Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujoje knygoje apie prezidentą – avantiūristo gyslelė, užklimpusi „Volga“ ir A.Adamkienės raudonas pieštukas

Kai 1972 metais, po labai ilgos pertraukos, Valdas Adamkus su žmona Alma nusileido Vilniaus oro uoste, Lietuva būsimam prezidentui po trečdalio amžiaus pasirodė pilna pilkų pastatų ir niūrios nuotaikos. Tačiau nuotykiai viešint tėvynėje buvo verti filmo juostos. Pavyzdžiui, su valdžios skirta „Volga“ Adamkai keliavo po Neringą, tačiau smėlynuose užklimpo. Ten pat sutikti vestuvininkai nusprendė tuoj padėti – nukniaukė gaisrinę mašiną ir ja ištempė užklimpusią būsimo prezidento „Volgą“.
Prezidento Valdo Adamkaus knygos „Pokalbiai nesilaikant protokolo“ pristatymas
Prezidento Valdo Adamkaus knygos „Pokalbiai nesilaikant protokolo“ pristatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai tik vienas galbūt ne visai tikslus epizodas iš ką tik pasirodžiusios knygos „Valdas Adamkus. Pokalbiai nesilaikant protokolo“, kuri buvo pristatyta sausakimšoje Valdovų rūmų menėje Vilniuje penktadienį vakare. Knyga skiriama jo ekscelencijos 90 metų jubiliejui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Išskirtinis 15min projektas. Prezidentas: ypatinga kelionė per devynis Valdo Adamkaus gyvenimo dešimtmečius

Knygos literatūrinės dalies autorius Arnas Ališauskas V.Adamkaus prezidentavimo metais dirbo prezidentūros spaudos tarnyboje redaktoriumi, vėliau – prezidento referentu. Knyga gimė per dešimt darbo ir beveik 20 metų bendravimo su prezidentu praleistų metų.

Inspektoriams nuklojo stalą

Knygos pristatyme dalyvavęs žurnalistas Audrius Matonis kaip vieną linksmiausių skaitytos knygos epizodų išskyrė V.Adamkaus pasakojimą, kaip būsimo prezidento žmona Alma, dar porai gyvenant Čikagoje, pradėjo ieškoti naujo buto. Tačiau vieną dieną V.Adamkus jai pranešė nupirkęs žemės sklypą už miesto.

Taip pora nutarė statytis namą, surado pažįstamą architektą, tačiau A.Adamkienei neįtiko projektas. Todėl atkakli moteris raudonu pieštuku pataisė jį. Namas iškilo kartu su pataisymais, tačiau kai teko jį „priduoti“ statybų inspekcijai, jos atstovams iškilo klausimas, ar jis atitinka projektą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prezidento Valdo Adamkaus knygos „Pokalbiai nesilaikant protokolo“ pristatymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prezidento Valdo Adamkaus knygos „Pokalbiai nesilaikant protokolo“ pristatymas

„Ka daro Adamkai? Padengia didelį stalą ir taip gauna visus reikiamus parašus. Tačiau nuotykiai tęsiasi nusprendus vėliau parduoti namą“, – pralinksmino Valdovų rūmų menės svečius pasakojimai iš naujosios knygos.

Avantiūristo prisiminimai

Tai, pasak A.Matonio, parodo, kad V.Adamkus visada buvo savotiškas avantiūristas, ir tai puikiai atsispindi „Pokalbiuose nesilaikant protokolo“. Su juo sutiko ir knygą pristatęs žurnalistas Rimvydas Valatka bei knygą parengęs A.Ališauskas.

„Skaitydamas knygą supratau, kad jis turėjo tikrą avantiūristo talentą. Iš Lietuvos jis ne kartą traukėsi ir vėl grįžo. Pasitraukė nuo sovietų, po to vėl grįžo per Pagėgius į Sedą, po to vėl pasitraukia. Grįžimas 1997 metais – vėl avantiūra“, – pasakojo R.Valatka.

1998 metais V.Adamkus buvo išrinktas Lietuvos prezidentu.

Prezidento jubiliejaus proga išleistos knygos autorius A.Ališauskas teigė, kad knygoje atsispindi, kur prezidentas geriausiai atsipalaiduodavo, ką jis veikdavo nuvykęs į Čikagą pas savo draugus.

Tai ne pirma knyga apie kadenciją baigusį prezidentą, pasiremiant jo paties prisiminimais.

„Prezidento knygai reklamos nereikia, o ligšiolinės pagerindavo leidimo rekordus“, – pastebėjo R.Valatka.

Prezidentas, pučiantis muilo burbulus

Tačiau vis tik kas išskirtinio yra šioje knygoje? A.Matoniui „neprotokolinis atradimas“ šioje knygoje buvo fotografijos. „Čia yra tokių nuotraukų, kurių joks „googlas“ neišmes“, – juokavo žurnalistas. Pavyzdžiui, vienoje nuotraukoje V.Adamkus įamžintas kaip rusų kalbos mokytojas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prezidento Valdo Adamkaus knygos „Pokalbiai nesilaikant protokolo“ pristatymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prezidento Valdo Adamkaus knygos „Pokalbiai nesilaikant protokolo“ pristatymas

A.Matoniui didžiausią įspūdį paliko Adamkų bendra nuotrauka, kai prezidentas, sėdėdamas ant suoliuko, pučia muilo burbulus. „Šių laikų politinėje karjeroje tai būtų nuostolis. Sakytų, koks čia prezidentas – jam tik muilo burbulus pūsti. Bet jis, atrodo, moka džiaugtis nepretenzingais dalykais“, – įsitikinęs A.Matonis.

A.Ališauskas apgailestavo, kad į knygą tilpo ne visos nuotraukos, kurias norėta publikuoti. Tačiau čia yra jau pagarsėjusi nuotrauka, kurioje įamžintas Vokietijos kanclerės Angelos Merkel bučinys Lietuvos prezidentui.

Čia – ir istorija, kai „Metropolitan“ operoje Adamkų sutiktas Billas Clintonas juokais prašė Lietuvoje darbo paieškoti. Tuo metu V.Adamkus buvo Lietuvos prezidentas.

Tai ne pirma knyga apie kadenciją baigusį prezidentą, pasiremiant jo paties prisiminimais.

Atskleidžia daug naujų istorijų

Kodėl Voldemaras Adamkavičius buvo pakrikštytas ant Lietuvos Respublikos Premjero Augustino Voldemaro rašomojo stalo; kaip žmonės gyveno vadinamosiose DP stovyklose; kodėl žinomas profesorius A.J.Greimas atkalbėjo V.Adamkų nuo grįžimo į Lietuvą ir kuris JAV prezidentas vadino savo gamtosaugos pareigūną „Mister Lithuania“ – tai tik keli epizodai iš naujausios prisiminimų knygos.

„Šios knygos stilius – pokalbio, dialogo stilius, kur kalba, nesaistoma taisyklių nei protokolo, teka tarsi savaime, šakojasi, nukrypsta į šalį ir grįžta prie pagrindinės minties, smulkėja iki detalių ir vėl grįžta į apibendrinimą. Knygą stengtasi redaguoti tik tiek, kiek tai būtina kalbos kultūrai – kad būtų kuo autentiškiau perduotos Prezidento Valdo Adamkaus intonacijos, būtų aiškesnis šios istorinės asmenybės psichologinis portretas, kad skaitytojas kuo betarpiškiau jaustų pokalbių emocinį lauką. Kad dominuojanti būtų ne politinė, istorinė ar visuomeninė, o žmogiškoji dimensija“, – skelbiama knygos aprašyme.

„Mano širdy šiandien – šventė“, – sakė Valdovų rūmuose prezidentas, dėkodamas gausiai susirinkusiai publikai į naujausios knygos, kurią išleido „Versus Aureus“ leidykla, pristatymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento