Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prestižinė „Booker“ premija išgyvena pokyčius

Prestižinės Didžiosios Britanijos „Man Booker“ literatūros premijos organizatoriai gali atsikvėpti. Prieš mėnesį buvo skelbta, kad aštuoniolika metų trukęs rėmimas šiam prizui nutraukiamas – įmonių grupė „Man Group“ nuo šių metų liepos finansiškai neberems šio prizo. Tačiau jau dabar aišku, kad premiją globos Silicio slėnio milijardierius.
Anna Burns
Anna Burns pernai laimėjo prestižinę premiją / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Kaip rašo „The Guardian“, prestižinę premiją artimiausius penkerius metus finansiškai įsipareigojo remti milijardierius, filantropas Michaelas Moritzas su žmona Harriet Heyman. Pabrėžiama, kad po penkerių metų bendradarbiavimą bus galima pratęsti tokiam pačiam laikotarpiui.

Beje, „Booker“ premijai naujas finansinis užnugaris nesuteiks savo vardo, kaip kad buvo anksčiau, kai jis atspindėjo įmonių grupės pavadinimą.

Kol kas nėra garsiai kalbama apie finansinį premijos klausimą, tačiau literatūrinio prizo rengėjai, „Booker“ fondas, sako, kad neturima planų keisti prizo dydžio. Anksčiau premija siekdavo 50 tūkst. svarų sterlingų ir buvo teikiama už geriausią kūrinį, pasirodžiusį anglų kalba ir išleistą Didžiojoje Britanijoje.

Taip pat neturima planų keisti ir tarptautinės „Booker“ premijos dydžio – iki šiol jis siekė po 25 tūkst. svarų sterlingų knygos autoriui ir vertėjui.

Literatūrinį prizą po savo sparnu priglaudęs M.Moritzas yra milijardierius – skaičiuojama, kad jo turto vertė siekia 3,4 mlrd. JAV dolerių.

Kartu su žmona jis aktyviai kritikavo „Booker“ fondo sprendimą leisti į premiją pretenduoti visiems autoriams, kurių knygų vertimai buvo išleisti Didžiojoje Britanijoje anglų kalba. Kaip vienas iš argumentų buvo pateikiamas galimybių atvėrimas dominuoti amerikiečių autoriams, kurie pastaraisiais metais būdavo pagrindiniai pretendentai į šią premiją.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Olga Tokarczuk
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Olga Tokarczuk

Pernai „Booker“ premiją laimėjo rašytoja iš Šiaurės Airijos Anna Burns ir jos knyga „Milkman“. O dar anksčiau dvejus metus iš eilės laimėjo amerikiečių autoriai – George'as Saundersas (2017 metais su knyga „Linkolnas bardo“ („Lincoln in the Bardo“) ir Paulas Beatty (2016 metais su knyga „Išpardavimas“ („The Sellout“). „Man Booker“ komisija tuomet pripažino, kad pastaraisiais metais amerikiečių rašytojai buvo stiprūs kandidatai laimėti šį literatūrinį prizą.

O tarptautinę „Booker“ premiją pernai laimėjo Lenkijos rašytoja Olga Tokarczuk ir jos knyga „Bieguni“ („Flights“) – šiemet ši knyga turėtų pasirodyti ir lietuvių kalba, ji vadinsis „Bėgūnai“. O.Tokarczuk tapo pirmąja Lenkijos rašytoja, sulaukusia šio prestižinio tarptautinio apdovanojimo. O dar prieš metus šį literatūrinį prizą laimėjo Izraelio rašytojas Davidas Grossmanas ir jo romanas „Užeina kartą arklys į barą“.

Kaip nurodoma „Booker“ premijos svetainėje, ilgasis į premiją pretenduojančių knygų sąrašas bus paskelbtas liepos 24 dieną, o rugsėjo 3 dieną – trumpasis sąrašas, kurį paprastai sudaro šešios knygos. Premijos laimėtojas bus paskelbtas spalio 14 dieną.

Tarptautinės „Booker“ premijos ilgasis pretendentų sąrašas bus paskelbtas jau netrukus – kovo 13 dieną. Trumpojo sąrašo knygos bus paskelbtos balandžio 9 dieną, o gegužės 21 dieną paaiškės premijos laureatas.

VIDEO: Pokalbis apie Knygų mugę: atradimai, tendencijos, problemos ir kaip ji galėtų keistis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas