Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Slapta mergina“ – vienas mylimiausių „Septynių seserų“ autorės L.Riley romanų pagaliau lietuviškai

Lietuvos skaitytojams puikiai pažįstama Lucinda Riley yra iš tų rašytojų, kuriems likimas tam tikra prasme nusišypsojo – pačioje kūrybos viršūnėje išėjusios autorės knygos šiandien skaitomos visame pasaulyje. L. Riley romanai išversti daugiau nei į 40 kalbų, parduota daugiau nei šešiasdešimt milijonų jos knygų egzempliorių, o šį rudenį sugrįžta prieš trisdešimt metų parašytas ir vienas mylimiausių pačios autorės romanų „Slapta mergina“, rašoma „Tyto alba“ pranešime spaudai.
„Slapta mergina“
„Slapta mergina“ / G. Kavaliauskaitės nuotr.
Temos: 2 Knygos Tyto alba

Žavingos pasaulio vietos, įvairialypiai santykiai ir ribas peržiangiantis gebėjimas mylėti – vizitine L.Riley kūrybos kortele tapusius bruožus skaitytojai atras ir romane „Slapta mergina“. Rašytojos kūrybiniu palikimu besirūpinantis sūnus Harry Whittaker sako, kad mama visada svajojo savo skaitytojus su šiuo romanu supažindinti iš naujo. Šį rudenį rašytojos noras išsipildė – „Slapta mergina“ sugrįžta. Lietuviškai ji pasirodo beveik tuo pat metu kaip ir Didžiojoje Britanijoje.

Pasiilgusiems gerų istorijų

Cikle „Aštuonios seserys“ papasakota per visą pasaulį nusidriekusi vienos šeimos istorija įtraukė daugybę skaitytojų, tad ieškantiems tokių įsimintinų ir nepaleidžiančių pasakojimų tikrai patiks ir „Slapta mergina“. Kaip ir cikle „Septynios seserys“, romane „Slapta mergina“ rašytoja išradingai pasakoja apie kelių kartų saugotas šeimos paslaptis ir sudėtingus likimo vingius.

Boris Breuer nuotr./Lucinda Riley
Boris Breuer nuotr./Lucinda Riley

Pasakojimas nukelia į 1976-ųjų Jorkšyrą, kur neturtinga ūkvedės dukra Lėja Tompson dirba paslaptingai Delansių šeimai. Nuostabiu grožiu apdovanotą merginą visą gyvenimą persekioja šiurpus prakeiksmas. Jis ima pildytis, kai į atokius, laukinės viržynės apsuptus Delansių namus atvyksta netikėtas svečias.

Po kelių metų Lėja jau įsisukusi į mados pasaulį – modeliu dirbanti moteris skraido į Milaną, Londoną, Niujorką ir maudosi prabangoje. Tačiau ją nuolat persekioja praeities šešėlis – Lėjos gyvenimas paslaptingai susijęs su dramatiška dviejų vaikų istorija Lenkijoje Antrojo pasaulinio karo metais. Kai dviejų kartų saugotos paslaptys ima nevaldomai kilti į paviršių, Lėja atsimena lemtingą praeityje girdėtą pranašystę ir privalo mesti iššūkį likimui.

Istorija, įvykusi visai šalia mūsų

L.Riley skaitytojai puikiai žino, kad autorė dažnai pasirinkdavo tikrus istorinius įvykius, atidžiai rinkdavo medžiagą, kruopščiai ją tyrinėdavo, aplink tikrus faktus lipdydavo savo istoriją ir taip skaitytojus supažindindavo su kartais mažiau žinomais, bet labai svarbiais istorijos puslapiais.

Ciklas „Septynios seserys“ alsuoja pasaulinių karų įtampa, Britanijos ir Airijos konfliktu, Amerikos pilietinių teisių judėjimu, o kur dar iššūkiai, su kuriais tenka susidurti Australijos aborigenams ir Ispanijoje gyvenantiems romams. Tuo tarpu rašydama ką tik lietuviškai pasirodžiusį romaną „Slapta mergina“ rašytoja daug dėmesio skyrė Antrajam pasauliniam karui, Holokausto istorijai ir Lenkijoje Treblinkos koncentracijos stovykloje įkalintųjų išgyventam siaubui bei skausmui.

Kodėl „Septynios seserys“ tapo pasauliniu fenomenu

„Slapta mergina“ – septynioliktas lietuviškai pasirodęs L.Riley romanas. Skaitytojai mėgsta neciklinius autorės romanus, kaip „Mergina iš Italijos“, „Orchidėjų namai“, „Drugelių kambarys“ ar „Slaptas laiškas“, bet daugiausiai dėmesio sulaukė aštuonių knygų serija „Septynios seserys“, paremta mitu apie garsųjį Plejadžių žvaigždyną. Būtent apie ypatingas ir stiprias moteris bylojantis mitas patraukė rašytojos dėmesį, nes šiuo romanų ciklu ji norėjo įamžinti ankstesnių kartų moterų pasiekimus ir tvirtumą.

Mirus seseris užauginusiam tėvui, jos sugrįžta į pasakiškus vaikystės namus prie Ženevos ežero – bet tėvo valia laidotuvės jau įvyko, o kiekviena iš seserų gauna po voką ir nuorodą su paslaptingomis koordinatėmis. Taigi kiekviena ciklo knyga pasakoja vis kitos sesers istoriją. Tai ne tik puikiai papasakota istorija, bet ir stulbinama kelionė po pasaulį, nes kiekvienai seseriai paliktos tėvo nuorodos veda vis į kitą pasaulio vietą.

L.Riley nuo pat pradžių numatė, kad „Septynių seserų“ ciklą sudarys 8 knygos, tad rašytojai mirus skaitytojai liko nežinioje – ar pasirodys paskutinė knyga ir seserų paslaptis išaiškės. Vis dėlto autorė paliko detalius užrašus su paskutinės knygos planu ir patikėjo šią užduotį sūnui H.Whittakeriui, tad praėjusiais metais pasirodė paskutinė ciklo knyga „Atlantas. Tėvo istorija“, kurioje skaitytojus kausčiusi paslaptis buvo atskleista.

Aplink pasaulį su L.Riley

Greta stiprių ir įsimenančių personažų dar viena svarbi L.Riley knygų sudedamoji dalis – dėmesys konkrečiai šaliai ar miestui, meistriškai atskleista vietos dvasia. Septynios seserys išsibarstę po visą pasaulį, tad veiksmas vyksta skirtingose vietose. Štai „Dingusios sesers“ pasakojimas prasideda Kanadoje ir veda į Prancūziją, Angliją, Airiją, Naująją Zelandiją. Kitų seserų likimai skaitytojus nuveda į Braziliją, Keniją, Australiją, Tailandą, Norvegiją, Angliją. Tačiau tai toli gražu ne atvirukinės turistams puikiai pažįstamos vietos – L.Riley kruopščiai rinkdavo medžiagą apie šalį, kuri tapdavo jos romano veiksmo „scena“.

L.Riley skaitytojai turi galimybę keliauti ir laiku, tarkim, nusikelti į Airijos nepriklausomybės kovų metus ar susipažinti su senojo pasaulio meno lobiais. Rašytoja itin atidžiai studijavo istorinius faktus, nes nesunku įžeisti, pavyzdžiui, norvegus, kai rašai apie kompozitorių Grygą. Beje, 2016 metais Vilniaus knygų mugėje viešėjusi L.Riley į lietuvišką žiemą atvyko tiesiai iš Tailando, kur rinko medžiagą romanui „Perlų sesuo“.

Skaitant L.Riley romanus keliauti galima ne tik po skirtingus žemynus, bet ir po vietas, į kurias šiaip jau daugelis nepatektų, tarkim, romanas „Mergina iš Italijos“ vedžioja po operos užkulisius, kur pagal savitas taisykles verda be galo įdomus gyvenimas. Duris į britų karališkosios šeimos pasaulį praveria „Meilės laiškas“. Beje, pasirodžius šiam romanui britų spaudoje kilo daug diskusijų, ar autorė neperlenkė lazdos pasakodama apie britų karališkosios šeimos gyvenimą. Ką tik pasirodęs romanas „Slapta mergina“ taip pat nukels į įvairiausias vietas – prabangius mados miestus, atokius Jorkšyro grafystės slėnius ir skausmu persmelktas istorines vietas, kurių nevalia pamiršti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas