Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus knygų mugėje – šimtai rožinių knygų

Kas yra pinknygė, kodėl visos knygos – vienodos spalvos? Kaip knyga gali kurti pokytį visuomenėje? Tokie ir panašūs klausimai kyla tiems, kurie pirmą kartą pamato rožines knygas. Šių metų Vilniaus knygų mugės lankytojai galės ne tik įsigyti tokių knygų, tačiau susipažinti su jų kūrėjais bei pamatyti, kaip knyga keičia savo veidą, rašoma pranešime spaudai.
Pinknygės
Pinknygės / Martyno Plepio nuotr.

Rožines knygas, kitaip dar vadinamas pinknygėmis, mugėje pristatys Kauno „Herojaus“ mokykla kartu su Rimanto Kaukėno paramos grupe.

Prasidėjo nuo vienos jų mokinės svajonės

Pinknygės idėją mokykla sugalvojo prieš penkerius metus. Jos esmė – perskaitytas knygas prikelti naujam gyvenimui, „aprengti“ nauju, išskirtiniu vaikų, mokytojų ir tėvų kurtu rožiniu – pink – viršeliu.

Mokyklos vadovas Andrius Pelegrimas pasakoja, kad viskas prasidėjo nuo vienos jų mokinės svajonės rožine spalva žymėti perskaitytas knygas.

„O mes turėjome tokią tradiciją – kai vaikai perskaito knygą, deda ją į bendrą lentyną. Tad šioms knygoms ir pradėjome kurti rožinius viršelius. Vaizdas mokyklos lentynoje buvo labai gražus, išskirtinis. Taip mūsų mokykloje atsirado ir naujas žodis: pinkinti. Tai reiškia knygas apvilkti rožiniu viršeliu ir sukurti jam dizainą“, – pasakojo A.Pelegrimas.

Martyno Plepio nuotr./Andrius Pelegrimas
Martyno Plepio nuotr./Andrius Pelegrimas

Mokyklos bendruomenė visas čia esančias knygas „aprengė“ rožiniais viršeliais, o mokyklos lentynos joms nebeužteko. Pati idėja išaugo savo pirminį drabužį ir po vienerių metų prasidėjo bendradarbiavimas su R.Kaukėno paramos grupe.

Į kūrybinį procesą įsitraukia visa mokykla

Dabar mokinių kartu su mokytojais sukurtas pinknyges gali įsigyti kiekvienas. Lėšos už jas atitenka onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Kasmet mokyklos mokiniai ir mokytojai sukuria daugiau nei 500 rožinių knygų viršelių, o į kūrybinį procesą įsitraukia visa mokykla – vaikai, mokytojai, tėvai ir kiti darbuotojai.

„Šis projektas vaikams suteikia jausmą, kad jie prisideda prie pokyčio visuomenėje, už mokyklos ir savo šeimos ribų. Jie mato, kaip jų pastangos ir kūrybinis darbas atneša realią naudą kitiems. Rožinė knyga tapo mokyklos kultūros dalimi, taip pat vaikų meninio ugdymo viena iš priemonių.

Įsigydamas knygą žmogus ne tik paaukoja kilniam tikslui. Aš labai tikiu tuo, kad kiekviena parama turi būti praktiška ir naudinga paramos davėjui. Mes įpratę aukoti patirdami trumpalaikį gerumo jausmą. Šiuo atveju tai yra daugiau – žmogus gauna knygą, o pinigai už ją keliauja į paramos fondą“, – kalbėjo A.Pelegrimas.

Mugėje – rožinių knygų dirbtuvės

Mokiniai ir mokytojai dažniausiai pinkina vaikiškas knygas, tačiau yra ir skirtų suaugusiems. Šių metų Vilniaus knygų mugėje mokyklos vaikai ir mokytojai kartu su Rimanto Kaukėno paramos grupe bei Lietuvos studentais kvies mugės svečius į pinknygių dirbtuves ar tiesiog nusipirkti jau pagamintas rožines knygas ir tuo pačiu geranoriškai prisidėti prie akcijos.

„Žmogus gali išsirinkti rožinę knygą dar be sukurto viršelio dizaino ir pagal jo poreikį mokiniai ir mokytojai jį sukurs čia pat, ekspromtu“, – kalbėjo A.Pelegrimas.

R.Kaukėnas: tai ne tik kilni misija

Pasak Rimanto Kaukėno, knygų prikėlimas antram gyvenimui – ne tik graži misija, kurios pagalba galima padėti onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Svarbu ir tai, kad į procesą įsitraukia moksleiviai, kurie, dekoruodami knygų viršelius, į tai sudeda visą savo širdį, meilę ir šilumą.

Asmeninio archyvo nuotr./Rimantas Kaukėnas
Asmeninio archyvo nuotr./Rimantas Kaukėnas

„Mums be galo gera, jog savo veikla ir darbais galime įkvėpti žmones ir paskatinti juos prisidėti prie pagalbos mažiesiems pacientams.

Džiaugiamės, kad ši idėja plėtojama jau ne vienerius metus ir kiekvienais metais džiugina Vilniaus knygų mugės lankytojus, o vėliau papuošia ir jų knygų lentynas namuose. Knygų prikėlimas antram gyvenimui – ne tik kilni misija, kai savo aukomis prisidėjusių žmonių pagalba galime išpildyti slapčiausias sunkiai sergančių vaikų svajones, tačiau ir vartojimo mažinimo idėja, kuri yra labai sveikintina“, – sakė R.Kaukėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas