Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verdiktas, kad Pirmosios knygos konkursas diskriminuoja autorius dėl amžiaus, pribloškė leidyklos vadovą

Tradicinis Pirmosios knygos (PK) konkursas gali būti nutrauktas dėl Lygių galimybių tarnybai pateikto skundo, kuriame Rašytojų sąjungos leidykla kaltinama diskriminacija dėl amžiaus. Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė konstatavo, kad Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos pirmosios knygos konkursas, leidžiantis jame dalyvauti tik kūrėjams iki 35 metų, diskriminavo vyresnę rašytoją dėl amžiaus.
Saulius Repečka
Saulius Repečka / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pradedantis nėra tik jaunas

A.Skardžiuvienė BNS sakė, kad Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba tai konstatavo išnagrinėjusi 49 metų pareiškėjos skundą.

„Įvertinus visus teisės aktus, konstatavome, kad konkurso tikslas yra paremti nežinomus, pradedančius rašytojus, kurie dar nėra išleidę savo knygų. Ir akivaizdu, kad toks tikslas niekaip negali būti siejamas su rašytojo amžiumi, kadangi rašytoju asmuo gali tapti bet kada, nepriklausomai nuo amžiaus“, – teigė kontrolierė.

„Atsižvelgiant į tai, konstatuota, kad tokia sąlyga, kuri įtvirtina, jog konkurse gali dalyvauti ne vyresni nei 35 metų rašytojai, nepagrįstai ribojo pareiškėjo teisę dalyvauti konkurse ir tiesiogiai diskriminavo jį dėl amžiaus“, – pareiškė ji.

Anot A.Skardžiuvienės, leidyklai siūloma panaikinti tokias konkurso sąlygas, bet šiuo metu dar vyksta susirašinėjimas su jos atstovais.

Savo ruožtu kontrolierė BNS tvirtino, kad amžiaus cenzo nėra jokiuose leidyklos vidiniuose teisės aktuose, todėl tokiems reikalavimams pačiame konkurse nėra pagrindo.

Iki šiol į PK konkursą savo rankraščius galėjo pateikti asmuo iki 35 metų. Taip savo literatūrinę karjerą pradėjo ne vienas garsus Lietuvos rašytojas – Marius Ivaškevičius, Renata Šerelytė, Aidas Marčėnas, Kęstutis Navakas ir daug kitų.

Kol kas PK yra vienintelis konkursas Lietuvoje, kurio nugalėtojams suteikiama galimybė išleisti savo kūrybą.

Ar jaunųjų menininkų kūrybą skatinančiuose konkursuose amžiaus cenzas yra diskriminacija? Ar išliks PK konkursas?

Apie tai 15min kalbasi su Rašytojų sąjungos leidyklos vyriausiuoju redaktoriumi Sauliumi Repečka. Anot jo, tai pirmasis kartas per 20 metų, kai PK konkursas gauna tokį skundą.

Svarsto apie konkurso panaikinimą

S.Repečka komentuoja: „Mes dvidešimt metų rengiame šį konkursą, kuriame išties yra sąlyga, kad jame gali dalyvauti jaunieji autoriai iki 35 metų. Jis yra skirtas jaunimui, kad jie galėtų ateiti į literatūros pasaulį ir išleisti savo debiutinę knygą.“

„Pagal reikalavimus mes apskritai turėtume nuimti amžiaus cenzą, tačiau to daryti nenorime, nes konkursas apskritai nebetenka prasmės. Be abejo, mes leidžiame ir vyresnių autorių pirmąsias knygas, pavyzdžiui, Viktorijos Diawaros. Taip nukentėtų jaunimas, nes konkursas būtų tiesiog panaikintas“, – pasakojo jis.

Paklaustas, ar išties nebūtų paprasčiau panaikinti amžiaus cenzo, S.Repečka atsako: „Pagalvokite, kaip atrodytų konkursas. Rankraštį atneša 70-metis senjoras ir 17-metė gimnazistė. Pagal kokius kriterijus reikėtų vertinti? Juk vienas turi didžiulę gyvenimo patirtį <...>“

Anot jo, konkurso esmė – paskatinti augantį žmogų.

„Ne, nesutinku, kad tai diskriminacija“

Paklaustas, ar mano, jog amžiaus cenzas yra diskriminacija, S.Repečka atsako griežtai: „Ne, nesutinku.“

„Jeigu mes leidžiamės į tokius samprotavimus, pagalvokime, ką mums reikėtų atšaukti. Nuolaidos senjorams vaistinėse? Aš tam prieštarauju, nes tai diskriminacija mano požiūriu. Kodėl jaunimas turi viešojo transporto lengvatų? Kokia čia diskriminacija? Aš irgi noriu lengvatos! Dar man nepatinka, kad „Liepaitės“ ir „Ąžuoliukai“ yra atskiri. Visiems pagal kvotas turėtų būti vienodai. Ar dar reikia tęsti?“ – ironizavo jis.

Pateikė užklausą

S.Repečka teigė, kad Rašytojų sąjungos leidykla jau išsiuntė užklausą prašydama, kad Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba paaiškintų situaciją. „Atsakymo dar negavome, tačiau, mano nuomone, čia bus atverta Pandoros skrynia, kurioje nieko nebesuprasime“, – sakė jis.

„Kiek žinau, skundą pateikė 49 metų autorė. Turbūt šis žmogus buvo nepatenkintas galimybe išsileisti. Dabar yra įvairių žmonių, ji galbūt pasijuto diskriminuojama ir norėjo pasivaržyti su jaunaisiais“, – sakė S.Repečka.

Jo teigimu, visi žmonės turi lygią galimybę išsileisti savo knygą Rašytojų sąjungos leidykloje.

Ką darys su rankraščiais?

S.Repečkos teigimu, kiekvienais metais rankraščių daugėja. Šiais metais leidykla surinko 50 kūrinių.

Paklaustas, ką darys, jeigu PK konkursas visgi bus panaikintas, jis ironizuoja: „Jaunimas labai apsidžiaugs, nes tiesiog grąžinsime rankraščius bei pinigus Kultūros tarybai. Štai taip galėsim paskatinti kūrybišką jaunimą ir tokios bus lygios teisės.“

„Turi būti alternatyvos“

Situaciją komentavo teisininkas Vytis Muliuolis: „Taip, kontrolierė nustatė, nes teisės aktai griežtai reglamentuoja, kad kažkoks apribojimas ar privilegijų teikimas dėl amžiaus galėtų būti pateisinamas tik tada, jeigu tokia galimybė yra numatyta įstatyme. Leidyklai paaiškinome visus įstatyminius reikalavimus, jie kaip ir suprato, nors ir išreiškė apmaudą, kad nematytų tikslo tęsti konkurso be amžiaus ribos nustatymo. Jų nuomone, tai esminė konkurso sąlyga.“

Paklaustas, ar galima lygiavertiškai vertinti daug patirties turinčio ir pradedančio žmogaus kūrybą, jis atsakė: „Šis konkursas negalioja turintiems patirties, nes jie negalėtų jame dalyvauti pagal konkurso sąlygas.“

V.Muliuolio nuomone, nėra priežasčių, kodėl ir vyresnio amžiaus žmogus negalėtų „būti paskatintas premija, jei atsiradus laikui, jis pradėjo kurti. Konkurso organizatoriai negalėjo pateikti argumentų prieš“.

Konkurso organizatoriai negalėjo pateikti argumentų.

S.Repečka 15min tvirtino, jog vyresnieji gali tiesiog išsileisti knygą, kreipdamiesi į pačią leidyklą. Tačiau, V.Muliuolio teigimu, šį argumentą jie išgirdo jau po sprendimo: „Pateikti argumentus prašėme du kartus ir šių motyvų nurodyta nebuvo.“

V.Muliuolis teigė, jog skundą pateikė autorė, kuri negalėjo pateikti savo kūrybos šiam konkursui vien dėl savo amžiaus. Ji prašė išsiaiškinti, ar iš tiesų ji yra mažiau verta premijos nei 35 metų asmuo.

„Gali būti atskirti konkursai. Vienas jauniesiems pradedantiesiems, vyresniesiems, tačiau sąlygos turi būti tapačios. Mes nesakome, kad būtina į vieną konkursą sutalpinti visus norinčius. Bet turi būti alternatyvos“, – komentavo jis.

Teisininkas pabrėžia, jog jų tikslas nėra uždrausti konkursą. Jis žada ir toliau bendrauti su leidykla bei ieškoti sprendimo, tačiau amžiaus cenzas nėra pateisinamas.

Lietuvoje direktyvos dėl diskriminacijos – griežtesnės

„Lietuvoje direktyvų, draudžiančių diskriminaciją, yra daugiau nei nurodyta Europos Sąjungos direktyvoje“, – teigė V.Muliuolis.

O kaip dėl lengvatų senjorams? „Jų statusas yra siejamas ne tik su amžiumi, tai apibrėžia ir socialinę padėtį. Tai yra asmuo, kuris laikomas nedarbingo amžiaus, todėl jam galioja tam tikros lengvatos <…>“

Advokatas sutinka, kad jaunam žmogui taip pat nėra lengva išsileisti knygą: „Tačiau kontrolierius turi pareigą įgyvendinti lygių galimybių įstatymą ir jis vadovaujasi numatytomis nuostatomis. Todėl su įstatymų leidėjais diskutuojame apie galimybes padėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas