais Mantu Tamošaičiu ir Martynu Pumpučiu, leidyklos į festivalį atsiveš pačias naujausias poezijos knygas.

Vakariniuose poezijos skaitymuose (19 val.) bus galima išgirsti poetes Elo Viiding iš Estijos, Anną Rancānę iš Latvijos, katalonietę Maria Sevilla Paris, ukrainietę Iya Kivą, poetą Raphaelį Urweiderį iš Šveicarijos, o Lietuvai šiame vakare atstovaus 2014 m. Jotvingių premijos laureatas Gintaras Bleizgys bei pernai metų Jaunoji jotvingė Birutė Grašytė-Black. Skaitymuose taip pat išgirsime ir mūsų festivalio ištikimą bičiulę iš Jungtinių Amerikos valstijų poetę J.C.Todd, kurios dvikalbė poezijos rinktinė „Kas neleido užmigti? / What Kept Me Awake?“ (iš anglų kalbos vertė Marius Burokas ir Kornelijus Platelis) išleidžiama festivalio proga.

Užsidarius legendinei festivalio kavinei„Širdelė“, be jokios abejonės, nuliūdome, bet radome naujus draugus ir jų erdvę vakariniams festivalio renginiams, šokiams bei dūzgėms – barą „Cantina“.

Čia kaip tik skambės ir poetų Gretos Ambrazaitės bei Dominyko Norkūno kruopščiai atrinkti jauni balsai – skaitymuose „Poetiška naktis: jaunųjų poezijos skaitymai“ išgirsime Aleksandrą Buroką, Liną Daugėlą, Gabiją Kopūstaitę, Irmą Kungytę, Akvilę Platakytę, Dominiką Olicką, Liliją Rakovą, Orestą Razumą, Mūzą O.Svetickaitę, Deividą Varanių. Iškilmingame festivalio vakare šeštadienį vienas iš jų bus apdovanotas Antano A.Jonyno prizu.

Tradicinis Donato Petrošiaus vedamas renginys „Praviras mikrofonas“ leis skaityti visiems pageidaujantiems, o naktinę programą užbaigs „Slaptieji skaitymai“ prie laužo.

Spalio 5 d. 11 val. (šeštadienio) rytą – V.K.Jonyno galerijoje vyks poezijos skaitymai, kuriuose poetai skaitys po vieną savo ir „kito mėgstamiausio“ poeto eilėraštį. Šiuos skaitymus ves Ričardas Šileika.

Europos poezijos platformai „Versopolis“ šiemet atstovauja kylančios poezijos žvaigždės: Vroclave gimusi poetė, dar vaikystėje su tėvais išvykusi gyventi į Vokietiją Dagmara Kraus ir Paata Shamugia – poetas, redaktorius iš Sakartvelo, du kartus apdovanotas Sakartvelo nacionaline literatūros premija SABA, jo eilėraščių yra išversta į daugiau nei 20 kalbų.

Šeštadienio „Poezijos pavakarių“ skaitymus (16 val.) ves Dainius Dirgėla. Šiemet čia išgirsime Jolantą Sereikaitę, Rimantą Kmitą, Austėją Jakas, Alį Balbierių, Mindaugą Valiuką, Kerry Shawn Keys bei JAV gyvenančius Anną Halberstadt ir Malachį Black.

Iškilmingame šeštadienio vakare (19 val.) bus įteiktos šiemetės Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijos, kurias pelnė Jurgita Jasponytė bei Simonas Bernotas. Taip pat bus įteikta tradicinis žurnalo „Nemunas“ prizas Poezija mus vienija ir jungia, Antano A.Jonyno prizas jaunajam poetui, apdovanoti anoniminių eilėraščių prizininkai. Kartu su Lietuvos poetais Diana Paklonskaite, Rimvydu Stankevičium, Arnu Ališausku, bei šių metų Jotvinge Jurgita Jasponyte savo tekstus taip pat skaitys Marcinas Mokry iš Lenkijos ir Tomas Sleigh iš JAV.

Šiemet sugrįžta ir poetinis aukcionas, jį ves poetė Agnė Žagrakalytė, o visos uždirbtos lėšos bus perduotos Ukrainai remti per Lietuvos rašytojų sąjungos literatūros fondą.

Po aukciono bare „Cantina“ vyks diskoteka su Vytautu Stankumi.

Sekmadienio vakarą (spalio 6 d. 18 val.) festivalis grįš į Vilnių, kur MO muziejuje įvyks užsienio svečių ir šių metų jotvingių skaitymai, juos ves Rūta Elijošaitytė-Kaikarė bei Rimas Užgiris.

Visi festivalio renginiai nemokami. Festivalio veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas