Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Open books“ kvies į intriguojančias diskusijas: JAV prezidento rinkimai, psichologinės knygos, Ukraina ir literatūros kritikų vaidmuo

Spalio 25-26 vyksiančiame literatūros festivalyje „Open books“ laukia diskusijos, padėsiančios įkvėpti naujų idėjų, įžvalgų įvairiose temose – nuo psichologijos iki politikos ar literatūros kritikos. Pokalbiuose dalyvaus žinomi žurnalistai, kritikai, politologai, psichologai ir kitų sričių ekspertai.
Aidas Puklevičius, Linas Kojala, Mykolas Katkus
Aidas Puklevičius, Linas Kojala, Mykolas Katkus

Dėmesio centre – JAV prezidento rinkimai

„Festivalyje „Open books“ mes stengiamės paliesti platų temų spektrą, kalbame apie socialinius, politinius pokyčius – tai, kas liečia mūsų visų gyvenimus. Juo labiau, kad nemažai tų pokyčių atsispindi ir knygose. Vienas svarbiausių šių metų pasaulio politinių įvykių bus JAV prezidento rinkimai. Amerikiečių politinis gyvenimas turi ir gilias atspindėjimo literatūroje tradicijas – buvę prezidentų patarėjai, analitikai savo kūriniuose atskleidžia tai, kas dažnai lieka nematoma. Todėl, festivalyje aptariant artėjančius JAV rinkimus, bus kalbama ir apie politines amerikiečių žurnalistų, politologų, pačių politikų knygas“, – sako festivalio programos sudarytojas Audrius Ožalas.

JAV prezidento rinkimai vyks netrukus po „Open books“ festivalio – lapkričio 5 dieną, o visai neseniai pasirodė ir naujų šios srities knygų. Plačiai aptariama garsaus žurnalisto Bobo Woodwardo knyga „War“. Lietuvių kalba yra išleista knygų, skirtų tiek Donaldui Trumpui, tiek Kamalai Harris, tiek kitiems JAV politikams, prezidentams. Kaip jose atspindimas JAV politinis gyvenimas ir asmenybės? Kuo tai skiriasi nuo lietuviškųjų knyginių tradicijų? Apie tai bus diskutuojama pokalbyje „JAV prezidento rinkimai – kas laukia pasaulio ir kaip politika užrašoma knygose“.

Apie knygas diskusijoje kalbės šios srities ekspertai. Viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus nemažai daliai JAV rinkimais besidominčių žmonių tapo svarbiu informacijos šaltiniu dėl socialiniame tinkle „Facebook“ reguliariai publikuojamų analizių. Politologas Linas Kojala laikomas vienu geriausių JAV politikos žinovų Lietuvoje, jis ir pats yra knygų autorius. Pokalbį su šiais ekspertais moderuos viešųjų ryšių specialistas, rašytojas Aidas Puklevičius.

Kaip keičiasi literatūros kritika?

Pastaruoju metu visame pasaulyje daug kalbama apie besikeičiantį literatūros kritikų vaidmenį. Vis labiau didėjant socialinių tinklų, „bookstagramerių“ įtakai, „Goodreads“ platformai tampant svarbiu literatūrinių rekomendacijų šaltiniu, kyla klausimas, ar literatūros kritikų svarba nepasikeitė. Besikeičiant knygų pristatymų formatams, diskutuojama, kokia yra tradicinių recenzijų, apžvalgų, literatūrinių analizių vieta šioje srityje? Kokia situacija Lietuvoje? Ar literatūros kritikai gali išgyventi iš šio darbo, kaip jie patys mato savo darbą, kaip jis keičiasi?

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Jakučiūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Jakučiūnas

Diskusijoje „Literatūros kritikai: kaip keičiasi jų vaidmuo knygų pasaulyje“ dalyvaus literatūros kritikai Jūratė Čerškutė, Virginija Kulvinskaitė, Andrius Jakučiūnas, o pokalbį moderuos rašytojas, eseistas Gytis Norvilas.

Jūratė Čerškutė ir Virginija Kulvinskaitė/Pauliaus Peleckio/„ŽMONĖS Foto“ nuotr.
Jūratė Čerškutė ir Virginija Kulvinskaitė/Pauliaus Peleckio/„ŽMONĖS Foto“ nuotr.

„Open books“ festivalis sutraukia plačią literatūros bendruomenę, kuriai literatūros kritika įvairiomis formomis labai svarbi, tad tai puiki vieta pakalbėti šiomis temomis, – juo labiau, kad festivalyje bus įteikti dveji apdovanojimai reikšmingiems literatūros kūriniams – bus įteikta „Antanuko“ premija ir 15min metų knygų apdovanojimai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gytis Norvilas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gytis Norvilas

Kokių atsakymų ieškoma psichologinėse knygose?

Jau keletą metų pastebimas išaugęs psichologinių knygų populiarumas. Šiais didelių pokyčių laikais žmonėms reikia atsakymų į tai, kaip reaguoti į besikeičiantį pasaulį, žmonės taip pat vis daugiau dėmesio skiria savo psichinei sveikatai ir ieško atsakymų į tai, kaip geriau suprasti tiek save, tiek aplinkinius. Todėl festivalyje „Open books“ bus surengta diskusija „Psichologinės knygos: kokių atsakymų ieško jose žmonės ir kodėl jos tokios svarbios šiuo metu?“

Dainius Jakučionis
Dainius Jakučionis

Šiame pokalbyje dalyvaus psichologai Dainius Jakučionis ir Genovaitė Petronienė, o pokalbį moderuos žurnalistė Viktorija Urbonaitė.

Šioje diskusijose dalyvausiantis psichoterapeutas Dainius Jakučionis sako, kad kai kurias knygas psichologijos temomis siūlo ir savo pacientams ir teigia, kad „biblioterapija yra veiksmingas psichoterapijos papildymas. Juk žmogus gali mokytis pažinti save net nebūdamas sesijoje ir tai yra didelė nauda jam“.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Genovaitės Petronienės knygos „Artumo laboratorija“ pristatymas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Genovaitės Petronienės knygos „Artumo laboratorija“ pristatymas

Psichologė Genovaitė Petronienė ne tik pati skaito ir rekomenduoja psichologines knygas, bet ir yra populiarių knygų autorė – ji parašė tokias knygas kaip „Artumo laboratorija“, „Laimės svarstyklės“ ir kitas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Urbonaitė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Urbonaitė

Brutalūs Rusijos režimai

Festivalyje „Open books“ diskusijų erdvėje bus ir svečių iš užsienio. Diskusijoje „Balsai iš Ukrainos: Rusijos kolonializmas ir kaip ji bando klastoti istoriją“ dalyvaus žinomas Ukrainos žurnalistas, rašytojas, aktyvistas Maksymas Eristavi.

Maksymas Eristavi
Maksymas Eristavi

Jo knyga „Rusijos kolonializmas 101“ pasirodė ukrainiečių ir anglų kalbomis, o netrukus bus išleista ir lietuviškai, šiame kūrinyje autorius stengiasi atkreipti pasaulio dėmesį į brutalų Rusijos kolonializmą. Apie tai jis kalbėjo JAV Kongrese, Europos Parlamente, per dvidešimt metų trunkančią žurnalistinę karjerą reportažus skelbė ne tik Ukrainos žiniasklaidoje, bet ir BBC, CNN, „Foreign Policy“, „Foreign Affairs“ ir kitose įtakingose žiniasklaidos priemonėse.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Maksimas Milta
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Maksimas Milta

Pokalbyje su juo dalyvaus ir dar vienas šios srities ekspertas – politologas, „The Reckoning Project“ biuro Ukrainoje vadovas Maksimas Milta, o diskusiją moderuos žurnalistė Rita Miliūtė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rita Miliūtė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rita Miliūtė

M.Eristavi sako, kad tai, kas vyksta dabar Ukrainoje, atspindi ilgalaikę Rusijos politiką, jos požiūri į kaimynes. „Rusijos režimai vadovaujasi ta pačia valdymo ir dominavimo ideologija“, – sako jis.

„Rusija atitrūkusi nuo šiuolaikinės civilizacijos ir su ja susijusių vertybių. Kokie demonai atsėlino iš Rusijos praeities ir kas skatina sadomazochistinį savęs naikinimą?“ – klausia M.Eristavi. Šiame svarbiame pokalbyje bus kalbama apie tai, kas laukia ateityje – nuo to smarkiai priklauso ir Lietuvos situacija.

Literatūros festivalis „Open books“ vyks spalio 25-26 dienomis Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG). Spalio 25 dieną bus surengta redagavimo konferencija „REDA“, o spalio 26 dieną vyks susitikimai su rašytojais ir literatūrinės diskusijos. Festivalį dalinai remia Lietuvos kultūros taryba ir asociacija LATGA. Informacinis partneris – 15min.

Visą programą rasite openbooks.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant