Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Zelenskio kalba Frankfurto knygų mugėje: Europoje vis dar daug tokių, kurie siūlo „suprasti“ Rusiją ir ignoruoti jos teroristinę politiką

Pilna pagrindinė Frankfurto knygų mugės salė atsistojusi plojo po Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kalbos. „Mes turime kalbėti tiesiai: Europoje vis dar daug viešųjų asmenų, kurie siūlo „suprasti“ Rusiją ir ignoruoti jų teroristinę politiką. Tokių žmonių yra įvairiose srityse: politikoje, versle, nevyriausybinėse organizacijose ir netgi žiniasklaidoje“, – sakė V.Zelenskis.
V.Zelenskio kalba Frankfurto knygų mugėje
V.Zelenskio kalba Frankfurto knygų mugėje / Audriaus Ožalo nuotr.

Trečiadienį vakare V.Zelenskis įrašė kreipimąsi į mugės, kurioje šiemet Ukrainai skiriama itin daug dėmesio, dalyvius. Ketvirtadienį ši kalba nuskambėjo renginyje. Šeštadienį į mugę atvyksta jo žmona Olena Zelenska.

„Kai Rusija 2014 metais aneksavo Krymą, mes neklausėme savo kolegų iš Ukrainos, – susitikimo metu pripažino Europos leidėjų federacijos vadovas Peteris Krausas vom Cleffas. – Tačiau dabar mes klausomės“.

Jis sakė, kad šiemet mugė visiškai kitokia nei kitais metais – dabar svarbiausias tikslas yra pademonstruoti solidarumą su Ukraina. „Mes galime ir turime padėti kolegoms iš Ukrainos“, – sakė jis, pristatęs paramos šiai šaliai projektus, o taip pat pacitavęs ukrainiečių rašytojo Serhijaus Žadano, kuriam šiemet mugėje bus įteikta Taikos premija, žodžius, kad kultūra gali padėti suprasti vieniems kitus ir nutiesti tiltus. Jis ragino aukoti Ukrainai, pirkti knygas tiesiai iš ukrainiečių leidėjų.

Audriaus Ožalo nuotr./V.Zelenskio kalba Frankfurto knygų mugėje
Audriaus Ožalo nuotr./V.Zelenskio kalba Frankfurto knygų mugėje

Tačiau daugiausia aplodismentų sulaukė emocinga V.Zelenskio kalba. „Kaip jūs matote, Frankfurto knygų mugėje nėra dviejų valstybių, nors jos paprastai anksčiau čia būdavo. Jos mažiau tapo pastebimos kultūros srityje ir žymiai aktyviau ėmė dalyvauti ten, kur viskas naikinama – ne vien tik kultūra, bet ir gyvenimas bei kiti būtiniausi dalykai. Aš gaunu pranešimus apie tai, kad į vis naujus taikinius pataikė Irano dronai – jėgaines, vandens saugyklas, uostus ir geležinkelio stotis. Pastatus, kur saugoma humanitarinė pagalba, gyvenamuosius namus, mokyklas – bet kas gali tapti jų taikiniu“, – kalbos pradžioje sakė V.Zelenskis.

Kaip jau skelbta, Rusija buvo pašalinta iš Frankfurto knygų mugės, o Iranas prieš pat renginį irgi paskelbė nedalyvausiantis jame, nes neva nėra užtikinamas saugumas, be to, kišamasi į Irano vidaus reikalus. Frankfurto knygų mugės organizatoriai paneigė tokius kaltinimus, sakydami, kad visoms dalyvaujančioms šalims užtikrinamas saugumas. Tačiau mugė išreiškė paramą protesto judėjimams Irane.

Vietoje to, kad importuotų kultūrą, Rusija importuoja mirtį, sėja ją, kėsindamasi ne tik į ukrainiečius, bet ir į Ukrainą kaip valstybę.

„Vietoje to, kad eksportuotų kultūrą, Iranas eksportuoja mirtį. Vietoje to, kad importuotų kultūrą, Rusija importuoja mirtį, sėja ją, kėsindamasi ne tik į ukrainiečius, bet ir į Ukrainą kaip valstybę. Ukraina dabar yra pagrindinis kovos laukas, kuriame Rusija atakuoja susivienijusią Europą. Tai akivaizdu, tačiau ne kiekvienas priima tai, kas akivaizdu. Mes turime kalbėti tiesiai: Europoje vis dar daug viešųjų asmenų, kurie siūlo „suprasti“ Rusiją ir ignoruoti jų teroristinę politiką. Tokių žmonių yra įvairiose srityse: politikoje, versle, nevyriausybinėse organizacijose ir netgi žiniasklaidoje. Kaip tai įmanoma? Vienintelis atsakymas: žinių stoka. Daugybė žmonių turi nepakankamai žinių apie žmogžudystes, kurias vykdo Rusija. Neturi pakankamai žinių apie jų nusikaltimus, korupciją“, – sakė V.Zelenskis.

V.Zelenskis sakė, kad kai žmonės neturi pakankamai žinių, politikams lengviau jais manipuliuoti. Kai visuomenėms neberūpi santykiai su kitomis šalimis, viena šalis gali imti nebaudžiama sėti terorą kitoje.

Tačiau ar jūs esate apsaugoti nuo sprogimų? Ar nuo mirtinų dronų?

„Neužmirškite, kad ir Vokietijos miestų gatvėse Rusijos smogikai atkeršijo vyriausybės oponentams. Jie naudojo kulkas. Tačiau ar jūs esate apsaugoti nuo sprogimų? Ar nuo mirtinų dronų? Tai ne retorinis klausimas. Rusija padarė pakankamai, kad įrodytų, kad ji neturi jokių ribų“, – sakė jis, kviesdamas visus daryti, ką gali, skleidžiant informaciją, skaitant apie tai, kas vyksta.

„Rašykite, publikuokite, platinkite knygas apie tuos, kurie silpnina Europą savo sprendimais, padiktuotais korupcijos. Žmonės turi žinoti tuos, kurie teikia pagalbą teroristiniams režimams, padeda sėti terorą, iki šiol nesulaukdami smarkaus atgarsio. Darykite viską, kas įmanoma, platindami istorijas apie laisvės pergalę. Žmonės turi žinoti juos! Jie turi žinoti, kad laisvė gali pasipriešinti, net kai daug kas galvoja, kad tai neįmanoma. Taip, kaip pasipriešino Ukraina šių metų Rusijos atakai. Europa turi neužmiršti, kad galiausiai žudikai ir karo nusikaltėliai sulauks teisingumo teisme, net jeigu prieš tai turėjo didelę įtaką ir galią. Nuolatos priminkite žmonėms tai. Žinią, kad kaltieji už dabar vykdomą genocidą bus nubausti. Žinojimas yra atsakymas. Atsakymas tiems, kas bijo, tiems, kas manipuliuoja ir tiems, kas nebijo. Knygos, dokumentai, straipsniai, – tai yra atsakymas“, – sakė V.Zelenskis, pakvietęs visus leidėjus, žurnalistus į Ukrainą, kad jie pamatytų, su kuo dabar susiduria šios šalies žmonės, kokius išbandymus ir pavojus patiria.

„Su šia grėsme gali susidurti ir kitos Europos šalys, kol teroristinė valstybė egzistuoja. Padarykime daugiau nei mūsų priešai gali padaryti mums. Tegyvuoja Europa! Tegyvuoja laisvė! Šlovė Ukrainai!“, – aidint ovacijoms ugningą kalbą baigė V.Zelenskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas