Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės” autorė Kristina Pišniukaitė: knygų kepti nemėgstu

Populiaraus kulinarinio tinklaraščio „Ant medinės lentelės” autorė Kristina Pišniukaitė savo laiką skaičiuoja minutėmis: kasdieninis darbas su auditorija, naujų receptų kūrimas, sūnaus Beno priežiūra, o dabar dar ir trečiosios knygos rašymas. Tačiau vos turėdama laisvą minutėlę Kristina skaito knygas, o jas perskaičiusi – maino „Bookswap“ mainų platformoje.
Kristina Pišniukaitė
Kristina Pišniukaitė / Asmeninio albumo nuotr.

– Tavo gyvenimas atrodo kupinas veiklų – tinklaraščio turinio, naujų namų kūrimas, kasdieninės receptų idėjos socialiniuose tinkluose, patiekalų fotografavimas, sūnelio auginimas... Kaip randi laiko knygoms?

– Tiesa, kartais ir pati stebiuosi, kaip pavyksta suderinti tiek veiklų. Mano stiprybė – laiko planavimas ir gebėjimas efektyviai dirbti. Šios savybės leidžia efektyviai paskirstyti dienos laiką. Griežtai laikausi taisyklės, kad vakarais ir savaitgaliais – jokio darbo. Tuo metu dažniausiai kiekviena laisva mano minutė skirta būtent knygoms. O pasakius paprastai – kai tik mano sūnus miega, aš skaitau.

– Ar turi kokį skaitymo ritualą, kokį nors būtiną akcentą – patiekalą, gėrimą, o gal būtina tik tyla ir ramybė ?

– Ankščiau būčiau sakiusi, kad skaitymui man būtina tyla ir ramybė, tačiau gimus sūnui išmokau skaityti bet kokiomis aplinkybėmis :) Tačiau idealios sąlygos atrodo taip: aš viena tyloje su knyga ir arbatos puodeliu. O pati mėgstamiausia vieta skaityti – vonia!

– Buvai viena pirmųjų rašytojų pasidalinusių savo pačios knygomis „Bookswap“ platformoje, nors tavo knygos graibstomos ir iš knygynų lentynų. Jauti džiaugsmą dalintis?

– Būtent taip. Mane sužavėjo „Bookswap“ idėja ir platformos patogumas, natūraliai kilo noras visų pirma palaikyti pačius platformos kūrėjus, todėl įkėliau savo pačios knygas ir pasidalinau tuo savo socialiniuose tinkluose. Man patinka maloniai stebinti kitus, tai man teikia džiaugsmą, todėl širdį maloniai palietė idėja per šią platformą išsiųsti savo knygas gavėjams su asmeniniu palinkėjimu ir parašu. Žinau, kad asmeninis autoriaus prisilietimas – labai malonus priedas prie pačios knygos.

– Ir tuo pačiu, nemažą krūvą knygų pati išsimainei! Kokias knygas rinkaisi ir kodėl? Kokie yra tavo mėgstamiausi žanrai?

– Taip, išmainiau apie 10 savo turimų knygų į naujas. Planuoju tą patį daryti ir kai perskaitysiu naująsias. Anksčiau gėdydavausi pasakyti, kad mėgstu skaityti lengvus romanus, tačiau dabar suprantu, kad čia nėra jokios gėdos. Kam apsimesti tuo, kuo nesi? Na, neįtraukia manęs istorinės knygos, psichologinės peripetijos ir biografijos. Mano gyvenimo ritmas išties aktyvus, daug ir sunkiai dirbu, todėl knyga man tampa poilsio ir atsipalaidavimo ritualu, tad lengvos, malonų jausmą širdyje paliekančios knygos yra mano komforto zona. Taigi dažniausia renkuosi nors ir ne pačius saldžiausius, bet romanus, mėgstu ir detektyvus.

– Yra žmonių, kuriems skaityti knygas iš antrų ar trečių rankų nepatinka. Ką pati manai apie tvarų skaitymą?

– Tvarumas mane lydi visose gyvenimo srityse, ne išimtis ir knygos. Esu dažnas svečias ir bibliotekose, dauguma knygų pro mano rankas praeina, bet nepasilieka. Tačiau yra knygų, kurias perku ir pasilieku. Tai daugiausia geros kulinarinės knygos (kaip kitaip), išliekamąją vertę turinčios ir namus puošiančios knygos, arba tos knygos, kurios nors ir paprastos, bet kažką viduje palietė. Jas noriu pasilikti sau.

– O kaip sūnelis Benas? Domisi knygomis? Jei taip, kokios labiausiai traukia mažylį?

– Mano sūnui du metai, knygos jį pradėjo dominti visai neseniai. Kol kas skaitomos pasakos jo nežavi, tačiau labai mėgsta knygas su daug paveikslėlių, kuriuose atsispindi tikra aplinka, iš kurių galima mokytis daiktų pavadinimų, kuriuose jis atpažįsta daiktus, gyvūnus veiksmus.

– Žinau, jog rašai trečią savo knygą ir net išvyksti į kūrybines jos dirbtuves. Gal gali papasakoti, kokia ji bus?

– Esu išleidusi dvi receptų knygas. Pirmoji knyga „Ant medinės lentelės“ atspindi mano tinklaraščio veiklą, joje daugiausia lengvų, įdomių vakarienių receptai. Antroji knyga skirta vaikams, ją išleidome kartu su Indre Trusove ir Kake Make. Na, o dabar jau įpusėjau trečiosios savo knygos darbus – tai bus pirmosios knygos tęsinys.

Pirmoji mano knyga nustebino rekordiniu populiarumu, žinau, kad skaitytojai labai laukia antros dalies. Neskubėjau jos rašyti, nes knygų, atvirkščiai nei maisto, kepti nemėgstu. Knyga man – maksimalus kokybės standartas, todėl ją ruošti pradėjau tada, kai pajaučiau, kad ir vėl turiu ką pasakyti. Jau dabar matau, kad tai bus beprotiškai stipri receptų knyga. Mano tikslas labai paprastas – kad atsivertę knygą skaitytojai norėtų išbandyti kiekvieną receptą, paragavę užsimerktų iš malonumo, prisijaukintų įvairovę ir suprastų, kad subalansuota mityba yra laimė. Gera kulinarinė knyga man reiškia daugiau nei tik receptų rinkinį. Todėl knygoje yra ir teorinė dalis, kurioje su skaitytojais dalinuosi savo žinių bagažu ir pasakoju kaip įsimylėti maistą ir išmokti maitintis subalansuotai. Visgi parašyti tokią teorinę dalį – rimta užduotis, kuriai atlikti man reikalinga maksimali ramybė ir koncentracija. tai padaryti lengviausia atitrūkus nuo kasdienybės, todėl pirmosios savo knygos teorinę dalį parašiau Italijoje, o naujos knygos teorinę dalį rašysiu derindama su SPA malonumais. Todėl, kad tik pailsėjusi galiu atiduoti skaitytojui patį geriausią rezultatą.

– Receptų idėjomis kasdien daliniesi socialiniuose tinkluose, turi minias sekėjų, kurie jomis naudojasi. Kodėl nusprendei receptus suguldyti ir knygas? Juk dabar vis dažniau žmonės informacijos ieško nebe jose, o internete…

– Internetas – nuostabu ir šiai dienai – būtina, tačiau yra dalis žmonių, kuriems ekranas niekada nepakeis popieriaus. Antra, knyga turi išliekamąją vertę. Tai didelis asmeninis pasiekimas ir laimė, kuri džiugins mane ir mano šeimą visą gyvenimą.

– Ir pabaigai – pasidalink su skaitytojais savo TOP knygų trejetuku.

– Laisvės dukros

Amerikos purvas

Apšviestoji

Susidomėjote kuria nors Kristinos paminėta knyga? Patikrinkite, gal ji gyvena knygų mainų platformoje BOOKSWAP, kur galite patogiai ir greitai išmainyti senas knygas į naujas istorijas! O jei knygos ten nėra – įsidėkite į norų sąrašą ir gaukite žinutę, vos ji pasirodys mainų platformoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas