Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo Hilary Mantel iki Ernesto Hemingway'aus: aštuoni patarimai rašantiems knygą

Koks yra rašytojų sėkmės receptas? Matyt, vieno atsakymo nėra – kiekvienas autorius turi savo sėkmės formulę. Vieni jų vardija asmenines savybes, kurias rašytojai turi ugdyti, antri – paros metą, kada produktyviausiai galima dirbti. Treti kalba apie ilgą ir sunkų darbą. „The Guardian“ atrinko rašytojų patarimus tiems, kas rašo, o kai kuriuos iš jų savu laiku skelbė tokie autoriai kaip Ernestas Hemingway'us ar Williamas Faulkneris.
Ernestas Hemingway'us
Ernestas Hemingway'us / „Scanpix“/AP nuotr.
VIDEO: Skaitytojų klubai: ką jie skaito ir kur juos rasti

Hilary Mantel

Garsiosios knygos „Vilko dvaras“ („Wolf Hall“) autorė, britų rašytoja Hilary Mantel (g. 1952) sako, kad arogancija, jei tokią autorius geba valdyti ir ugdyti, yra puiki asmeninė savybė rašytojui: „Jūs rašote tam, kad įsitvirtintumėte šiame pasaulyje, ir jūs turite tikėti savo sugebėjimais, kai aplink esantis pasaulis gali tuo netikėti“.

Rašytoja H.Mantel yra pelniusi ne vieną literatūrinį apdovanojimą. Ji yra vienintelė autorė, du kartus gavusi prestižinę „Man Booker“ premiją – 2009 metais su kūriniu „Vilkų menė“ („Wolf Hall“), o 2012 metais su knyga „Pateikite kūnus“ („Bring up the Bodies“).

„Scanpix“ nuotr./Hilary Mantel
„Scanpix“ nuotr./Hilary Mantel

Levas Tolstojus ir H.P.Lovecraftas

Rusijos rašytojas, romanų „Karas ir taika“ bei „Ana Karenina“ autorius Levas Tolstojus (1828-1910) kurdavo rytais. Jis yra sakęs taip: „Aš visada rašau rytais. Ryte galva būna švari, geriausios mintys į galvą šauna nubudus, kai visi dar miega“.

O amerikiečių rašytojas Howardas Phillipsas Lovecraftas (1890-1937), kurio kūrybos rinktinė „Tykantis tamsoje“ yra išleista ir lietuvių kalba, mėgdavo kurti vėliu paros metu. Jis yra sakęs: „Niekas nėra tikras, ar jis yra rašytojas, jei nepabandė kurti naktį“.

Vida Press nuotr./Williamas Faulkneris
Vida Press nuotr./Williamas Faulkneris

Williamas Faulkneris

Garsusis amerikiečių rašytojas, Nobelio literatūros premijos laureatas Williamas Faulkneris (1897-1962) yra sakęs, kad prieš imantis rašytojo duonos reikia daug skaityti: „Skaitykite, skaitykite, skaitykite viską – klasiką, geras ir blogas knygas ir pamatysite, ką jie, rašytojai, daro gerai. Kaip stalius, kuris stebi ir analizuoja savo mokytoją. Skaitykite ir viską gerkite į save. Tuomet imkitės rašymo patys“.

Katherine Mansfield

Naujojoje Zelandijoje gimusi, o vėliau į Angliją persikėlusi rašytoja Katherine Mansfield (1888-1923), kuri bičiuliavosi su garsiąja Virginia Woolf, yra sakiusi, kad geriau rašyti bet ką, nei nieko nerašyti: „Kiek pamenu, aš visada ką nors rašiau. Tuščiažodžiavau taip pat. Bet geriau tuščiažodžiauti, rašyti bet ką, nei nerašyti visai.“

K.Mansfield buvo laikoma viena telentingiausių savo laikmečio apsakymų ir novelių rašytojų.

„Scanpix“/AP nuotr./Ernestas Hemingway'us penktajame praėjusios amžiaus dešimtmetyje
„Scanpix“/AP nuotr./Ernestas Hemingway'us penktajame praėjusios amžiaus dešimtmetyje

Ernestas Hemingway'us

Amerikiečių rašytojo, Nobelio literatūros premijos laureato Ernesto Hemingway'aus (1899-1961) pristatinėti daug nereikia. Apysakos „Senis ir jūra“ autoriaus kūrybinio patarimo dabar laikosi garsusis Japonijos rašytojas Haruki Murakami. O šis patarimas labai paprastas: „Visada sustokite rašyti, kai sekasi tai puikiai daryti, ir nesijaudinkite dėl šio sustojimo iki pat kitos dienos darbo pratęsimo. Taip jūsų pasąmonė visą laiką dirbs“.

Kitu atveju, pasak E.Hemingway'us, per vieną dieną parašę viską, ką norėjote, sąmoningai priversite save nerimauti, o smegenys bus pervargę prieš pradedant rašyti kitą dieną.

„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Steinbeckas
„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Steinbeckas

Johnas Steinbeckas

Amerikiečių rašytojas, Nobelio literatūros premijos laureatas Johnas Steinbeckas (1902-1968) yra sakęs, kad paprasčiausias patarimas – parašyti po vieną puslapį per dieną: „Neturėkite iliuzijos, kad lengvai parašysite visą knygą. Parašykite tik po vieną puslapį per dieną. Tai padeda“.

F.Scottas Fitzgeraldas

Amerikiečių rašytojas, knygos „Didysis Getsbis“ autorius F.Scottas Fitzgeraldas (1896-1940) yra sakęs, kad kūryba ir alkoholis yra du nesuderinami dalykai: „Vartojant alkoholį galima parašyti apsakymą, tačiau romanui jums prireiks psichologinio greičio, kuris leis išlaikyti kūrinio struktūrą mintyse“.

„Scanpix“ nuotr./Zadie Smith
„Scanpix“ nuotr./Zadie Smith

Zadie Smith

Anglijos novelistė ir eseistė Zadie Smith (g. 1975), kurios knyga „Balti dantys“ („White Teeth“) yra pasirodžiusi ir lietuvių kalba, turi vieną paprastą patarimą: „Dirbkite su kompiuteriu, kuris yra neprijungtas prie interneto“.

Regis, patarimas paprastas, bet taiklus ypač dabar, kai žmonės vis daugiau laiko praleidžia naršydami internete.

VIDEO: TOP 11 negrožinių knygų: apie Holokaustą, Leniną, Afganistaną, Trumpą, kosmosą ir meną

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas