Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 03

Mįslingos vagystės prieš 200 metų: kaip iš Vilniaus universiteto dingo dešimtys vertingiausių knygų

Praėjusią savaitę pasaulio bei Lietuvos žiniasklaidos dėmesį prikaustė naujiena apie įžūlias retų knygų vagystes iš Lenkijos bei Baltijos šalių bibliotekų. Šis nusikaltimas neaplenkė ir Lietuvos: dar gegužę iš Vilniaus universiteto bibliotekos pagrobta septyniolika XIX a. daugiausia rusų literatūros knygų.
Knygų restauravimas
Asociatyvi nuotrauka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tyrimai rodo, kad šiems nusikaltimams ruoštasi itin kruopščiai. Pavogti leidiniai – tai daugiausia pirmieji žinomų autorių leidimai, kurie bibliotekose pakeisti klastotėmis, o dalis jų galiausiai atsidūrė Maskvoje surengtuose aukcionuose.

Ekspertų teigimu, šis nusikaltimas yra akivaizdžiai koordinuotas, o už jo ištakų gali slėptis ir Rusijos saugumo tarnybos, jau ne kartą istorijoje knygų ir meno vertybes išnaudojusios savo reikmėms.

Ši istorija netikėtai primena ir lygiai prieš 200 metų Vilniaus universitetą supurčiusį kitą nusikaltimą.

Tačiau ši istorija netikėtai primena ir lygiai prieš 200 metų Vilniaus universitetą supurčiusį kitą nusikaltimą: 1823-iųjų pavasarį laikrodžių meistro mokinys Ignacas Zdzitowieckis, padedamas universiteto sargo Jano Morawskio, iš bibliotekos pavogė virš 80 tomų, daugiausia XVIII a. datuojamų leidinių.

Tarp tuomet pagrobtų dokumentų buvo istorijos ir medicinos knygos, meno ir architektūros albumai, įvairūs gamtos mokslų veikalai, žemėlapiai, žodynas bei bibliofiline retenybe laikyta „Gdansko Biblija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas