Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

T.Venclova grįžta į Lietuvą kartu su nauja knyga

Kultūrinis gyvenimas Lietuvos sostinėje dar niekada nebuvo toks įdomus, LRT PLIUS laidoje „Lietuva mūsų lūpose“ tikina rašytojas Tomas Venclova. 40 metų Amerikoje gyvenęs poetas į Lietuvą grįžta su nauja savo knyga „Lietuvos istorija visiems“. Kaip pats sako, siekia, kad kūrinio skaitytojas pajustų skaitymo malonumą.
Tomas Venclova
Tomas Venclova / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Tomas Venclova

Vertėjas, rašytojas, filosofas ir poetas T.Venclova kasmet lietuvius gąsdinančių emigracijos skaičių nebijo. 40 metų gyvenęs svetur, pagaliau nusprendė grįžti į gimtąjį Vilnių.

Anot jo, kultūrinis gyvenimas Lietuvos sostinėje dar niekada nebuvo toks įdomus: „Vilniuje, ko gero, įdomesnių spektaklių ar koncertų yra. Ir parodos taip pat puikios. Ne taip seniai valdovų rūmuose vyko Florencijos dailininkų paroda. Na nė kiek ne blogiau nei pačioje Florencijoje.“

JAV gyvenęs ir prestižiniame Jeilio universitete dirbęs eruditas nusipirko butą visai prie pat Vilniaus senamiesčio. Šias šventes T.Venclova pasitinka JAV, bet tikisi, kad kitąmet prie šventinio stalo sės savo gimtinėje.

Simboliška, bet kartu su grįžimu į Vilnių šiemet pasirodė ir pirmasis jo knygos „Lietuvos istorija visiems“ tomas. T.Venclova siekia, kad šis mokslinės literatūros darbas sudomintų skaitytojus savo kalbos stiliumi.

Pasak jo, dažnai, rašydami Lietuvos istoriją, akademikai pasineria į vadovėlinės kalbos pinkles. O tai trukdo skaitytojui džiaugtis knyga ir patirti paprastą skaitymo malonumą.

„Man rūpėjo, kad būtų paskaitoma, jog skaitytojas galėtų lengvai slysti iš puslapio į puslapį. Kad būtų taisyklinga ir (pagal galimybes) gyva kalba“, – tikina T.Venclova.

„Lietuvos istorija visiems“ apima tūkstančius metų Lietuvos žmonių ir visuomenės vystymosi. Knygoje nupasakojamas istorijos periodas nuo neandertaliečių laikų iki Lietuvos nepriklausomybės atgavimo ir pripažinimo dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas