Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Washington Post“: dešimt geriausių 2017 metais išleistų knygų

2017-iems metams artėjant link pabaigos žiniasklaidoje pradedama kalbėti apie geriausias knygas, kurios buvo išleistos šiemet. Dėmesio vertų knygų dešimtukus tradiciškai skelbia ir didžiausi žiniasklaidos kanalai. Savo geriausių šiemet išleistų knygų dešimtuką jau sudarė ir paskelbė „The Washington Post“ knygų apžvalgininkai.
George'as Saundersas
George'as Saundersas / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Geriausias metų knygas renka ir portalas 15min. Balsuoti galite čia.

Kasmet knygynų lentynas pasiekia tūkstančiai knygų, nepasimesti tarp naujų kūrinių nėra lengva. Skaitytojams įvairūs apžvalgininkų sudaryti geriausių per metus išleistų knygų sąrašai padeda atsirinkti dėmesio vertą literatūrą.

„Štai metų apžvalga, kurią sudaro dešimt knygų, jos, mūsų nuomone, yra išskirtinai vertos dėmesio“, – apie geriausių 2017 metų knygų dešimtuką sako „The Washington Post“ knygų apžvalgininkai.

Siūlome susipažinti su šiomis knygomis. Tiesa, bent jau kol kas nė viena iš šių knygų į lietuvių kalbą nėra išversta. Belieka tikėtis, kad netolimoje ateityje šias knygas išvysime ir tarp lietuviškai išleistų kūrinių.

„Behave“

Jei iki šiol manėte, kad neurologija yra nuobodus ir per daug sudėtingas mokslas, ši Roberto M.Sapolsky knyga turėtų pakeisti jūsų nuomonę. Grakščiu humoru pasižymintis Stanfordo universiteto profesorius knygoje pasakoja apie neurologiją ir atsako į tokius klausimus kaip, pavyzdžiui, kodėl žmonės nori vieni kitiems pakenkti arba padėti ir kodėl mes elgiamės taip, kaip elgiamės, o ne kitaip. „Behave“ – tai kūrinys, kuris su humoru skaitytoją įtraukia į pažintį su psichologija, neurobiologija, sociologija ir kitomis disciplinomis.

Knygos viršelis/Knyga „Behave“
Knygos viršelis/Knyga „Behave“

„The Future Is History“

Apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną yra parašyta daug knygų įvairiomis temomis – nuo to, kaip jis iškilo politikoje, iki turimos didelės valdžios ir politinės jėgos. Tačiau reta iš šių knygų gali prilygti žurnalistės Mashos Gessen knygai „The Future Is History“. Leidinyje žurnalistė Rusijos įvykius nušviečia per keturių žmonių gyvenimus – žmonių, kurie gimė tuo metu, kai pradėta kalbėti apie demokratijos aušrą šalyje. Vėliau šie žmonės tapo verslininkais, rašytojais, aktyvistais, bet Rusijos laukė kitoks likimas nei šie žmonės tikėjosi. Knygoje M.Gessen teigia, kad V.Putino vadovaujama Rusija yra tokia pat totalitarinė valstybė kaip ir Adolfo Hitlerio Vokietija.

Knygos viršelis/Knyga „The Future Is History“
Knygos viršelis/Knyga „The Future Is History“

„I Can’t Breathe“

Tai tikra istorija apie Ericą Garnerį, kuris 2014 metų liepos 14 dieną buvo uždusintas Niujorko pareigūnų, kurie įtarė vyrą nelegaliai prekiavus cigaretėmis. Paskutinės juodaodžio vyro gyvenimo akimirkos buvo nufilmuotos ir paviešintos, filmuotą incidento medžiagą matė milijonai žmonių visame pasaulyje. Po įvykio JAV pareigūnai sulaukė didelės kritikos, kaltinimų rasizmu, pareigūnų įgaliojimų viršijimu, o visoje JAV prasidėjo demonstracijos. Po kelių savaičių du Niujorko pareigūnus nušovė jaunas juodaodis, kuris teigė, kad tai yra kerštas už E.Garnerį. Knygoje „I Can’t Breathe“ autorius Mattas Taibbis kalba apie šį incidentą – kaip jis paveikė visuomenę, kaip viską nušvietė žiniasklaida, kaip vėliau vyko protestai ir demonstracijos, pareigūnų žmogžudystės. Į šią istoriją autorius žvelgia iš skirtingų perspektyvų ir skaitytojams į daug dėmesio susilaukusį incidentą leidžia pažvelgti įvairiais kampais.

Knygos viršelis/Knyga „I Can’t Breathe“
Knygos viršelis/Knyga „I Can’t Breathe“

„I Was Told to Come Alone“

Šis kūrinys – tai Vokietijoje augusios „The Washington Post“ žurnalistės Souad Mekhennet autobiografija, kurioje ji balansuoja tarp dviejų kultūrų – Vakarų valstybių ir arabų. Pagrindinė knygos idėja – autorės noras suprasti, kodėl džihadistai nekenčia ir kovoja prieš Vakarų valstybes? Norėdama į tai atsakyti S.Mekhennet leidžiasi į kelionę po savo vaikystę, kuri prasideda Vokietijoje, kur greta radikalizavosi teroristai. Ji taip pat pasakoja apie Iraką, kur sunitai kovoja prieš šiitus, Turkijos ir Sirijos pasienį, kuriame sutinkami „Islamo valstybės“ teroristai. Knygai unikalumo suteikia pakalbinti „Al Qaeda“, „Islamo valstybės“ kovotojai. Tai knyga, kuri brėžia vienos merginos gyvenimo istoriją ir transformaciją, kuri galėjo susiklostyti ne taip, kaip yra šiuo metu, bet padeda geriau suprasti žmones, kurie pasuko į radikalizmą.

Knygos viršelis/Knyga „I Was Told to Come Alone“
Knygos viršelis/Knyga „I Was Told to Come Alone“

„Less“

Tarp literatūros kūrinių dažnai pasimeta komiški romanai. Tačiau yra nemažai juokingų ir dėmesio vertų tokio žanro kūrinių. Vienas toks – Andrew Seano Greero knyga „Less“. Kūrinyje pasakojama apie 49-erių rašytoją Arthurą Lessą, kuris vieną dieną gauna kvietimą į buvusios savo gyvenimo meilės vestuves. Jei priimsi šį kvietimą – jausiesi keistai, bet jei atsisakysi – tai taps tavęs sutriuškinimu. Kaip pasielgti? A.Lessas randa išeitį – ant jo stalo guli daug kvietimų ir jis juos priima visus. Taip rašytojas leidžiasi į kelionę ne tik po mus supantį pasaulį, bet ir po savo vidų. Tai satyriškas, išradingas ir šmaikštus pasakojimas apie žmogų, gyvenantį juokingoje mūsų visuomenėje.

Knygos viršelis/Knyga „Less“
Knygos viršelis/Knyga „Less“

„Lincoln in the Bardo“

Neatsitiktinai tarp geriausių „The Washington Post“ šių metų knygų randame ir amerikiečių autoriaus George'o Saunderso romaną „Linkolnas bardo būsenoje“ („Lincoln ir Bardo“) – knyga šiais metais apdovanota prestižine „Man Booker“ premija. Knygoje pasakojama apie vienuolikmečio Abrahamo Lincolno sūnaus Wiilie mirtį ir bardo būseną – budizmo sampratą, kas suprantama kaip tarpinis būvis tarp mirties ir persikūnijimo. Šį romaną „Man Booker“ komisija pavadino originaliu kūriniu, kuriam pelnius prestižinį apdovanojimą niekas per daug nenustebo. Pats autorius G.Saundersas atskleidė, kad knygą rašė ketverius metus, nors romano idėją buvo sugalvojęs dar prieš dvidešimt metų.

Knygos viršelis/Knyga „Lincoln in the Bardo“
Knygos viršelis/Knyga „Lincoln in the Bardo“

„The Power“

Tai pirmas mokslinės fantastikos kūrinys, pelnęs „Baileys“ literatūrinį apdovanojimą. Anglijos rašytoja Naomi Alderman romane skaitytojus perkelia į šiurpią ateitį, kur, pavyzdžiui, merginos ir moterys vyrus nužudyti gali vienu prisilietimu. Ši knyga vadinama feministiniu romanu, o vienas pagrindinių kūrinyje keliamų klausimų – kas yra galia? Didelio susidomėjimo susilaukusi knyga galėjo net nepasirodyti, nes N.Alderman iš pradžių rašė kitą kūrinį, į kurį jau buvo sudėjusi 200 tūkst. žodžių, tačiau visą rankraštį išmetė lauk ir ėmėsi naujos idėjos, kuri virto premiją laimėjusiu romanu. Knyga „The Power“ yra ketvirtas autorės kūrinys.

Knygos viršelis/Knyga „The Power“
Knygos viršelis/Knyga „The Power“

„Rising Star“

Tai biografinė knyga apie vieną ryškiausių pastarųjų metų pasaulio politikos asmenybių – kadenciją baigusį JAV prezidentą Baracką Obamą. Knygoje Davidas J.Garrowas daugiausia dėmesio skiria B.Obamos asmeniniam gyvenimui, pasakoja apie tai, ką jam reikėjo paaukoti, ko atsisakyti, kad jis vieną dieną taptų pirmuoju afroamerikiečiu JAV prezidentu. Tai daug darbo pareikalavusi B.Obamos gyvenimo analizė, kuri jau tapo „The New York Times“ bestseleriu. Biografijos autorius D.J.Garrowas jau turi rimtą rekomendaciją tokio žanro knygoms – už Martino Lutherio Kingo biografijos parašymą jis yra apdovanotas prestižine Pulitzerio premija.

Knygos viršelis/Knyga „Rising Star“
Knygos viršelis/Knyga „Rising Star“

„Saints for All Occasions“

Nepamirštamas ir nepaprastas amerikiečių rašytojos Julie Courtney Sullivan romanas, kurį „The Washington Post“ apžvalgininkas Ronas Charlesas pavadino geriausia metų knyga apie šeimą. Romane pasakojama apie dvi seseris – 21-erių Norą ir 17-metę Teresą – kurios iš Airijos keliasi gyventi į Ameriką. Tuo metu, kai Nora yra atsakinga, drovi ir svarstanti, ar jos mylimasis tikrai yra didžioji gyvenimo meilė, jos jaunesnė sesuo Teresa mėgaujasi nesibaigiančiomis Bostono linksmybėmis, kol vieną dieną sužino esanti nėščia. Nora turi planą, tačiau abi seserys yra per daug jaunos, kad suprastų, kokius padarinius gali turėti jų priimami sprendimai. Romanas narsto po vienos šeimos paslaptį, kurią gaubia juokas ir liūdesys, vienybė ir išsiskyrimai.

Knygos viršelis/Knyga „Saints for All Occasions“
Knygos viršelis/Knyga „Saints for All Occasions“

„Sing, Unburied, Sing“

Naujas mėgstamos ir gerbiamos amerikiečių rašytojos Jasmyn Ward romanas apie skausmo draskomą amerikiečių šeimos gyvenimą. Romanas pasakoja apie kelionę, į kurią leidžiasi nuo narkotikų priklausoma Leonė su savo vaikais. Šeima keliauja pasiimti iš kalėjimo paleisto Leonės gyvenimo draugo. Leonės vaikai ieško savosios tapatybės, bando suvokti, kas tokie esą, o pati moteris kartais nekenčia savo atžalų, jaučia rasinę nelygybę, visuomenės spaudimą ir nors nori tapti geresne motina, vis suklumpa. Tai jautri istorija apie tą amerikiečių visuomenės dalį, apie kurią kalbama dešimtmečius, bet jų situacija kinta per daug lėtai. Knygos autorė J.Ward dovanoja dar vieną nepamirštamą darbą, kuris pateko ne tik tarp dešimt geriausių „Publishers Weekly“ metų knygų, bet šiais metais laimėjo ir nacionalinę JAV knygų premiją kaip geriausias grožinės literatūros kūrinys.

Knygos viršelis/Knyga „Sing, Unburied, Sing“
Knygos viršelis/Knyga „Sing, Unburied, Sing“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant