Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Tomas Dirgėla Vilniaus knygų mugėje pristato netikėtą naujieną

Populiarus rašytojas Tomas Dirgėla šiais metais Vilniaus knygų mugėje pristato skaitytojams neįprastą naujieną – stalo žaidimą „Domas ir Tomas. Mokyklos detektyvai“, rašoma „Terra Publica“ pranešime spaudai.
Tomas Dirgėla
Tomas Dirgėla / Jono Petronio nuotr.

Vasario 22–25 d. galėsite susitikti su knygų, o dabar jau ir stalo žaidimo autoriumi T.Dirgėla Danos kioske, leidyklos „Debesų ganyklos“ stende, ir gal net kartu išbandyti naująjį žaidimą

– Kodėl nusprendėte sukurti „Domo ir Tomo“ stalo žaidimą?

– Abu berniukai ir Upė man vis pasiskųsdavo, kad kol nėra naujos knygos su nauja byla, jie nelabai turi ką veikti. Tad sykį pagalvojau, kad detektyvinis stalo žaidimas būtų ir puikus būdas jiems praleisti laiką, ir nebloga treniruotė prieš sprendžiant tikras bylas.

– Kokia žaidimo esmė ir tikslas?

– Kaip ir visų stalo žaidimų – smagiai ir naudingai praleisti laiką su draugais ar visa šeima! O čia šie tikslai bus pasiekti pasirinkus vieno iš byloje dalyvaujančių puikiai pažįstamų veikėjų figūrėlę ir bandant išsiaiškinti keistus įvykius mokyklos aplinkoje pasitelkus logiką, gebėjimą dirbti komandoje ir gerą nuotaiką.

Diana Ko nuotr./Tomas Dirgela stalo zaidimas
Diana Ko nuotr./Tomas Dirgela stalo zaidimas

– Ar humoro bus galima rasti ir naujame žaidime „Domas ir Tomas. Mokyklos detektyvai?

– O taip! Vaikams ir tėvams būtų tikrai keista, jei stalo žaidimo nuotaika skirtųsi nuo knygų, todėl ir čia bus tiek humoro, tiek keistų nesusipratimų ir komiškų situacijų! O ir šiaip, pastarąjį kartą atlikus mano kraujo tyrimą gydytojai nustebo pamatę, kad didžiąją dalį jo sudaro būtent humoras.

– Kokiu veikėju labiausiai norėtumėte būti žaisdamas šį stalo žaidimą ir kodėl?

– Nieko asmeniško, nieko savanaudiško, bet, žinoma, Tomu Dirgėla! Juk dar niekada nesu buvęs stalo žaidimo veikėju, tad įdomu patirti tą jausmą judinant figūrėlę su savo atvaizdu. Tikiuosi, vaikai ir tėvai taip pat atras savo mylimiausią „Domo ir Tomo“ serijos veikėją ir galės juo būti narpliojant mokyklos bylas.

Pastarąjį kartą atlikus mano kraujo tyrimą gydytojai nustebo pamatę, kad didžiąją dalį jo sudaro būtent humoras

– Šiam stalo žaidimui parašėte istorijas – bylas, kurias tirs žaidėjai. Ar šios istorijos susijusios su knygose pasakojamais įvykiais, ar yra originalios?

– Vaikams būtų neįdomu, jei istorijos iš knygų persikeltų į stalo žaidimą – juk vos susipažinę su bylos medžiaga jie iš karto žinotų tolesnius įvykius ir galutinius atsakymus. Todėl žaidimo bylos yra originalios, su „Domo ir Tomo“ knygų serijos istorijomis jas sieja tik tie patys veikėjai – detektyvai, mokytojai, direktorius…

– Kuriant stalo žaidimą jums teko bendradarbiauti su didesne kūrėjų komanda nei rašant knygą. Kuo skiriasi žaidimo kūrimo procesas ir kas jame yra įdomiausia?

– Buvo nauja ir žiauriai įdomi patirtis! Pradžioje maniau, kad viens du ir sukursiu visas naujas bylas ir tekstus joms, bet kai reikėjo prisėsti ir pradėti… Visai kita sistema, visai kita istorijų struktūra: neturi būti pasakyta nei per daug, nei per mažai, kiekvieną bylą reikia rašyti iš karto ją skaidant į kelias dalis ir panašiai. Bet dabar iškėlęs galvą galiu pasakyti, kad man pavyko! Žinoma, be leidyklos „Terra Publica“ profesionalų komandos, jau turinčios daug patirties, dar tebegalvočiau, kaipgi turi atrodyti stalo žaidimo bylų struktūra. Ačiū jiems!

– Jei žaistumėte „Domo ir Tomo“ žaidimą šeimoje, dėl kokio prizo norėtumėte varžytis?

– Kad Dirgėliukai savaitgaliais nesikeltų pusę septynių ryto – tai būtų geriausias įmanomas prizas!

– Didelę jūsų gyvenimo dalį sudaro muzika. Jei šis stalo žaidimas pavirstų kompiuteriniu žaidimu, su kokiu muzikantu norėtumėte įrašyti jam skirtą muzikinį takelį?

– Su Justinu Žilinsku – jaunimo rašytoju ir mūsų vienintelės pasaulyje muzikos grupės vaikams „Knygų vaikai“ nariu. Manau, kad mūsų elektroninės muzikos instrumentai puikiai tiktų kompiuteriniam žaidimui – tiek garso takeliui, tiek efektams.

Tomas Dirgėla susitiks su skaitytojais bei žaidėjais Vilniaus knygų mugėje ir dalins autografus:

Vasario 22 d. 14–15 val. (leidykla „Debesų ganyklos“, 4 salė, 4.08 Danos kioskas)

Vasario 23 d. 14–15 val. (leidykla „Terra Publica“, 5 salė, 5.A07)

Vasario 24 d. 15–16 val. (leidykla „Debesų ganyklos“, 4 salė, 4.08 Danos kioskas)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius