Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulinę Jono Meko poezijos dieną jo kūryba skambės nuo Vilniaus iki Niujorko

Pompidou nacionalinio meno ir kultūros centro iniciatyva rugsėjo 15-ąją visas pasaulis švenčia Jono Meko poezijos dieną. Prisidėdamas prie renginių programos Vilniaus miesto Jono Meko vizualiųjų menų centras pristato specialią instaliaciją ir kviečia į filmo peržiūrą.
Jonas Mekas
Jonas Mekas / Pompidou centro nuotr.

Nuo rugsėjo 14 iki 21 dienos Jono Meko vizualiųjų menų centre (Malūnų g. 6) veiks audiovizualinė instaliacija „Daryti gera yra normalu“. Joje susijungia skirtingi paties menininko skaitomi tekstai – poezija iš rinkinių „Semeniškių idilės“, „Laiškai iš niekur“ bei kiti.

Kaip pastebi JMVMC direktorius Gintaras Sodeika, Jonas Mekas ne tik nuolatos savo kamera fiksavo aplinką, tačiau neretai ir pats pakliūdavo į kitų ar savo paties filmuojamus vaizdus.

„Iki pat dabar Joną Meką vis dar galime išvysti iki šiol nematytuose vaizdo įrašuose. Tai mums suteikia jausmą, lyg menininkas vis dar gyvas, dar kuria ir filmuoja, mums netikėtai vis pasirodydamas ir pasakydamas kažką naujo, kažką dar negirdėto. Tai ir pažymi ši instaliacija, kuri, žinoma, atskleidžia ir Jono Meko poetiškumą“, – sako G.Sodeika.

Rugsėjo 14 d. 14 val. taip pat vyks Jono Meko filmo „Laiškai iš niekur“ peržiūra. Specialiai Lietuvos televizijai 1997 metais sukurtame filme-monologe menininkas atskleidžia savo požiūrį į svarbiausius gyvenimo dalykus, savąją gyvenimo filosofiją.

Kasmet Pompidou nacionalinis meno ir kultūros centras poezijos dieną skiria vis kitam pasaulinės reikšmės menininkui: 2020-aisiais – John Giorno, 2021 ir 2022 metais – atitinkamai Charles Baudelaire ir Patti Smith.

Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr./Jonas Mekas
Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr./Jonas Mekas

Šiemet Jonui Mekui skirtą poezijos dieną renginiai vyks visame pasaulyje – ne tik Pompidou centre Paryžiuje, kituose Prancūzijos miestuose ar Lietuvoje, bet ir Londone, Niujorke, Portugalijoje, Ispanijoje, Italijoje, Pietų Korėjoje, net Irane bei kitur.

Jono Meko vizualiųjų menų centre eksponuojamos Instaliacijos lankymas ir renginys – nemokami. Jono Meko poezijos dieną – rugsėjo 17-ąją, sekmadienį, centras dirbs nuo 12:00 iki 17:00 val., kitomis dienomis – įprastu grafiku.

Plačiau apie renginį ir lankymo informaciją rasite Mekas.lt puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas