Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujuoju festivalio „Poezijos pavasaris“ vadovu tapo poetas Dainius Dirgėla

Šiemet 60-ąjį gimtadienį atšventęs tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“ atsinaujina: Lietuvos rašytojų sąjungos valdybos siūlymu, VšĮ „Rašytojų klubas“ organizuojamo festivalio vadovu paskyrė poetą, literatūros ir kultūros ekspertą Dainių Dirgėlą.
Dainius Dirgėla
Dainius Dirgėla / Rūtos Dubauskaitės-Dirgėlės nuotr.

Jis pakeičia iki šiol festivaliui vadovavusią „Rašytojų klubo“ direktorę Janiną Rutkauskienę. Nuo 2024 m. rugsėjo 30 d. Janina Rutkauskienė išeina ir iš „Rašytojų klubo“ direktorės pareigų.

Tikimasi, kad artimiausiu metu bus priimtas Lietuvos rašytojų sąjungos, kuri yra „Rašytojų klubo“ steigėja, valdybos sprendimas, kas perims klubo direktoriaus pareigas iš nuo 1995 metų jam vadovavusios Janinos Rutkauskienės.

Tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“ rengiamas nuo 1965-ųjų, ir yra laikomas vienu iš ilgiausią istoriją turinčių poezijos festivalių pasaulyje. 2003 metais Lietuvos rašytojų sąjunga festivalio vykdymą perdavė „Rašytojų klubui“, o jo direktorė Janina Rutkauskienė tapo „Poezijos pavasario“ vadove.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ilgametė festivalio „Poezijos pavasaris“ direktorė J.Rutkauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ilgametė festivalio „Poezijos pavasaris“ direktorė J.Rutkauskienė

Didžiulę kultūrinių ir literatūrinių renginių organizavimo darbo patirtį sukaupusi Janina Rutkauskienė pasiekė, kad festivalis ne tik išliktų, bet ir be jokios pauzės kasmet pasiektų tūkstančius poezijos gerbėjų Lietuvoje ir pasaulyje.

Pasak ilgametės „Rašytojų klubo“ direktorės, festivaliui atėjo metas keistis: „Laikas peržiūrėti, kas sukurta ir išmokta per šiuos 60 metų, ką norisi pasilikti, o ko galbūt atsisakyti. Tikiu, kad festivalis yra reikalingas kūrėjams ir skaitytojams, o naujajam jo vadovui linkiu ištvermės ir lankstumo, kurio visuomet prireikia dirbant su tokio masto renginiais“.

Festivalio vadovu paskirtas poetas Dainius Dirgėla gimė 1969 metais Vilniuje, yra baigęs Vilniaus universiteto lietuvių kalbos bei literatūros ir klasikinės filologijos studijas, buvo poetų grupės „Svetimi“ narys.

Laikas peržiūrėti, kas sukurta ir išmokta per šiuos 60 metų, ką norisi pasilikti, o ko galbūt atsisakyti.

Į Lietuvos rašytojų sąjungos narius priimtas 2014 metais Dainius Dirgėla taip pat yra haiku ir haiga kūrėjas, aktyviai dalyvaujantis Lietuvos ir tarptautiniuose poezijos renginiuose, vedantis kūrybines dirbtuves.

Pasak jo, perimti tokio dydžio festivalio rengimo darbus nėra paprasta, tačiau viskas įmanoma: „Sulaukęs festivalio steigėjos Lietuvos rašytojų sąjungos pasiūlymo svarsčiau, ar imtis šio įsipareigojimo, ar ne. Žinojau, kad laukia iššūkiai dėl paties festivalio koncepcijos ir programos peržiūrėjimo, paraiškų finansavimui pateikimo ir papildomų rėmėjų pritraukimo. Tačiau galiausiai, žinodamas, kad būsiu ne vienas, nutariau prisiimti man patikėtą atsakomybę.“

Lietuvos rašytojų sąjungos valdybos siūlymu, festivaliui organizuoti šiemet yra įsteigta ir Festivalio taryba. Ją, be Dainiaus Dirgėlos, sudaro Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus atstovas Viktoras Rudžianskas, Klaipėdos skyriaus vadovė Nijolė Kliukaitė-Kepenienė, poetė, filosofijos mokslų daktarė Aušra Kaziliūnaitė, poetas, leidėjas Juozas Žitkauskas, poetas, vertėjas Marius Burokas, poetė, tarptautinių projektų kuratorė Indrė Valantinaitė.

Festivalio tarybos ir vadovo pastangomis, parengta ir pateikta paraiška dėl finansavimo Lietuvos kultūros tarybai, planuojami tolesni žingsniai.

„Be Lietuvos kultūros tarybos, planuojame paraiškas pateikti LATGA bei Vilniaus savivaldybei, diskutuojame, kaip labiau įtraukti verslo atstovus ir privačius rėmėjus. Darome viską, kad festivalis tęstųsi ir 2025 metais įvyktų tradiciniu laiku – paskutiniąsias dvi gegužės savaites“, – dalijasi naujasis „Poezijos pavasario“ vadovas poetas Dainius Dirgėla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas