Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažas stebuklas Lenkijos-Lietuvos pasienyje: iš didmiesčio į provinciją bėgti nebūtina, bet padeda

Lenkijoje, Krasnogrūdoje, šalia Seinų, įkurtas Dialogo centras ir Paribio fondas, telkiantis bendruomenę, daugeliu veiklos atžvilgių primena nedidelį kultūros stebuklą. Viskam vadovauja poetas, idėjų praktikas Krzysztofas Czyżewskis. Beje, neseniai į lietuvių kalbą išverstas ir išleistas jo esė rinkinys „Mažasis pasaulio centras“. Su Krzysztofu Czyzewskiu kalbasi Ramūnas Čičelis.
Krzysztofas Czyżewskis
Krzysztofas Czyżewskis / Kultūros barai nuotr.

– Jūs plėtojate ir sėkmingai įgyvendinate mažojo pasaulio centro idėją. Ar pritartumėte požiūriui, kad vis daugiau žmonių jaučiasi pavargę nuo didmiesčių triukšmo ir sumaišties, todėl keliasi į provinciją, į mažus miestelius, kaimus, ten ieškodami gyvenimo prasmės?

– Taip, manau, tą skatina ir krizė, sukelta pandemijos, – ieškoma saugesnių, atokesnių, ramesnių vietų arčiau gamtos. Bet manoji mažojo pasaulio centro idėja apima truputį daugiau negu vien pabėgimas iš didžiųjų metropolių. Mažąjį pasaulio centrą įmanoma kurti ir dideliuose miestuose, ten, kur gyvename. Tai reiškia esamuoju laiku tiesti bendravimo tiltus su savo daugiabučio namo kaimynais, tos gatvės, to kvartalo gyventojais, užuot vengus kontaktų su aplinka, su kitais ir bėgus nuo kitoniškumo. Taigi mažojo pasaulio centro idėja remiasi ne tiek prieglobsčio ten, kur saugiau, paieškomis, ypač susiklosčius sudėtingoms aplinkybėms, kiek gerų santykių su tais, kurie šalia, palaikymu, pasitelkiant kultūrą, ritualus ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas