Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 14

Meilė ir draugystė pagal Platoną: apie jausmus tarp vyrų, santuoką ir platoniškus santykius

Meilė – amžinai aktuali tema, kuri filosofams rūpėjo ir prieš tūkstančius metų. Ypač daug dėmesio tam skyrė V–IV a. per. Kr. gyvenęs vienas žymiausių pasaulio filosofų – Platonas. Jo vardu – „platoniška meile“ – net vadiname artimą dviejų žmonių ryšį be lytinio potraukio. Ar šiandien Platonui įtiktų šis terminas ir kaip jis atsirado? Kaip jis mąstė apie šį jausmą ir kodėl tam skyrė tiek daug dėmesio?
Platonas
Platonas / 123rf. nuotr./Igno Krakio iliustracija

Meilės temai graikų filosofas Platonas dedikavo net tris veikalus – dialogus „Lisidas“, „Puota“ ir „Faidras“. Apskritai, sako Vilniaus universiteto dėstytojas dr. Vilius Bartninkas, Platono filosofijos žinovas ir vertėjas, Senovės Graikijoje meilė buvo viena pagrindinių socialinių-kultūrinių temų.

Berlyno Antikensammlung/Altes Muziejaus/Wikimedia Commons nuotr./Jaunuolis ir mergina, apkabinantys vienas kitą. Vazos fragmentas. Apie 520 m. pr. m. Kr..
Berlyno Antikensammlung/Altes Muziejaus/Wikimedia Commons nuotr./Jaunuolis ir mergina, apkabinantys vienas kitą. Vazos fragmentas. Apie 520 m. pr. m. Kr..

„Kai mes žiūrime į graikiškas skulptūras, į vaizdus ant amforų, kai prisimename graikų mitus ir įvairius pasakojimus – tragiškus ar kartais komiškus – juose meilė yra centrinis dalykas. Taip ir pas Platoną – meilė yra viena iš centrinių temų.

Kiekvienas iš trijų Platono dialogų aptaria vis kitą meilės kampą – meilę draugams, romantinę meilę ir bando suprasti, kodėl ši idėja yra tokia svarbi žmogaus gyvenime“, – sako V.Bartninkas.

Philia ir eros

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus