Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perkamiausios šių metų knygos: lietuvių autorių kūriniai ir literatūra vaikams vis labiau populiarėja

Lietuvos knygynų atstovai laukia gruodžio mėnesio – anot jų, šį mėnesį prekyba išauga kelis kartus. Kalbėdami apie tai, ką skaitytojai labiausiai pirko šiais metais, knygynų vadovai teigė, jog vis didėja knygų vaikams pardavimai, vis labiau populiarėja lietuvių autorių knygos, skaitytojai pasiilgę ir laiko patikrintų dalykų.
Didžiausio Baltijos šalyse knygyno atidarymas
Knygynas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min skelbia metų knygų rinkimus, kuriuose galite atiduoti savo balsą už geriausias metų knygas. Tiesa, šiuose rinkimuose rasite knygas, kurios nebūtinai yra tarp perkamiausiųjų – tikslas atkreipti dėmesį į išliekamąją, meninę vertę turinčias knygas.

O kas gi puikavosi knygynų TOP'uose šiais metais?

Auga knygų vaikams pardavimas

„Vagos“ prekybos tinklo pardavimo vadovė Zita Barusevičienė teigia, kad šiemet pastebima tendencija buvo augantis psichologijos, savipagalbos knygų populiarumas.

„Mažėja laisvalaikio knygų pardavimai – tai nulėmė sumažėjusi spalvinimo knygų suaugusiesiems paklausa. Šiek tiek mažiau parduodame kulinarinių knygų. Džiugina tai, kad stabiliai auga knygų vaikams pardavimas“, – teigė ji. Z.Barusevičienė sakė, kad šiemet kiek sumažėjo grožinės literatūros pardavimas.

Populiarumu nustebino kunigas Algirdas Toliatas su dviem pamokslų knygomis.

Kalbėdama apie perkamiausias lietuvių autorių knygas, ji išskyrė paskutinę, ketvirtąją, Kristinos Sabaliauskaitės serijos „Silva rerum“ dalį.

„Populiarumu nustebino kunigas Algirdas Toliatas su dviem pamokslų knygomis „Žmogaus ir Dievo metai“, kuri pasirodė 2016 metų pabaigoje, ir naujoji knyga „Gerumo liūnas“, išleista šių metų spalį. Norėčiau pažymėti ir Rimanto Kmitos knygą „Pietinia kronikas“, kuri visus metus taip pat laikėsi TOP'uose. Taip pat gerai perkamos buvo abi Rūtos Šepetys knygos „Tarp pilkų debesų“ ir „Druska jūrai“, Beatos Nicholson naujausia knyga „Lengva kasdienybė: viskas suskaičiuota“, Dovydo Pancerovo knyga „Kiborgų žemė“, Liudos Matonienės knyga „Vilnius: meilės stotelės“.

Iš vaikų literatūros neabejotina lyderė buvo Lina Žutautė su knygelėmis apie Kakę Makę bei Selemonas Paltanavičius su knygomis „Maži ežiuko sapnai“ ir „Gamtos metų ratas“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Toliatas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Toliatas

Neblėstantis Saint-Exupery ir Coelho populiarumas

Leidyklos „Vaga“ pardavimo vadovė sakė, kad yra knygų, kurių populiarumas neblėsta bėgant metams. Tarp tokių autorių yra Antoine'as de Saint-Exupery su kūriniu „Mažasis princas“ bei Paolo Coelho – jau daugybę metų tarp perkamiausiųjų puikuojasi jo kūrinys „Alchemikas“ bei kiek naujesnė knyga „Šnipė“.

Tarp užsienio autorių prekybos tinkle „Vaga“ šiemet lyderis buvo Laurent'as Gounelle su trimis knygomis („Dievas vaikšto incognito“, „Diena, kai išmokau gyventi“, „Ir tu atrasi lobį, kuris slypi tavyje“). Geri buvo ir Lauren Groff knygos „Moiros ir Furijos“ pardavimai.

Negrožinės literatūros kategorijoje išsiskyrė Janet Geringer Woititz su knyga „Suaugę alkoholikų vaikai“, Yuval Noah Harari „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“, Chrisas Andersonas su knyga „TED TALKS. Viešasis kalbėjimas“.

Knygų jaunesniems skaitytojams kategorijoje populiariausia buvo Hario Poterio kūrėjos J.K.Rowling nauja knyga „Haris Poteris ir prakeiktas vaikas“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Didžiausias Baltijos šalyse knygynas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Didžiausias Baltijos šalyse knygynas

Didžiausiame šalies knygyne pikas – gruodį

Beveik 3000 kvadratinių metrų ploto „Akropolio“ „Pegaso“ knygyne, kuris yra ne tik didžiausias Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse, didysis knygų prekybos piktas dar tik ateina.

Pasak knygynų tinklo „Pegasas“ direktorės Linos Zairienės, aktyviausia prekyba būna gruodį – tuomet artėjant Kalėdoms knygų pardavimai padidėja daugiau nei dvigubai. „Išskyrus šį laikotarpį, kitu metu bendrosios literatūros pardavimai pasiskirsto beveik tolygiai. Šiek tiek didesniu aktyvumu pasižymi sausio bei liepos ir rugpjūčio mėnesiai“, – sako ji.

Pasak L.Zairienės, didžiausiame šalies knygyne perkamiausios ir daugiausiai skaitytojų dėmesio sulaukusios knygos yra panašios, kaip ir kituose tinklui priklausančiuose knygynuose. Čia šiais metais perkamiausia knyga tapo jau keletą metų tarp populiarių kūrinių išliekanti L.Gounelle „Dievas visada keliauja incognito“, vaikų mėgstamos L.Žutautės „Kakė Makė ir Supertėčio diena“, naujausia K.Sabaliauskaitės istorinio romano „Silva rerum“ dalis, Raphaëlle'io Giordano „Tavo antras gyvenimas prasideda supratus, kad gyveni tik kartą“.

Žvelgiant pagal žanrus aišku, kad daugiausia dėmesio didžiausiame šalies knygyne sulaukė vaikų ir jaunimo literatūra. Jos pardavimas sudaro trečdalį visos bendrosios literatūros pardavimų.

Kaip 15min pasakojo L.Zairienė, šiais metais maloniai stebino „Pegaso kolekcijos“ leidinių populiarumas. „Tai negrožinės literatūros kolekcijos knygos „Psichologija“, „Filosofija“, „Verslas“ ir sparčiai augantis pavadinimų skaičius. Šioje kolekcijoje jau yra 16 knygų“, – sako knygų tinklo direktorė.

Žvelgiant pagal žanrus aišku, kad daugiausia dėmesio didžiausiame šalies knygyne sulaukė vaikų ir jaunimo literatūra. Jos pardavimas sudaro trečdalį visos bendrosios literatūros pardavimų. Jai šiek tiek nusileidžia grožinė literatūra (25 proc. pardavimų dalimi) bei sveikatos ir asmeninio tobulėjimo knygos (14 proc.). Gyvenimo būdo, sporto ir laisvalaikio knygų pardavimas sudaro 9 proc. visų pardavimų.

„Lietuvių autorių knygos yra mėgstamos ir pastaruoju metu vis labiau populiarėja. Grožinėje literatūroje lietuvių autorių leidinių apyvarta sudaro daugiau nei 20 proc. nuo visų grožinės literatūros pardavimų. Iš tokių žinomų autorių galime paminėti Kristiną Sabaliauskaitę, Giną Viliūnę, Vilių Kočiubaitį, Andrių Tapiną, Edmundą Malūką. Taip pat turime populiarių ir negrožinės bei vaikų literatūros lietuvių autorių: Liną Žutautę, Algimantą Čekuolį, Dovydą Pancerovą, Aušrą Kurienę ir kitus“, – sako L.Zairienė.

Perkamiausia – Pablo Escobaro sūnaus knyga

Tuo tarpu internetinis knygynas knygos.lt skaičiuoja, kad per šiuos metus pardavė 350 tūkst. egzempliorių knygų. Vieno apsilankymo metu skaitytojai čia pirkdavo po 2–3 knygas.

Perkamiausia internetinės parduotuvės metų knyga tapo Juano Pablo Escobaro kūrinys „Mano tėvas“, kuriame kalbama apie Kolumbijos narkobaroną Pablo Escobarą. Perkamiausių kūrinių penketuke taip pat yra Jūratės Bortkevičiūtės knyga „Atsakinga tėvystė“, Levo Tolstojaus „Karas ir taika“ – keturi garsiojo Rusijos autoriaus knygos tomai, pirmą kartą išleisti vienoje knygoje. Tarp perkamiausių šių metų knygos.lt prekiautų knygų patenka dar vienas L.Tolstojaus kūrinys – „Uždraustoji knyga. Dievo karalystė jumyse“. Penketuką baigia Rūtos Beišytės patarimų knyga „Ideali figūra“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juanas Pablas Escobaras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juanas Pablas Escobaras

Pasak knygos.lt vadovo Dovydo Pauliukonio, šiais metais nustebino didelis susidomėjimas J.P.Escobaro knyga, tačiau, pasak jo, tam įtakos galėjo turėti serialas „Narcos“ ir tai, kad autorius pavasarį viešėjo Kaune. Taip pat stebino didelis susidomėjimas Adolfo Šapokos knyga „Lietuvos istorija“. „Sena klasikinė knyga, kurią, atrodo, kiekvienas turi namuose, tačiau leidėjas paruošė gražiai paruoštą dovaninį rinkinį su papildomais priedais – žemėlapiais, valdovų portretais, Žalgirio mūšio reprodukcija ir pan.“, – knygos populiarumo priežastis vardija D.Pauliukonis.

Tuo tarpu gruodžio viduryje pasirodysianti debiutinė aktorės Beatos Tiškevič knyga „Vyvenimas“ jau per pirmą išankstinės prekybos dieną sulaukė beveik 400 užsakymų.

Pasak internetinio knygyno vadovo, šiais metais daug dėmesio sulaukė lietuvių autorių kūriniai.

„Ypač sėkmingos būna tų autorių knygos, kurie aktyviai reiškiasi socialinėje erdvėje, matomi televizijoje. Taip pat daug susidomėjimo sulaukia asmenybės tobulėjimo, motyvacinės knygos ir verstiniai romanai, detektyvai“, – pasakoja D.Pauliukonis.

Anot jo, daug įtakos pirkėjams taip pat turi knygų kainos – žmonės ieško nuolaidų, tikrina kainas, dažnai lygina kainas tikruose knygynuose su knygynais, veikiančiais internete. Beje, D.Pauliukonis išskyrė vaikiškas knygas – jos aktyviau perkamos fiziniame knygyne.

Organizatorių nuotr./Knygų butikas „Knygų ministerija“
Organizatorių nuotr./Knygų butikas „Knygų ministerija“

Nesistengia būti „viskuo visiems“

Šiemet Kauno Laisvės alėjoje, seniausio Lietuvoje (veiklą Panevėžyje pradėjo 1905 m.) J.Masiulio knygyno patalpose duris atvėrė „Knygų ministerija“. Tai firminis „Obuolio“ leidyklos knygynėlis, kuriame knygos, rodos, labiau tarnauja kaip ten pat veikiančios kavinukės, generuojančios didesnę dalį pajamų, interjero detalė. Jo vadovai sąmoningai siekia riboto prekių asortimento.

„Nesistengiame būti „viskuo visiems“, nes tai – arčiausias kelias būti „niekuo“. Nė vienai leidyklai nėra užkirstas kelias prekiauti pas mus, tačiau viską nulemia asortimentas, kurį atrenkame visiškai subjektyviai ir toliau atrinkinėsime dar subjektyviau. Mums tas pats, kad kažkur tai – bestseleris. Jeigu mums nepatiks, tai ir neprekiausime. Be to, manome, kad visos knygos turi būti internete – šių metų pavasarį pardaviau mano įkurtą bei 5 metus vystytą didžiausią lietuvišką knygyną internete knygos.lt, kuris turi 99 proc. lietuviškai išleistų knygų. Visas jas galima užsakyti ir „Knygų ministerijoje“, taip pat atsiimti siuntas nemokamai pas mus. O sandėliuoti tokį asortimentą knygyne – mano galva, yra prabanga“, – 15min teigė „Knygų ministerijos“ direktorius Paulius Virbickas.

Pasak jo, „Knygų ministerijos“ klientas – išprusęs, didesnes nei vidutines pajamas turintis miesto žmogus, taip pat – intelektualus, kūrybinių profesijų jaunimas. Net ir tie, kurie užsuka tik išgerti kavos, į rankas iš lentynos pasiima po knygą – prekes leidžiama vartyti, nebijant, jog susiteps.

Ieško patikrintų dalykų

Paklaustas, kokios knygos šiemet buvo perkamiausios, P.Virbickas patikino, jog užsienio literatūros topai neišryškėjo, tačiau „Knygų ministerijoje“ puikiai perkami meno, fotografijos albumai – net patys keisčiausi.

Žmonės pasiilgę vertybių, ieško patikrintų dalykų. Tikrai nėra taip, kad jaunimas neskaito.

„Knygyne geriausiai parduodama klasika: „Karas ir taika“, „Ana Karenina“ – apskritai, visi Levo Tolstojaus kūriniai, Shakespeare'o pjesės. Žmonės pasiilgę vertybių, ieško patikrintų dalykų. Tikrai nėra taip, kad jaunimas neskaito. Atvirkščiai, matau labai daug jaunų žmonių, studentų, kurie renkasi klasiką, sudėtingas knygas. Kokios prekės mus išskiria? Turime prof. Liudo Mažylio atrasto Nepriklausomybės akto kopiją, kurią parduodame neįrėmintą ir įrėmintą, numeruotą riboto tiražo, su L.Mažylio autografu. Artimiausiu metu pasipildysime ir išskirtine japoniška kanceliarija, įvairiomis užrašinėmis“, – patikino P.Virbickas.

Pasiteiravus, iš kokių artimiausiu metu lentynose pasirodysiančių knygų tikisi didžiausių pardavimų, pašnekovas įvardijo A.Šapokos „Lietuvos istoriją“, kuri pasirodys su daugybe priedų. Šios prekės nuolat teiraujamasi knygyne.

„Kitas įdomus produktas – Charleso Darwino „Rūšių atsiradimas“. Tai kultinė knyga, prie kurios vertimo prisidėjo ir Tadas Ivanauskas, o lietuviškai ji nebuvo išleista jau 58-erius metus. Tai bus viena perkamiausių kalėdinių knygų. Apskritai knygų pardavimai gruodį išauga maždaug 6–8 kartus“, – patikino „Knygų ministerijos“ vadovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno centriniam knygynui 60 metų
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno centriniam knygynui 60 metų

Kitoks knygų kvapas

Laisvės alėjoje įsikūręs ir šešiasdešimtmetį pernai atšventęs Kauno centrinis knygynas, kurį daugiau nei prieš metus savo žinion perėmė „Pegasas“. Perėmė, tačiau išlaikė jo, kaip kultūros paveldo vertybės, interjerą bei iškabą. Nostalgijos vedamas į jį užsuka ne vienas kaunietis. Pasak šio knygyno vadovės Sandros Malinauskienės, klientai teigia, jog jame knygos netgi kvepia kitaip.

Kauno centrinio knygyno pirkėjo portretas: mėgstantis intelektualią kokybišką literatūrą (dideli klasikinės grožinės ir istorinių bei filosofinių knygų pardavimai), jaučiantis nostalgiją knygos kvapui bei vertinantis gyvą bendravimą su autoriais.

„Kauno centrinio knygyno pirkėjo portretas: mėgstantis intelektualią kokybišką literatūrą (dideli klasikinės grožinės ir istorinių bei filosofinių knygų pardavimai), jaučiantis nostalgiją knygos kvapui bei vertinantis gyvą bendravimą su autoriais.

Čia išskirtinai daug ir nuolat vyksta susitikimai su lietuvių rašytojais. Daugelio jų knygos ir atsiduria lietuviškų TOP knygų sąrašuose. Į Centrinio knygyno TOP'us papuola daug daugiau lietuvių autorių knygų nei kitur.

Čia rasime ir Jurgio Brėdikio, Justino Kisieliausko, Rūtos Staliliūnaitės kūrinių, tik Kaunui būdingų leidinių, tokių kaip „Kaunas. Architektūros gidas“. Humanitarinių leidinių apyvartos dalis Centriniame knygyne taip pat didesnė – sudaro beveik 18 proc. nuo bendrosios literatūros, kitur – apie 12 proc. Čia žymiai gausesnis ir Lietuvos rašytojų sąjungos knygų asortimentas”, – teigė Audronė Mockienė, UAB „Alma Littera“ komunikacijos vadovė.

Iš Kauno rašytojų sąjungai priklausančių autorių labiausiai perkamos buvo šios knygos: Kęstučio Navako „Vyno kopija“ ir „Gero gyvenimo kronikos“; Marko Zingerio „Aš sėdėjau Stalinui ant kelių“. Iš poezijos: Gintaro Patacko „Mažoji dieviškoji Co-3. Allegro“; Tautvydos Marcinkevičiūtės „Mano Poe(Ma)ma“; Daivos Čepauskaitės pjesės „Aš tave užmiršau“. Taip pat Dalios Kutraitės-Giedraitienės „Dalia Kutraitė kalbina. Žvaigždžių karai tęsiasi“ ir „Nokstančių bananų kvapas“.

Kauniečiai labiau myli lietuvių autorius

Ar kauniečių bei vilniečių skaitytojų skoniai skiriasi? A.Mockienė patikino, jog Kauno pirkėjas yra labai artimas Vilniaus pirkėjui: abu mėgsta tuos pačius žanrus ar autorius – K.Sabaliauskaitę, L.Žutautę, L.Gounelle'į, J.K.Rowling. Tačiau į Kauno miesto knygynų TOP10-uką patenka šiek tiek daugiau lietuvių autorių leidinių nei į Vilniaus: į Kauno – 6, o į Vilniaus – 4.

Šių metų perkamiausios Kaune lietuvių autorių knygos: K.Sabaliauskaitės „Silva rerum IV“, L.Žutautės „Kakė Makė ir Supertėčio diena“, R.Vanagaitės „Jis“, A.Čekuolio „Salos ir jų žmonės“, A.Monaco „Laimingi šunsnukiai“, Beatos Nicholson „Lengva kasdienybė: viskas suskaičiuota“, V.Kočiubaičio „Afganistano daktaras“, A.Toliato „Žmogaus ir Dievo metai“, E.Galgatavičiūtės „Valgau be sąžinės graužimo“ ir R.Šepetys „Druska jūrai“.

Perkamiausių Kaune užsienio autorių TOP 10: L.Gounelle'io „Dievas visada keliauja incognito“ (apskritai perkamiausia knyga), R.Giordano „Tavo antras gyvenimas prasideda supratus, kad gyveni tik kartą“, C.P.Estes „Bėgančios su vilkais“, J.K.Rowling, Jh.Tiffany, J.Thorne „Haris Poteris ir prakeiktas vaikas. Pirma ir antra dalys“, Y.Harari „Sapiens: Glausta žmonijos istorija“, J.P.Escobaro „Mano tėvas Pablas Eskobaras“, R.J.Waller „Madisono apygardos tiltai“, A.de Saint-Exupery „Mažasis princas“, L.Groff „Moiros ir Furijos“ ir C.P.Estés „Išlaisvinti stiprią moterį. Tyra Palaimintosios Motinos meilė laukinei sielai“.

Kauno „Pegaso“ knygynuose parduodama apie 35 proc. mažiau knygų nei Vilniuje. Gruodį, kai pardavimai šokteli daugiau nei dvigubai, labiau perkami bestseleriai, naujienos, dovanoms skirti leidiniai. Perkamiausia preke prieš Kalėdas tampa kalendorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant