Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 15

★★★★☆ / Prieš mirtinguosius dievybės beginklės: pasaulio tvarka Chigozie Obiomos „Mažumų orkestre“

„Tai istorinis lobis“, – apie šią knygą rašė „The Boston Globe literatūros apžvalgininkė Donna Bailey Nurse. Chigozie Obiomos „Mažumų orkestras“ išties žengia kitą žingsnį už suvokimo, kas yra skaitytojams įprastas literatūros kūrinys, ribos. Šiame romane persipina ne tik odisėjiška kasdienybės viltis, Nigerijos kasdienybė, bet ir sudėtinga, tačiau intriguojančiai įtaigi ibų kosmologija, kuri tampa tarsi prieskoniu, pagardinančiu ir atveriančius naujus skonius.
Knyga „Mažumų orkestras“
Knyga „Mažumų orkestras“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Chigozie Obiomos romaną „Mažumų orkestras“ išleido BALTO leidykla, o į lietuvių kalbą vertė Aušra Stanaitytė-Karsokienė, kuri lietuviškai jau yra prakalbinusi debiutinį autoriaus iš Nigerijos kūrinį „Žvejai“.

Abu šie autoriaus romanai tapo prestižinės „Booker“ premijos finalininkais ir taikėsi į apdovanojimą, gerbiamą anglakalbiame pasaulyje. Ne kartą šios premijos laureatų kūryba pasiekdavo populiarumo aukštumas, kūrybos tiražų pardavimai šoktelėdavo kartais, o pats apdovanojimas leidėjams tapdavo tarsi nuoroda – Lietuvoje yra išleista ne viena šios premijos laureato arba finalininko knyga. Įdomu yra tai, kad Ch.Obioma yra vos antrasis autorius per literatūrinio prizo teikimo istoriją, kurio abi parašytos knygos ir pateko į „Booker“ finalą. Abu minėti autoriaus kūriniai jam atnešė visą eilę kitų literatūrinių apdovanojimų.

Dvylikos vaikų šeimoje augęs būsimasis rašytojas dar vaikystėje žavėjosi graikų mitologija, anglų literatūros klasikais – Williamu Shakespeare'e, Johnu Miltonu. Pats Ch.Obioma yra sakęs, kad tarp jį įkvėpusių knygų - skaitytojams gerai žinomas indų autorės Arundhati Roy „Mažmožių Dievas“, Vladimiro Nobokovo „Lolita“, garsaus Nigerijos rašytojo Chinua Achebe klasika tapusio „Sugriūva viskas“ tęsinys „Arrow of God“.

Pernai Ch.Obioma jau pats vertino „Booker“ premijos knygas – buvo komisijos narys.

„Tai istorinis lobis“, – apie šią knygą rašė „The Boston Globe literatūros apžvalgininkė Donna Bailey Nurse.

Pradedant kalbėti apie šios autoriaus kūrybą, negalima padaryti to neužsiminus apie jo pirmąją knygą „Žvejai“. Mitologiškumas, Nigerijos kasdienybė, ibų – Nigerijos erninės gyventojų grupės – gyvenimas. Bei, žinoma, kas bene ryškiausiai pastebima, giliai įsišaknijęs tikėjimas per eilę metų sukaupta protėvių patirtimi. „Žvejai“ išsiskyrė tuo, kad šis romanas buvo paremtas religine Kaino ir Abelio drama, tad romane daug religinių motyvų, kurie it neatsiejama pasakojimo dalis įtaigiai perteikia Nigerijos gyventojų laiko tėkmę ir tikėjimą rytojumi. Šiame įsitikinimų pasaulyje perteikiama brolių drama, bet kartu ir atskleidžiama, kokią stiprią ir net pavojingą galią turi vidinių žmogaus įsitikinimų tvirtumas.

Ši pasaulio, kaip vietos, kuris turi aiškią tvarką ir taisykles, idėja perteikiama ir romane „Mažumų orkestras“. Negali nesižavėti, kaip Ch.Obioma ne tokią jau paprastą ibų kosmologijos paveikslą perteikia Vakarų skaitytojui. Ir tai tampa tikru prieskoniu, kuris kūrinį, kaip rašė „The Boston Globe“ literatūros apžvalgininkė, paverčia tikru istoriniu lobiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas