Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po metų pertraukos grįžta Vilniaus knygų mugė: knygos laukia savo skaitytojų

Lygiai po dviejų savaičių, vasario 24–27 dienomis Vilniuje, „Litexpo“ parodų erdvėse, keturias dienas vyks tradicinė Vilniaus knygų mugė. Nors praėjusiais metais dėl pandemijos ši knygų mylėtojų šventė ir buvo atšaukta, tačiau šiemet organizatoriai bei leidyklos kviečia į ilgai lauktus susitikimus su rašytojais bei naujausiomis knygomis, diskusijas ir netikėtas pažintis, knygų parodas ir edukacinius užsėmimus, literatūrines dvikovas ir apdovanojimus.

Šiųmetinės Knygų mugės tema – „Vaizdas kaip tekstas“ kvies apmąstyti mūsų santykį su vaizdu ir tai, kokią įtaką vizualėjanti informacija daro mūsų skaitymo įpročiams bei knygų rinkai.

Ši tema tapo itin aktuali per pastaruosius dvejus pandemijos metus, kai dauguma žmonių savo didžiąją laiko dalį ėmė leisti prie ekranų.

Mugės metu taip pat bus atverta ir „Muzikos salė“, kurioje numatoma daugiau nei 50 koncertų bei pokalbių su Lietuvos muzikos pasaulio asmenybėmis.

Vasario 24 dieną Knygų mugę atidarys iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvykstantis rašytojas Saulius Tomas Kondrotas.

Vasario 24 dieną Knygų mugę atidarys iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvykstantis rašytojas, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Saulius Tomas Kondrotas.

Su visa mugės programa jau galime susipažinti „Litexpo“ internetiniame puslapyje.

Edgaro Kurausko nuotr./Aurimas Švedas
Edgaro Kurausko nuotr./Aurimas Švedas

Vaizdų kultūra ir knygos

Pristatydamas šių metų Knygų mugės temą, kultūros istorikas, rašytojas, radijo ir TV laidų vedėjas Aurimas Švedas teigė, kad pati tema „Vaizdas kaip tekstas“ buvo formuluojama atsižvelgiant į tai, kad tiek pasaulio, tiek ir Lietuvos leidėjai bei autoriai reaguoja į skaitytojų norą pasakoti istorijas ne tik tekstais, bet ir įvairiomis vaizdų formomis.

„Reikia pripažinti kad XXI amžiuje vaizdai jau nėra vien tik knygos papuošimas ar tiesiog iliustracija, tačiau svarbi pasakojimo dalis. Todėl nieko nebestebina ir tai, kad net ir skausmingos ir dramatiškos istorijos gali būti pasakojamos komiksais ar grafiniais romanais. Tad akivaizdu, kad vaizdai šiandien kuria labai svarbią pridėtinė knygos vertę“, – kalbėjo A.Švedas.

XXI amžiuje vaizdai jau nėra vien tik knygos papuošimas, ar tiesiog iliustracija, tačiau svarbi pasakojimo dalis.

Pasak kultūrologo, labai reikšminga ir tai, kad Lietuvos knygų iliustratoriai, dizaineriai bei dailininkai šiandien už savo darbus pelno svarbius apdovanojimus pasaulyje, o jų kūriniai yra tapę svarbia knygų leidybos dalimi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Loreta Varanavičienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Loreta Varanavičienė

Gyventi be formulių

Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė ir Knygų mugės organizacinio komiteto pirmininkė Lolita Varanavičienė pažymėjo, kad nuo pastarosios Knygų mugės, įvykusios 2020 metais, leidėjams teko išmokti gyventi be formulių. Pasak jos, tik užvėrus tų metų mugės duris, pasaulis ir Lietuva užsidarė ir visi turėjo išmokti gyventi naujomis sąlygomis.

„Pandemijos pradžioje leidėjai buvo ištikti šoko, nes užsidarė ne tik knygynai, bet ir bibliotekos, ir atrodė, kad knygoms atėjo labai sudėtingas laikas. Tačiau kaip tik knygos ir stalo žaidimai tapo labai paklausūs, nes tai žmonėms padėjo ištverti ilgus mėnesius namuose. Visame pasaulyje iš esmės pasikeitė knygos kelias, mat žmonės išmoko knygos ieškoti ne knygyne, bet internete, o daugelis leidyklų atidarė savo knygynus“, – teigė L.Varanavičienė.

Visame pasaulyje iš esmės pasikeitė knygos kelias, mat žmonės išmoko knygos ieškoti ne knygyne, bet internete, o daugelis leidyklų atidarė savo knygynus.

Pasa jos, pakito ir dar viena labai svarbi knygos kultūros dalis – tai autorių ir skaitytojų susitikimai, kurie persikėlė į virtualią erdvę, o prie dažnos knygos pristatymo internete galima rast ir išsamų pokalbį su jos autoriumi, ir nebūtinai tik lietuviu, tačiau ir užsienio kūrėju.

Vis dėlto, L.Varanavičienės teigimu, nors šios tendencijos ir rodo leidėjus prisitaikius prie naujų sąlygų, tačiau nepaprastai džiugu sugrįžti į Knygų mugės formatą, kuriame skaitytojų laukia gyvi susitikimai tiek su leidėjais, tiek ir rašytojais.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Vilniaus Knygų Mugė“ Muzikos salė
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Vilniaus Knygų Mugė“ Muzikos salė

Saugumas bus užtikrintas

Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ direktorius Justinas Bortkevičius spaudos konferencijoje teigė, besidžiaugiantis tuo, kad po metų pertraukos Knygų mugė sugrįžta, todėl pagrindinė jų, kaip šeimininkų, užduotis bus užtikrinti saugumą ir kuo patogesnį apsilankymą mugės renginiuose.

„Mugės dalyviams ir lankytojams bus taikomi visi saugumo ir renginių reguliavimo reikalavimai. Tiek dalyviai, tiek ir lankytojai turės dėvėti respiratorius. Taip pat rengėjai valdys lankytojų srautus, salėse bus įrengti srautų matuokliai, kurie leis riboti žmonių skaičių, o visos erdvės bus vėdinamos – oras jose per valandą pasikeis 100 procentų“, – kalbėjo J.Bortkevičius.

Mugės rengėjai valdys lankytojų srautus, salėse bus įrengti srautų matuokliai, kurie leis riboti žmonių skaičių, o visos erdvės bus vėdinamos

Rengiantis mugei, buvo bandoma maksimaliai išskaidyti erdves, kad žmonės kuo mažiau būriuotųsi. Pasak „Litexpo“ direktoriaus, žmonių srautas mugės metu bus vykdomas viena kryptimi, kad prie stendų nesusidarytų spūstys.

Paklaustas, kokio lankomumo tikisi, J.Bortkevičiaus teigė, jog 2020 metais lankytojų buvo apie 70 tūkstančių, o šiemet jų tikimasi bent 60 proc.

Pasak jo, saugumui mugės metu bus skiriamas ypatingas dėmesys, todėl svarbu, kad ir lankytojai ateitų pasiruošę: išstudijavę programą, o bilietus įsigiję internetu, tai padėtų išvengti stovėjimo eilėse prie kasų, kur bilietais taip pat bus prekiaujama.

J.Bortkevičiaus teigimu, į šių metų mugę yra užsiregistravę apie 300 dalyvių ir tai rodo, kad mugė veiks visu pajėgumu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Žilinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Žilinskienė

„Nekarantininė“ renginių programa

Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė pažymėjo, kad rengiant mugės programą, buvo labai svarbu išlaikyti tradicijas, nes šiuo renginiu norima sugrįžti „pilna koja“. Anot jos, žvelgiant į pačią mugės programą, akivaizdu, kad programa yra toli gražu ne karantininė, bet tokia, kaip ir priklauso šiam, jau dvidešimt antrąjį kartą vysiančiam tradiciniam renginiui.

„Pirmą kartą mugėje bus net dvi atskiros programos, kurios pristatomos atskirais leidiniais, mat jaunimui skirta programa taip išsiplėtė, kad netilpo į bendrą srautą. Pasiūla renginiams buvo tokia didžiulė, kad tai išties padės išlaikyti mugės solidumą ir lygį nepaisant praleistų vienų metų“, – kalbėjo Aušrinė Žilinskienė.

Rengiant mugės programą, buvo labai svarbu išlaikyti tradicijas, nes šiuo renginiu norima sugrįžti „pilna koja“

Anot jos, taip pat sugrįžta ir labai pasiteisinusi trumpų pokalbių programa „Šortai“, kurioje literatūros kritikai kalbins per pastaruosius metus išleistų knygų autorius, Diskusijų klubas kvies į pokalbius su knygos dailininkais ir dizaineriais apie knygos vaizdą, taip pat bus kalbama ir apie distopijos žanrą bei kolektyvines traumas ir jų įtaką mūsų gyvenimams.

Kadangi parėjusiais metais Knygų mugė nevyko, šiemet čia vyks dviejų pastarųjų metų gražiausių knygų paroda, o kartu ir ekskursijos po gražiausių knygų pasaulį, kurias ves profesionalūs knygų kūrėjai“, – pasakojo A.Žilinskienė.

Kaip ir kiekvienais metais, mugė taps ir podiumu gražiausioms bei geriausioms knygos. Mugės metu bus įteiktos Vilniaus klubo bei Jurgos Ivanauskaitės premijos, bus pristatytas ir apdovanotas knygų dvyliktuko laureatas taip pat paskelbti knygų penketuko nominantai bei kiti garbingi apdovanojimai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Elijošaitytė-Kaikarė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Elijošaitytė-Kaikarė

Užsienio svečiai bei rašytojai emigrantai

Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė pastebėjo, kad tradiciškai mugėje laukiama apie šimtą naujų knygų, kurias leidėjai specialiai rengia šiai knygų šventei. Pasak jos, pastebima tendencija, kad nemažai leidinių yra skirta apmąstyti įvairius mūsų istorijos etapus, kurie ne visada lengvi, tačiau, tikėtina, pandemijos laikotarpis išmokė drąsiau pažvelgti į tai, kas yra svarbu.

Tradiciškai mugėje laukiama apie šimtą naujų knygų, kurias leidėjai specialiai rengia šiai knygų šventei.

Ji taip pat pasidžiaugė ir tuo, kad ir šiais metais mugė sulauks gražaus būrio svečių iš užsienio – rašytojų, kurie pristatys savo knygas, žymių intelektualų, kalbėsiančių apie kitų knygas, bei garsių knygų dailininkų, kurie pasidalins savo kūrybos patirtimis. Į šiųmetinę mugę atvyks svečių iš JAV, Islandijos, Lenkijos, Didžiosios Britanijos, Ukrainos, Belgijos ir kitų šalių. O su kai kuriais rašytojais iš užsienio vyks tiesioginiai susitikimai per ekraną.

„Svarbu ir tai, kad mugė yra tapusi ir reikšmingu pretekstu iš užsienio bent rumpam sugrįžti ir svetur gyvenančius mūsų rašytojus, kurių būrys ir šiais metais džiugins mugės lankytojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas