Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mirė du kartus prestižine „Man Booker“ premija apdovanota rašytoja Hilary Mantel

Eidama 71-uosius metus mirė britų rašytoja Hilary Mantel, net du kartus pelniusi „Man Booker“ premiją.
Hilary Mantel
Hilary Mantel / „Scanpix“ nuotr.

H.Mantel gimė Glosope, Anglioje, airių šeimoje. Mokėsi Romilio mokykloje Češyre, studijavo teisę Londono ekonomikos mokykloje, vėliau perėjo į Šefildo universitetą, kur baigė jurisprudencijos bakalauro studijas. Po studijų dirbo geriatrijos ligoninės socialiniame skyriuje, vėliau – pardavimų asistente.

1972 m. ji sutiko savo vyrą, geologą Geraldą McEwaną, su kuriuo 1977 m. išvyko į Botsvaną, o po penkerių metų apsigyveno Saudo Arabijoje.

Savo literatūrinę karjerą Hilary Mantel pradėjo dar 1974 m., ėmusi rašyti romaną apie Prancūzijos revoliuciją. Vis dėlto pirmoji jos knyga „Kiekviena diena yra Motinos diena“ pasirodė tik 1985 m. Po metų romanas sulaukė tęsinio. Jos kūriniuose ryškūs gyvenimo islamiškoje Saudo Arabijoje ir Prancūzijos revoliucijos atspindžiai, gvildenamos šeimyninių dramų istorijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Hilary Mantel
AFP/„Scanpix“ nuotr./Hilary Mantel

H.Mantel net du kartus tapo prestižinės „Booker“ premijos laureate. 2009 m. premija jai įteikta už romaną „Vilko dvaras“, o 2012 m. garbingą apdovanojimą pelnė ir antroji jos trilogijos apie XVI a. Anglijos karaliaus sekretorių Tomą Kromvelį dalis „Įveskite kaltinamuosius“. H.Mantel tapo pirmąja rašytoja, pelniusia šį prizą du kartus.

Trečioji trilogijos dalis „Veidrodis ir šviesa“ pateko į ilgąjį „Man Booker“ sąrašą.

Lietuvių kalba yra išleistos visos šios trilogijos dalys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hilary Mantel
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hilary Mantel

Pastaruoju metu H.Mantel buvo tapusi viena ryškiausių šiuolaikinių britų rašytojų, už savo kūrinius sulaukusi gausybės ir kitų literatūrinių apdovanojimų.

Viename interviu paklausta, kokios knygos yra ant jos kavos staliuko, rašytoja atsakė: „Ant mano stalo nėra nieko, išskyrus laikraščius. Aš esu priklausoma nuo jų, ir storus sekmadieninius priedus skaitau visą savaitę. Aš tiesiog mėgstu istorijas, nesvarbu, kad jos yra pasenusios. Aš mėgstu nenuilstančius komentarų laikraščiuose autorius, aš taip pat jaučiu ir pagiežingą džiaugsmą, kai matau, kaip jie stengiasi parašyti 800 žodžių iš dviejų paprastų faktų ir vienos neoriginalios nuomonės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas