Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kilus pasipiktinimui rusų rašytojais literatūros programoje, jos kūrėjai atsako: „Laisvai pasirinkti siūlomi tik 8 rusų rašytojai“

Pirmadienį vaikų literatūros ekspertas Kęstutis Urba atkreipė dėmesį į Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) sausį pateiktą rekomenduojamos literatūros sąrašą, kuriame rado daugiau nei 10 rusų literatūros autorių. 15min kalbinti ekspertai pabrėžė, nė vienas rekomenduojamos literatūros sąraše esantis autorius nėra privalomas, be to, mokytojai turi visišką laisvę patys pasirinkti kūrinius.
Asociatyvi nuotr.
Literatūros mokyklinė programa / 123RF.com nuotr.

„Pats pirmasis dalykas, kuris kone atėmė žadą perbėgus akimis visą sąrašą, – neregėtas dėmesys rusų literatūrai. Į Lietuvos mokinių skaitybą įvedama daugiau kaip dešimt rusų rašytojų, kai kurie net su keliais kūriniais.

Kaip suprasti? Šiais laikais! Kai mūsų valstybė užėmė visiškai aiškias pozicijas buvusios „broliškos“ šalies atžvilgiu. Kas tai? Nostalgija? Provokacija? Mokytojų pilietinio budrumo testas? Ruošimasis naujai rusų okupacijai? Protu sunku suvokti... Tas atradimas man buvo toks stiprus, kad visiškai praradau pasitikėjimą savo nuovoka ir atmintimi. O gal tuose gerai žinomuose rusų kūriniuose slypėjo kokie nors klodai, kurie naujaisiais Lietuvos istorijos laikais įgavo naują prasmę ir aktualumą? Reikia patikrinti“, – savo komentare portalui lrytas.lt rašė K.Urba.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Urba
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Urba

Viena iš programos rengėjų literatūrologė Viktorija Šeina 15min patikslino, kad visoje programoje (nuo 1-os iki 12-os klasės) nėra nė vieno privalomo ar pasirenkamo rusų autoriaus kūrinio: „Rusų autorių kūriniai paminėti tik plačiuose ir nebaigtiniuose rekomendaciniuose sąrašuose.“

„Tai reiškia, kad nė vienas lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas ar mokinys neprivalo skaityti rusų literatūros, jeigu jam ji nepriimtina. Tai yra visiškai laisvas mokytojo pasirinkimas“, – komentavo ekspertė.

Vytenio Budrio nuotr. /Viktorija Šeina
Vytenio Budrio nuotr. /Viktorija Šeina

NŠA savo atsakymą 15min pateikė raštu. Po K.Urbos straipsnio rekomenduojamos literatūros sąrašas buvo išimtas iš portalo emokykla.lt, bet išplatinus komentarą vėl sugrąžintas čia.

„Sąrašas pakoreguotas atsižvelgiant į viešai išsakytas pastabas dėl jo pateikimo tvarkos. Sąrašo turinys nebuvo pakeistas“, – teigiama NŠA atsakyme.

Pasak NŠA, paskelbtame sąraše yra visi atnaujintoje lietuvių kalbos ir literatūros bendrojoje programoje paminėti rekomenduojami literatūros kūriniai ir autoriai, nurodyti pagal klases. Privalomi kūriniai yra tik gimnazijos klasėse. Tarp jų privalomų rusų autorių nėra.

„Rekomenduojamų pasaulio literatūros autorių visoje programoje nuo 1 iki 12 klasės yra apie 200. Programoje laisvai pasirinkti siūlomi tik 8 rusų rašytojai, kas sudaro vos 4 procentus, ir nė vienas iš jų nėra privalomas. Dalis programoje minimų rusų rašytojų patenka į XIX a. pasaulio literatūros klasikos fondą, o iš XX a. autorių minimi tik sovietinio režimo brutalumą demaskavę sistemos kritikai: Ana Achmatova, Michailas Bulgakovas, Aleksandras Solženycinas“, – rašo NŠA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas