Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 134 metų atrastas dingęs „Drakulos“ autoriaus apsakymas

Vienas istorikas-mėgėjas Brianas Cleary, naršydamas Airijos nacionalinės bibliotekos archyvus, atrado seniai pamestą Bramo Stokerio apsakymą „Gibbet Hill“, išleistą likus vos septyneriems metams iki legendinio gotikinio romano „Drakula“ išleidimo, rašo „BBC“.
Legendomis apipintas Drakula/Vida Press nuotr.
Legendomis apipintas Drakula/Vida Press nuotr.

Iš pradžių „Gibbet Hill“ buvo išspausdintas viename Dublino laikraštyje 1890 metais, tačiau nuo to laiko buvo nedokumentuotas.

B.Stokerio biografas Paulas Murray sako, kad ši istorija atskleidžia jo, kaip autoriaus, raidą ir buvo svarbi „stotelė kelyje į „Drakulos“ leidybą“.

Vaiduokliškoje istorijoje pasakojama apie jūreivį, nužudytą trijų nusikaltėlių, kurių kūnai buvo pakabinti ant kabančių šermukšnių kaip įspėjimas pravažiuojantiems keliautojams.

Veiksmas vyksta Sãrio vietovėje, kuri minima ir 1839 m. Charleso Dickenso romane „Nicholas Nickleby“.

B.Cleary šį atradimą padarė po to, kai 2021 m., staiga praradęs klausą, pasiėmė atostogų – tuo metu jis laiką leisdavo nacionalinėje bibliotekoje B.Stokerio gimtajame Dubline.

2023 m. spalį B.Stokerio gerbėjas 1890 m. „Daily Express Dublin Edition“ kalėdiniame priede aptiko nepažįstamą pavadinimą.

Kaip B.Clearly teigė naujienų agentūrai „AFP“, „perskaičiau žodžius „Gibbet Hill“ ir supratau, kad tai nėra kokia nors iki šiol girdėta B.Stokerio istorija. Aš tiesiog buvau apstulbęs – sėdėjau žiūrėdamas į ekraną ir galvojau, ar aš vienintelis gyvas žmogus, kuris tai perskaitė?“

Bibliotekos direktorė Audrey Whitty sakė, kad B.Cleary jai paskambino ir pasakė: „Jūs nepatikėsite.“ Ji taip pat tikino, kad jos vadovaujamoje bibliotekoje „laukia pasaulinės reikšmės atradimai“.

Po pirmųjų paieškų B.Cleary susisiekė su biografu P.Murray'u, kuris patvirtino, kad daugiau nei šimtmetį apie šią iš naujo atrastą istoriją nebuvo jokių istorijos pėdsakų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento