Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Nobelio literatūros premijos laureatė Olga Tokarczuk: „Rašymas palaiko mane gyvą“

Lenkų rašytoja Olga Tokarczuk ketvirtadienį sakė, kad rašymas „palaiko ją gyvą“ ir yra vienintelė veikla, kuria ji gali užsiimti, nors ir turi klinikinės psichologės specialybę.

Tokius komentarus ji išsakė bendraudama su skaitytojais Vokietijos Bylefeldo mieste, praėjus kelioms valandoms po žinios, kad ji laimėjo Nobelio literatūros premiją. Savo virvutėmis susuktais plaukais ir ilga pilka suknele garsėjanti autorė pajuokavo nesitikėjusi, kad šis susitikimas bus toks svarbus.

VIDEO: Nobelio literatūros premijos laureatė Olga Tokarczuk: „Rašymas palaiko mane gyvą“

Paklausta apie savo profesiją O.Tokarczuk papasakojo, kad turi klinikinės psichologės specialybę, bet pabrėžė: „Tegaliu rašyti.“

Pasak laureatės, ji nuolat yra užsiėmusi – ne tik rašo, bet ir keliauja, stebi, renka faktus.

O.Tokarczuk pareiškė žinojusi, kad jos vardas „figūravo“ kandidatų gauti Nobelio premiją sąraše, bet nesitikėjo, kad taps nugalėtoja. Ji sulaukė Švedijos akademijos skambučio keliaudama automobiliu iš Berlyno į Bylefeldą.

„Tai įvyko kažkur Vokietijos greitkelyje, net nesu tikra, kur tiksliai“, – publikai kalbėjo rašytoja.

Ryški, nepaprastu sąmoju ir ypatinga menine vaizduote pasižyminti lenkų rašytoja O.Tokarczuk, lietuvių skaitytojui pažįstama kaip romanų „Praamžiai ir kiti laikai“, „Dienos namai, nakties namai“ autorė. Šiemet lietuvių kalba pasirodė ir autorės knyga „Bėgūnai“, pernai jai pelniusi prestižinę „Man Booker“ premiją. Šios knygos recenziją skaitykite čia.

2018-ųjų premija rašytojai iš Lenkijos atiteko „už pasakojamąją vaizduotę, kuri su enciklopedine aistra atstovauja ribų peržengimui kaip gyvybės formai“.

Kaip rašo wyborcza.pl, O.Tokarczuk apie jai atitekusią Nobelio literatūros premiją sužinojo važiuodama autostrada Vokietijoje, kur ji dalyvauja susitikimuose su skaitytojais. „Kai sužinojau, turėjau sustoti. Dar negaliu to suvokti. Labai džiaugiuosi, kad kartu su manimi apdovanojimą gavo Peteris Handke, kurį labai vertinu. Tai nuostabu, kad Švedijos akademija įvertino literatūrą iš centrinės Europos dalies. Džiaugiuosi, kad dar laikomės“, – portalui sakė rašytoja.

Vėliau savo puslapyje feisbuke ji dar kartą padėkojo: „Literatūrinė Nobelio premija! Džiaugsmas ir susijaudinimas atėmė man žadą. Labai dėkoju už visus sveikinimus!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius