Sportas gyvai

„Mažmožių Dievo“ autorei gali tekti atsisėsti į kalėjimą: užkliuvo prieš 14 metų rašytas sakinys

Praėjusią savaitę, praėjus 14 metų po pirminio skundo, vyriausiasis Delio pareigūnas leido patraukti „Booker“ premijos laureatę Arundhati Roy baudžiamojon atsakomybėn pagal griežtus Indijos kovos su terorizmu įstatymus, praneša BBC.
Arundhati Roy
Arundhati Roy / „Scanpix“ nuotr.

Neteisėtos veiklos (prevencijos) įstatymas yra pagarsėjęs tuo, kad užstatą gauti itin sudėtinga, todėl neretai iki teisminio proceso pabaigos kalėjime tenka praleisti ne vienerius metus.

Indijos vyriausybė kaltinama tuo, kad naudoja įstatymą siekdama nutildyti kritikus, įskaitant aktyvistus, žurnalistus ir pilietinės visuomenės narius. 62 metų rašytoja ir aktyvistė M.Roy atsidūrė teisiamųjų suole už komentarus apie istorinį Indijos regioną Kašmyrą.

„Kašmyras niekada nebuvo neatskiriama Indijos dalis. Tai istorinis faktas. Net Indijos vyriausybė tai pripažino“, – sakė ji 2010 m. spalį Delyje vykusioje audringoje vienos dienos konferencijoje, kurią organizavo Politinių kalinių išlaisvinimo komitetas.

Tuo metu Indijos administruojamame Kašmyre vyko neramumai, o vietiniai gyventojai juos apibūdino kaip nuožmų sukilimą prieš Indiją.
M.Roy pastabos buvo išsakytos po to, kai tais pačiais metais prasidėjus naujoms demonstracijoms už laisvę žuvo dešimtys protestuotojų.

Indija ir kaimyninis Pakistanas, branduoliniais ginklais ginkluoti varžovai, pretenduoja į visą ginčijamą regioną ir dėl jo kariavo du karus.
Vieši R.Roy pasisakymai sukėlė protestų audrą, daugelis kritikų suabejojo jos lojalumu Indijai, o federalinė vyriausybė, kuriai tuo metu vadovavo Kongreso partija, pagrasino ją suimti dėl kaltinimų maištu. Aukšto rango ministras sakė, kad nors Indijoje galioja žodžio laisvė, „jie negali pažeisti patriotinių žmonių jausmų“.

Prie rašytojos namų prabangiame Delio rajone vyko protestai. Jai ir kitam kaltinamajam, teisės mokytojui iš Kašmyro Šeichui Šaukatui Huseinui, buvo pateiktas baudžiamasis skundas, kuriame jie ir dar du asmenys kaltinami maištu.

Netrukus po šio ginčo M.Roy gynė savo teisę į žodžio laisvę: „Laikraščiuose kai kurie kaltino mane sakant „neapykantos kalbas“, kad noriu, jog Indija subyrėtų. Priešingai, tai, ką sakau, kyla iš meilės ir pasididžiavimo.

Tai kyla iš to, kad nenoriu, jog žmonės būtų žudomi, prievartaujami, įkalinami ar jiems būtų išrauti nagai, kad jie būtų priversti sakyti, jog yra indai... Gaila tautos, kuri turi nutildyti savo rašytojus už tai, kad jie išsako savo nuomonę“, – tęsė rašytoja.

Teisininkus glumina sprendimas patraukti M.Roy baudžiamojon atsakomybėn praėjus daugiau nei dešimtmečiui po jos kalbos. Iš pradžių ji buvo kaltinama maištu, tačiau Aukščiausiasis Teismas 2022 m. gegužę sustabdė kolonijinių laikų maišto įstatymo galiojimą.

M.Roy griežtai kritikavo Narendros Modi vyriausybę, kurią teisių gynimo grupės kaltina susidorojimu su aktyvistais ir žodžio laisvės varžymu. Leidimas ją patraukti baudžiamojon atsakomybėn buvo gautas iškart po to, kai M.Modi buvo perrinktas trečiajai kadencijai.

Daugelis tai laiko politiniu signalu. Pagrindinis 2010 m. skundo pateikėjas Sušilas Panditas atsisakė spėlioti dėl delsimo. „Tie, kurie sėdėjo prie šių bylų ir nusprendė veikti dabar, turėtų pasiaiškinti. Turi būti atliktas tyrimas, kodėl tai buvo atidėta, ir po to turėtų būti taikoma atsakomybė“, – sakė jis televizijai „Times Now“.

Kiti mano, kad tai dar vienas bandymas nutildyti M.Modi kritikus. Rašytojas Amitavas Ghoshas svetainėje „X“ rašė: „A.Roy persekiojimas yra absoliučiai smerktinas. Ji yra puiki rašytoja ir turi teisę į savo nuomonę. Turėtų kilti tarptautinis pasipiktinimas dėl jos persekiojimo už tai, ką ji pasakė prieš dešimtmetį.“

Kai spalio mėn. Delio valdžios institucijos pritarė, kad byla būtų nagrinėjama teisme, Kanados rašytoja ir aktyvistė Naomi Klein įspėjo M.Modi: „Jūs neįsivaizduojate, ką išprovokuosite vykdydami šį politinį persekiojimą, kad nutildytumėte savo iškalbingiausią kritikę.“

Visgi, kas konkrečiai įvyko tą dieną, kai M.Roy išsakė šiuos komentarus?

Konferencijos protokole Šivamas Vij ją apibūdino kaip „istorinę visais aspektais, atsižvelgiant į klausimo aktualumą“. Tarp pranešėjų buvo žinomas poetas, keli aktyvistai ir žurnalistai.

M.Roy tikėjosi karštų diskusijų. „Savo kalbą ji pradėjo prašydama tų, kurie nori mesti į ją batus, padaryti tai dabar“, – rašė J.Vij.

Renginyje kalbėjęs menininkas, rašytojas ir kuratorius Šudhabrata Sengupta rašė, kad vieninteliai „provokuojantys veiksmai“ – pertraukinėjimai, šaipymasis, bandymai mėtyti daiktus į sceną – kilo iš „Indijos patriotų, kaip jie patys save vadina“. Jiems buvo leista kalbėti, tačiau jie buvo paprašyti netrukdyti renginiui, pažymėjo jis.

Tačiau susitikime dalyvavęs Kašmyro aktyvistas P.Panditas buvo kitokios nuomonės: „Atvirai, pačioje sostinės Delio širdyje, raginimas sunaikinti Indijos sąjungą kaip kolonijinę, okupacinę valstybę, valstybę, kuri pavergė žmones... neturėjo teisės išlikti. Tokie pareiškimai buvo padaryti. Iš tribūnos ne kartą skambėjo kvietimas ginkluotis...“

Per pastaruosius du dešimtmečius B Roy parašė keletą negrožinės literatūros knygų ir daugybę esė tokiomis temomis kaip branduoliniai ginklai, Kašmyras, didelės užtvankos, globalizacija, dalitų ikona BR Ambedkaras, susitikimai su maoistų sukilėliais, pokalbiai su Edwardu Snowdenu ir Johnu Cusacku.

Jos pačios vaikystės įkvėpta jaudinanti šeimos saga „Mažmožių Dievas“ 1997 m. buvo apdovanota „Man Booker“ premija.

62-ejų metų autorė yra poliarizuojanti figūra Indijoje.
Gerbėjai ją laiko pagrindine liberalių vertybių šalininke ir atstumtųjų gynėja. Tačiau kritikai degina jos atvaizdus, trikdo renginius, jai buvo pateikti kaltinimai maištu ir nepagarba, o už protestą prieš dideles užtvankas ji net praleido vieną dieną kalėjime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius