Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Meno forte“ – Romos Treinio vienintelio romano „Dziedas“ pristatymas

„Pasirodo, kad būdamas gyvas ir užimdamas kuklią, kaip atrodė, vietą kaimo gyvenime, mirdamas Dziedas išplėšė ir nusinešė su savimi ištisą epochą. Ir dauguma tą pajuto“, – tai citata iš Romo Treinio romano „Dziedas“.
Romo Treinio romano „Dziedas“ pristatymas Meno forte
Romo Treinio romano „Dziedas“ pristatymas Meno forte / Mildos Juknevičiūtės nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Pirmadienį „Meno forte“, erdvėje artimoje R.Treiniui (1957– 2018), žmogui, visą gyvenimą atidavusiam teatrui, vyko „Dziedo“ pristatymas.

Ilgametis Jaunimo teatro šviesų dailininkas, režisieriaus Eimunto Nekrošiaus asistentas, vėliau su juo kartu kūręs „Meno fortą“, galiausiai apsigyveno Dzūkijoje, Mardasavo kaime, kur ne vienus metus rašė vienintelį savo romaną „Dziedas“.

Mildos Juknevičiūtės nuotr./Romo Treinio romano „Dziedas“ pristatymas Meno forte
Mildos Juknevičiūtės nuotr./Romo Treinio romano „Dziedas“ pristatymas Meno forte

Praeitų metų rudenį leidyklai „Tyto alba“ įteikęs „Dziedo“ rankraštį, R.Treinys savo kūrinio, deja, neišvydo. Ant jo romano viršelio – Andriaus Mamontovo, dirbusio su R.Treiniu, žodžiai: „Su Romu apkeliavome pusę pasaulio. Dabar, kai jo jau nebėra, savo rankose laikau jo parašytą knygą. Tai man didžiulė staigmena. Jis ją tyliai ruošė turbūt visą gyvenimą. Ši knyga – ne apie egzotiškas ar tolimas šalis, į kurias Romas Treinys ne kartą vyko su Eimunto Nekrošiaus spektakliais. Joje – istorijos ir portretai žmonių, gyvenusių čia, arti, Lietuvoje. Šalyje, kuri jam visada buvo brangiausia ir svarbiausia.“

Gausiai susirinkę romano pristatymo svečiai – R.Treinio artimieji, bičiuliai, teatralai, bendražygiai antrino šioms mintims. Prisiminimais apie Romą, vadintą Romke, dalijosi Dalia Storyk, Jonas Arčikauskas, Algis Griškevičius, Stanislovas Kairys, Remigijus Vilkaitis.

Tik patys artimiausi žmonės žinojo, kad R.Treinys rašo knygą, kurioje savo „vaidmenis“ atlieka Dzūkijos kaimas, žydai ir lietuviai, jų tarpusavio santykiai, kaimo kasdienybė, karas ir baisūs pokario metai, partizanai ir išdavikai, žudynės ir tremtys ir istorijos apie meilę ir kerštą... Kultūrologas, žurnalistas Aurelijus Katkevičius pabrėžė puikią romano kokybę, jo struktūrą palyginęs su teatro spektakliu, teigė, kad R.Treinys itin vykusiai sukūrė jau pasiilgtą pagrindinį veikėją – kilnų kovotoją ir garbingą karį.

Su dzūkiškąja „Dziedo“ linija susipina ir istorija apie škotus Lietuvoje, o tai daugeliui iš mūsų nežinomas Lietuvos istorijos puslapis. Apie škotus, jų bendruomenę Kėdainiuose, gyvenimo būdą, papročius ir, žinoma, škotišką viskį, išsamiai papasakojo kėdainiškis Algirdas Juknevičius, senųjų Kėdainių tyrinėtojas, archeologas, knygos „Škotų palikimas Kėdainiuose“ autorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas