Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 04

★★★★☆ / Tarp kasdienybės beprotybės ir kaustančio atvirumo: Emmanuelio Carrere'o „Jogos“ pasaulis

Beprotiškai plataus žvilgsnio ir atvirai nejauki – taip būtų galima keliais žodžiais apibūdinti prancūzų rašytojo Emmanuelio Carrere'o knygą „Joga“. Šį autorių giria Norvegijos literatūros žvaigždė Karlas Ove Knausgårdas. Ir, turbūt, neatsitiktinai, nes abiem šiems autoriams puikiai pažįstamas atvirumas kūryboje, kuris neretai ir šokiruoja.
Emmanuelio Carrere'o knyga „Joga“
Emmanuelio Carrere'o knyga „Joga“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Knygą „Joga“ išleido leidykla „Baltos lankos“, o į lietuvių kalbą vertė Violeta Tauragienė, kurios pavardė daugeliui skaitytojų iškart yra vertimo kokybės ženklas.

Kalbėdamas apie E.Carrere'o atvirumą negaliu nepasakyti, kad šis autorius pats neslepia, kad kartais jo kūryba šokiruoja. Štai knygoje „Joga“, kuri yra autofikcinis romanas, jis ne tik atvirai aprašo savo sirgimą depresiją, tačiau ir pripažįsta, kad neretai jo knygose pasakojamos istorijos gali įžeisti žmones, nes jis ir pasakoja tikrąjį gyvenimą ir nežaidžia fantazija.

Puikus autoriaus šokiravimo literatūroje pavyzdys galėtų būti jo knyga „Le Royaume“, kuri buvo išleista 2014 metais. Šis kūrinys pasakoja apie krikščionybės užuomazgas, o jam pasirodžius Stubenvilio Pranciškonų universitete kilo skandalas, kai iš pareigų buvo atleistas universiteto anglų kalbos katedros vedėjas, šią knygą įtraukęs į seminaruose nagrinėjamos literatūros sąrašą.

„Joga“ irgi turi turi šokiravimo prieskonių. Ir tai sunku paneigti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas