Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkios knygos, padėsiančios suprasti Donaldo Trumpo pergalę

Tiems, kurie stengiasi suprasti politines, ekonomines ar sociologines priežastis, dėl kurių naujuoju JAV prezidentu tapo Donaldas Trumpas, „The New York Times“ siūlo atkreipti dėmesį į kelias knygas.
JAV prezidentu išrinktas Donaldas Trumpas
JAV prezidentu išrinktas Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šios knygos bent jau kol kas nėra išleistos lietuvių kalba, tačiau skaitytojai, mėgstantys knygas originalo kalba, turėtų atkreipti dėmesį į šiuos kūrinius. Ypač tuo atveju, jei domisi pasaulyje vykstančiais procesais.

Susipažinkite – „News York Times“ kritikų ir apžvalgininkų sudarytas rekomenduojamų knygų sąrašas.

„The Unwinding“

Tai turbūt geriausia knyga, kuri apibūdina tokią Ameriką, kuri prezidentu pasirinko D.Trumpą. Šios 2013 metais išleistos knygos autorius – žurnalistas George'as Packeris. Kūrinyje autorius keliauja per žmonių biografijas, faktus ir apžvelgia amerikiečių visuomenės nuotaikas, politinius procesus, kurie vyko 1978-2012 metais ir suformavo dabartines žmonių pažiūras. Kūrinys 2013 metais pripažintas geriausia JAV negrožinės literatūros žanro knyga.

Knygos viršelis/Knyga „The Unwinding“
Knygos viršelis/Knyga „The Unwinding“

„Strangers in Their Own Land“

Knygoje garsi sociologė Arlie Hochschild leidžiasi į pažintį su visuomenėmis – nuo liberaliosios gimtinėje Berklyje iki konservatyviosios Luizianoje. Čia ji sutinka daug žmonių, kurie priešinasi naujoms idėjoms, tačiau jų norai tokie pat, kaip ir kitų amerikiečių: bendruomeniškumas, šeima ir tikėjimas vaikų ateitimi.

Knygos viršelis/Knyga „Strangers in Their Own Land“
Knygos viršelis/Knyga „Strangers in Their Own Land“

„Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis“

J.D.Vance'as bestseleryje pasakoja savo gyvenimo istoriją. Jos epicentre – gyvenimo kasdienybė vadinamojoje darbininkų klasėje. Autorius knygoje kalba apie tai, ką reiškia gimti šios klasės šeimoje ir siekti savo svajonių, kuomet jau visam laikui esi pakrikštytas būtų „žemesniu“. Apie šį amerikiečių sluoksnį nėra kalbama daug, tad J.D.Vance'o knyga puikiai atskleidžia, kokiomis nuotaikomis gyveno ir vis dar tebegyvena vargingiausieji.

Knygos viršelis/Knyga „Hillbilly Elegy A Memoir of a Family and Culture in Crisis“
Knygos viršelis/Knyga „Hillbilly Elegy A Memoir of a Family and Culture in Crisis“

„Listen, Liberal“

Buvęs „The Wall Street Journal“ apžvalgininkas Thomas Frankas knygoje nagrinėja JAV Demokratų partiją ir jos politinius virsmus. Politikos apžvalgininkas bando paaiškinti, kodėl ši amerikiečių politinė jėga vietoje darbininkų klasės gynimo pasirinko atstovauti visuomenės elito sluoksniams.

Knygos viršelis/Knyga „Listen, Liberal“
Knygos viršelis/Knyga „Listen, Liberal“

„The Populist Explosion“

Vienas gerbiamiausių JAV politikos apžvalgininkų Johnas B.Judisas knygoje nagrinėja populizmą, kuris „užgimė“ 1980 metais JAV ir dabar persikėlė per Atlantą ir pradeda įsigalėti ir kitose šalyse. Pasak autoriaus, populizmas tik įsibėgėja ir su laiku dar labiau išsiplės – tai matoma jau dabar: Didžiojoje Britanijoje populizmas virto išstojimo iš Europos Sąjungos referendumu, demokratų partijoje dėl kandidatavimo į JAV prezidento postą buvo iškilęs Bernie Sandersas, o Europos šalyse į valdžią žengia populistinės partijos. D.Trumpo pergalė – dar vienas populizmo atspindys.

Knygos viršelis/Knyga „The Populist Explosion“
Knygos viršelis/Knyga „The Populist Explosion“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas