Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The New York Times“: 10 geriausių šiemet išleistų knygų

Žiniasklaidos milžinas „The New York Times“ paskelbė geriausių šiemet išleistų knygų sąrašą. Į jį pateko dešimt kūrinių – tiek grožinės, tiek ir negrožinės literatūros. Kokias knygas geriausiomis šiemet įvardija įtakingas žiniasklaidos kanalas?

Kiek anksčiau geriausių šiemet išleistų knygų dešimtuką jau paskelbė „The Washington Post“ bei interneto prekybos milžinė „Amazon“.

15min taip pat rengia geriausių knygų rinkimus. Susipažinti su rinkimuose dalyvaujančiomis knygomis ir atiduoti savo balsą galite čia. Šiemet savo balsą galima atiduoti ir už knygynų tinklo „Pegasas“ įsteigtą nominaciją.

O dabar atidžiau pažvelkime į „The New York Times“ sudarytą geriausių šių metų knygų sąrašą - penkias grožines ir penkias negrožinės literatūros knygas.

„How Beautiful We Were“

Knygos viršelis/Knyga „How Beautiful We Were“
Knygos viršelis/Knyga „How Beautiful We Were“

Sąrašą apžvelgti pradėkime nuo grožinės literatūros kūrinių. Pirmasis – tai nuostabus pasakojimas, atskleidžiantis, kas nutinka, kai pelno siekimas ir kolonializmo dvasia stoja į akistatą su vienos bendruomenės ryžtu išsaugoti savo protėvių žemę ir jaunos moters pasiryžimu dėl tautos laisvės paaukoti viską. Amerikiečių rašytojos Imbolo Mbue romano veiksmas vyksta išgalvotame Afrikos žemyno kaime, o pasakojimas laikas išsitęsia iki kelių dešimtmečių dramos.

„Intimacies“

Knygos viršelis/Knyga „Intimacies“
Knygos viršelis/Knyga „Intimacies“

Knygos pasakojimas sukasi aplink vertėją, kuri iš Niujorko atvyksta dirbti į Tarptautinį Teisingumo Teismą Hagoje. Moteris nerami – vis ieško ne tik savo tapatybės, tačiau ir vietos, kurią galėtų vadini namais. Ar aistros, smurto ir intymumu persmelkti kasdienio gyvenimo atsitiktinumui padės jai rasti tai, ko ieško? Ši amerikiečių rašytojos Katie Kitamura knyga pateko į ilgąjį JAV Nacionalinės knygų premijos sąrašą, ją tarp mėgstamiausių metų kūrinių įtraukė buvęs JAV prezidentas Barackas Obama bei keli įtakingi žiniasklaidos leidiniai.

„The Love Songs of W.E.B. Du Bois“

Knygos viršelis/Knyga „The Love Songs of W.E.B. Du Bois“
Knygos viršelis/Knyga „The Love Songs of W.E.B. Du Bois“

Knygos autorė Honorée Fanonne Jeffers yra poetė ir eseistė, o į šį sąrašą patekusi knyga – pirmasis jos romanas. Knyga taip pat pateko į ilgąjį JAV Nacionalinės knygų premijos sąrašą bei pretendavo į dar bent kelis literatūrinius prizus. Kaip rašo „The New York Times“, šis romanas, tai „nepamirštamas juodaodžių gyvenimo portretas, atskleidžiantis, kokią įtaką praeitis turi šiandienai“. Knygoje vienos mergaitės pasakojimas apie pavergtus afroamerikiečius ir čiabuvius piešia Jungtinių Valstijų kūrimosi laikotarpį.

„No One Is Talking About This“

Knygos viršelis/Knyga „No One Is Talking About This“
Knygos viršelis/Knyga „No One Is Talking About This“

Fragmentiškas, aštrus ir nuoširdus – taip šis romanas pristatomas knygos anotacijoje. Joje taip pat teigiama, kad tai knyga apie išskirtinę meilės istoriją, kalbą ir žmogiškąjį ryšį, skleidžiamą iš išskirtinio amerikiečių literatūros balso. Knygos autorė Patricia Lockwood iš pradžių išgarsėjo kaip išradingų eilėraščių internete autorė, o dabar ji pristato pirmąjį romaną, kuris pateko į prestižinės „Booker“ premijos finalą.

„When We Cease to Understand the World“

Knygos viršelis/Knyga „When We Cease to Understand the World“
Knygos viršelis/Knyga „When We Cease to Understand the World“

Kaip rašoma knygos anotacijoje, tai kūrinys apie sudėtingas mokslo ir matematikos atradimų, beprotybės ir destrukcijos sąsajas, beletristinis mokslininkų ir mąstytojų, kurių atradimai sukėlė moralines pasekmes, tyrimas. Čilės rašytojo Benjamíno Labatuto romanas pateko į tarptautinės „Booker“ premijos trumpąjį sąrašą. Kaip sako „The New York Times“, šis romanas yra tarsi grožinės ir negrožinės literatūros junginys, kurį skaitant nyksta riba tarp faktų ir pasakiškumo.

„The Copenhagen Trilogy: Childhood; Youth; Dependency“

Knygos viršelis/Knyga „The Copenhagen Trilogy" Childhood; Youth; Dependency“
Knygos viršelis/Knyga „The Copenhagen Trilogy" Childhood; Youth; Dependency“

Metas pereiti prie negrožinės literatūros knygų. Pirmas sąraše minimas kūrinys – danų rašytojos Tove Ditlevsen autobiografija. Pirmą kartą šis kūrinys pasirodo kaip vienas leidimas – anksčiau, septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose, ši biografija pasirodė keliais skirtingais leidimais. Kaip rašo „The New York Times“, šis kūrinys – tai įspūdingas pasakojimas apie kovą, kurios metu siekiama suderinti meną ir gyvenimą.

„How the Word Is Passed: A Reckoning With the History of Slavery Across America“

Knygos viršelis/Knyga „How the Word Is Passed: A Reckoning with the History of Slavery Across America“
Knygos viršelis/Knyga „How the Word Is Passed: A Reckoning with the History of Slavery Across America“

Ši Clinto Smitho knyga pateko į JAV Nacionalinės knygų premijos finalą. Remdamasis moksliniais duomenimis ir žmonių pasakojimais, šios negrožinės knygos autorius pasakoja apie vergiją Amerikos žemyne ir kokią įtaką ji turėjo formuojant bendrą šalies istoriją ir pačius jos piliečius bei jų požiūrį. Kaip rašoma knygos anotacijoje, šis kūrinys gali būti tarsi įžvalgų ir apmąstymų orientyras, kuris siūlo naujai pažvelgti į vilties vaidmenį kuriant šiandienos valstybę. Kūrinį kaip vieną geriausių metų knygų išskyrė ir „Amazon“.

„Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City“

Knygos viršelis/Knyga „Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City“
Knygos viršelis/Knyga „Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City“

Tai širdį verianti ir į nelygybę pasaulyje bedanti knyga, kuri yra paremta beveik dešimtmetį rengtais reportažais apie vienos mergaitės gyvenimą. Skurdas, badas, kova dėl išlikimo, praraja tarp Niujorko turtingųjų ir vargšų – tai tik dalis temų, kurios paliečiamos šioje knygoje. Išties kūrinys vadinamas tuo, kuris apima pagrindines šiandienos Jungtinių Valstijų žaizdas. Knygos autorė Andrea Elliott – „The New York Times“ žurnalistė, prestižinės Pulitzerio premijos laureatė.

„On Juneteenth“

Knygos viršelis/Knyga „On Juneteenth“
Knygos viršelis/Knyga „On Juneteenth“

Amerikiečių istorikė Annettee Gordon Reed skaitytojams siūlo per savo memuarus dar kartą sustoti ir pažvelgti į savo gimtosios Teksaso valstijos rasinę situaciją. Pati autorė istoriją narsto įvairiais kampais – čia persipina tiek jos asmeninė nemaloni patirtis, tiek istorinių lūžių ar procesų užuomazgos. Autorė knygoje nevengia ir pajuokauti, ir kartu nustebinti įdomiais faktais iš Jungtinių Valstijų istorijos raidos.

„Red Comet: The Short Life and Blazing Art of Sylvia Plath“

Knygos viršelis/Knyga „Red Comet: The Short Life and Blazing Art of Sylvia Plath“
Knygos viršelis/Knyga „Red Comet: The Short Life and Blazing Art of Sylvia Plath“

Amerikiečių poetės Sylvios Plath biografija, kurios autorė yra Heather Clark, kai kurių skaitytojų nuomone yra viena geriausių tokio žanro knygų. Kaip pastebi „The New York Times“, drąsu imtis šios poetės, kuri iš gyvenimo pasitraukė taip anksti, biografijos, nes ją jau išnarstė mokslininkai ir tyrėjai, tačiau ši daugiau nei 1000 puslapių apimties biografija turi kuo nustebinti.

VIDEO: TOP 14: knygos pramogai ir ieškantiems prasmingų literatūrinių kelionių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas