Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 24

Michailas Šiškinas: Ruso laiškas ukrainiečiui draugui praėjus metams

„Yra tik viena išeitis – nugalėti Putino režimą kariniu būdu. Todėl demokratinės šalys turi padėti ukrainiečiams viskuo, kuo gali, o pirmiausia – ginklais. Po karo visas pasaulis ateis į pagalbą, kad atstatytų tai, kas buvo sugriauta, ir šalis galės atgimti. O Rusija gulės ekonomikos ir sąmonės griuvėsiuose“, – rašo garsus rusų rašytojas Michailas Šiškinas, jau daug metų gyvenantis Šveicarijoje ir aštriai kritikuojantis V.Putino režimą. Šį 15min skirtą esė jis parašė karo metinių Ukrainoje proga.
Michailas Šiškinas
Michailas Šiškinas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Mano brangusis! Jie pavogė iš mūsų kalbą. Mes kalbėjomės ir susirašinėjome su tavimi didžiosios rusų literatūros kalba. Dabar visam pasauliui rusų kalba yra tų, kurie bombarduoja Ukrainos miestus ir žudo vaikus, karo nusikaltėlių, žudikų kalba. Jie bus teisiami už nusikaltimus žmonijai. Norėtųsi tikėti, kad į teisiamųjų suolą sės visi, kurie rengė ir dalyvavo šiame kare, kurie vienaip ar kitaip jį rėmė. Bet kaip galima teisti už nusikaltimą prieš kalbą?

Mano tėvas, būdamas 17 metų, išvyko į frontą atkeršyti už vokiečių nužudytą brolį. Po karo jis visą gyvenimą nekentė vokiečių ir visko, kas vokiška. Bandžiau jam paaiškinti: „Tėti, bet juk yra puikios vokiečių literatūros! Vokiečių kalba yra graži!“ Šie žodžiai jo neveikė. Ką po karo galėsime pasakyti ukrainiečiams, kurių namus rusai bombardavo ir plėšė, kurių šeimos buvo išžudytos? Kad didžioji rusų literatūra yra graži? Ir kad rusų kalba yra nuostabi?

Diktatoriai ir diktatūros gimdo vergų visuomenę ar vergų visuomenė gimdo diktatorius? Ukraina sugebėjo ištrūkti iš šio pragaro rato, išsivaduoti iš mūsų pabaisiškos, kruvinos praeities. Už tai rusų apgavikai jos nekenčia. Juk laisva demokratinė Ukraina gali būti pavyzdys suluošintiems Rusijos gyventojams, todėl jiems taip svarbu jus sunaikinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas