Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas literatūros festivalis „Open Books“ kvies pasikalbėti su rašytojais „autorių galerijoje“

Rugsėjo 21 d. lankytojus į Nacionalinę dailės galeriją (NDG) pakvies pirmą kartą organizuojamas literatūros festivalis „Open Books“, sieksiantis tapti orientyru literatūros pasaulyje bei sumažinti distanciją tarp skaitančiųjų ir rašančiųjų.
Naujo literatūros ir meno festivalio „Open Books“ pristatymo akimirka
Naujo literatūros ir meno festivalio „Open Books“ pristatymo akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Festivalio organizatorė Ieva Davydenko ketvirtadienį NDG vykusioje spaudos konferencijoje teigė, jog idėja rengti festivalį kilo sulaukiant vis daugiau prašymų pasidalinti literatūros rekomendacijomis – kai knygų išleidžiama daug, pasirinkti nelengva.

Anot I.Davydenko, festivalis sieks ne tik tapti kelrodžiu, renkantis per pastaruosius kelerius metus išleistas knygas, tačiau taip pat kels tikslą priartinti skaitytoją prie rašytojo. Viena pagrindinių festivalio programos dalių vadinsis „Autorių galerija“, kurioje kiekvienas lankytojas galės susitikti ir neformaliai pabendrauti beveik su 50 lietuvių rašytojų, išleidusių knygas 2018–2019 metais.

„Susitikimai su rašytojais vyks didžiojoje NDG ekspozicijų salėje. Ten bus įrengti stendai visiems rašytojams, sukurta neformali erdvė, kurioje be jokios išankstinės registracijos numatytą laiko tarpą kiekvienas galės pabendrauti su savo mylimu rašytoju arba pažinti naują“, – sakė I.Davydenko.

Šiuo metu savo dalyvavimą „Autorių galerijoje“ jau patvirtino 30 autorių, tarp jų – Valdas Papievis, Marius Burokas, Jurga Tumasonytė, Linas Kojala, Greta Ambrazaitė ir kt.

Festivalyje taip pat vyks ir susitikimai su užsienio rašytojas. Pirmasis skelbiamas svečias – britas Jonny Benjaminas, knygos „Nepažįstamasis ant tilto“ bendraautoris.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Davydenko
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Davydenko

„Open Books“ rengs ir diskusijas. Kaip teigė festivalio organizatorius Donatas Puslys, svarbu, kad knyga inspiruotų dialogą – festivalio programoje šiuo metu numatytos 5 diskusijos.

„Kalbėsime ne tik apie literatūros kritiką šiandieninėje Lietuvoje – ko trūksta, ką turime – bet ir apie šimtą knygos gyvenimų: kaip knygos atgimsta teatre, kine, dailėje ir pan. Apie tai, kaip knyga gali inspiruoti ir paskatinti tolimesnei kūrybai. Lygiai taip pat diskutuosime apie tai, kaip knygos gali padėti. Kaip knygos gali padėti prabilti apie tam tikras problemas, apie kurias visuomenėje egzistuoja tam tikri tabu, apie tai, kas yra nutylima, nekalbama“, – kalbėjo D.Puslys.

„Open Books“ festivalyje taip pat bus diskutuojama apie tai, kaip knygos padeda suprasti savo istoriją, bus aptariamos lietuviškos utopijos bei distopijos ir lietuvių humoro jausmas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Puslys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Puslys

Anot I.Davydenko, festivalio svečių lauks ir skaitymai, menininkų knygų paroda bei literatūros ir kulinarijos sintezė – gourmet vakarienė.

Pasiteiravus, kodėl renginį nutarta organizuoti rudenį, kai vyksta ir kitas literatūros festivalis „Vilniaus lapai“, I.Davydenko teigė, kad literatūrai skirtų renginių per daug nebus: „Laikas pasirinktas galvojant apie tai, kad visi po vasaros, turbūt perskaitę ne vieną knygą, grįžę į darbus, universitetus, mokyklas, gali susirinkti vienai dienai tikrai kokybiškam bendravimui.“

I.Davydenko teigė, jog vienos dienos festivalis kitąmet planuoja augti ir plėstis, taip pat – kviesti daugiau autorių iš užsienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas